Turističko naselje i Sportsko rekreacioni centar “Rostovo”

Turističko naselje i Sportsko rekreacioni centar “Rostovo”

Turističko naselje i Sportsko rekreacioni centar “Rostovo” se nalazi na prekrasnoj visoravni Rostovo iznad Bugojna, u centralnoj Bosni, između Bugojna i Novog Travnika, na nadmorskoj visini od 1160 metara, gde se sreću mediteranska i kontinentalna klima. Zaravan Rostovo je geografski smeštena na raskrsnici puteva: Sarajevo – Zenica – Novi Travnik – Bugojno – Kupres – Livno – Split. Turističko naselje i Sportsko rekreacioni centar “Rostovo” je udaljeno samo 15 kilometara od Bugojna, 110 kilometara od Sarajeva, 120 od Mostara, 60 kilometara od Zenice i 160 od Splita.

Područje gornjeg toka Vrbasa, od Jajca do planine Makljen i izvorišta reke Rame, u srednjem veku je nazivano Župa Uskoplje. Sa jugoistočne strane granična područja su joj bila župe Lašva i Vrhbosna, na severu Pliva, a sa jugozapada Završje, odnosno tzv. Zapadne strane. Župa Uskoplje bila je jedna od većih i poznatijih u Bosni, a njen značaj uvećavao prirodno-geografski položaj, jer je čitavom dužinom župe prolazio “carski drum”. On je u vreme Rimljana povezivao Salonu na srednjem Jadranu sa Argentarijom u Podrinju, a u srednjem veku Trogir i Zadar sa Bobovcem, Boračom i Samoborom, a preko Dobruna i sa gradovima u Srbiji. Bugojno je od najranije prošlosti poznato kao važna raskrsnica i nezaobilazno naselje na glavnom putu ka moru i sa Primorja ka središtu Balkanskog poluostrva. Bugojno je i u srednjem veku, baš kao i danas, bilo najkraća i najpogodnija veza između stare Bosne i gradova u Dalmaciji.

Turističko naselje i Sportsko rekreacioni centar “Rostovo” funkcioniše od 1984. godine i ZOI u Sarajevu, od kada je korišćeno kao zimovalište i rekreacioni objekat za boravak brojnih poznatih sportskih ekipa i klubova. Nažalost, tragični događaji 90-tih godina na Balkanu su bacili tešku senku na ovaj kraj, koji je dugo bio pustoš i ugašena slika nekadašnjih boljih vremena. Izgradnjom puta od Bugojna prema Novom Travniku i ostatku BiH, život se polako vratio u ove krajeve, te Rostovo postepeno postaje zanimljiva turistička destinacija tokom čitave godine. Geografskim položajem turističko naselje Rostovo predstavlja oazu mira, lepote, tišine i prirode u srcu centralne Bosne i Hercegovine. Svojim zelenim poljima, dugovečnim stanovnicima, sa više od pedeset izvora pitke vode i brdima ukrašenim autentičnim kućama, vikendicama i mestima za odmor i rekreaciju, ovo turističko naselje na Rostovu posetiocima otkriva bajkovitu stranu Bosne i Hercegovine, koja je često zamagljena pričama o siromaštvu, krizama, korupciji i kriminalu… Poznato je da se iz Rostova tokom cele godine možete snabdevati najkvalitetnijim borovnicima, kupinama, vrgnjem, lekovitim biljem, ali i najkvalitetnijim krompirom, kajmakom, domaćim jajima i drugim seoskim proizvodima.

U Etno selu na Rostovu kažu ”ovo područje u narodu je poznato kao vazdušna banja, što dokazuju pozitivni primeri izlečenih boravkom na Rostovu”. Ovde posetioci, pored veličanstvene prirode, takođe imaju priliku da upoznaju pravu malu etnografsku izložbu koja predstavlja bogatu ostavštinu ovog kraja, stare kuće, kočije, alate… U blizini sela Ravno Rostovo na magistralnom putu M 16-4 Novi Travnik-Bugojno nalazi se nekad omiljeno Titovo lovište, u kome je volie da lovi medveda, a i danas su lovačke organizacije veoma aktivne u ovom području. Šume na ovom području kriju mnoštvo planinskih i lovačkih domova. Ski centar “Rostovo” poseduje dva ski lifta tipa Sidro, kapaciteta 1500 skijaša na sat. Jedan je dužine 500 metara, a drugi je 900 metara. Udaljenost ski staze od hotela je 100 metara. Skijalište na Rostovu je idealno za početnike i rekreativce. Podloga staze je travnata, pa je mala mogućnost ozleda i oštećenja skija. Staza je opremljena reflektorima, što posetiocima omogućava noćno skijanje. U podnožju ski liftova nalazi se caffe bar u kome se gosti u svakom trenutku mogu osvežiti i zagrejati toplim napicima, uz ponudu brze hrane koja zadovoljava razne ukuse i zahteve.

Turističko naselje i Sportsko rekreacioni centar “Rostovo” obuhvata Hotel Rostovo i etno selo Babići. Hotel Rostovo pruža udoban smeštaj u luksuzno opremljenim dvokrevetnim, trokrevetnim i četvorokrevenim sobama, opremljenih modernim kupatilom, TV-om sa satelitskim programima i telefonom. Hotel Rostovo ima prostranu zimsko-letnju baštu sa 100 mesta, sa pogledom na jednu od ski staza, a tokom leta je veoma pogodna za organizaciju raznovrsnih poslovnih sastanaka, skupova i događaja. Srednja Bosna je poznata po dobrom gostoprimstvu i bogatim trpezama, pa se gostima Etno sela Babić i hotela Rostovo služi bogata i ukusna gastronomska hrana dalmatinske i bosanske kuhinje, ili hrana posebno prilagođena tematskim večerima, svadbama, proslavama i druženjima, poput večeri sevdaha ili lovačkih večeri ili vegetarijanska jela sa ukusnim specijalitetima zdrave hrane. Hotel Rostovo ima cafe bar, restoran i luksuzno opremljnu teretanu, masažni bazen i saunu. Etno selo Babić obuhvata autentične drvene, potpuno obnovljene seoske kuće, sa modernim sadržajima i opremom, prilagođenih potrebama i zahtevima savremenih turista.

Tokom boravka u Etno selu Babići gosti uživaju u dobro očuvanim običajima i upoznavanju kulturnog nasleđa i izloženih predmeta iz života stanovnika ovog kraja, za koje mnogi ne veruju da još uvek postoje  – autentične kovačnice, konjušnice, ambari, domaće životinje. Tokom zime se gosti voze saonicama kroz selo, uživajući u pravoj zimskoj idili, a u proleće i leto su im na raspolaganju raznovrsne aktivnosti u prirodi, šetnje dobro obeleženim stazama, vožnja brdskog bicikla koji se mogu iznajmiti u sklopu hotela/, paraglajding, ili planinarenje na Kalin /1530 metara/, rekreativno jahanje, vožnja fijakerom….

SHARE IT: