Tršić seoski turizam – Konak Misic seosko domaćinstvo 086

Tršić seoski turizam – Konak Mišić seosko domaćinstvo 086

U okviru zaštićene kulturno-istorijske celine „Vukov Tršić” u Tršiću, koja sadži preko trideset autohtonih objekata seoske arhitekture i bogatog kulturnog nasleđa izuzetne vrednosti, na oko 2 km od Tršića, nalazi se “KONAK PANACOMP 086”, poznat po ljupkoj i prijateljskoj atmosferi sklada tradicionalnog srpskog ambijenta i umetničke mašte koja odlikuje vredne domaćine. Pre više od 200 godina je Vuk Stefanović Karadžić, najslavniji uređivač srpskog jezika, završio obnovu srpskog jezika i pravopisa, primenivši ćirilično pismo od 30 slova i pravilo “piši kao što govoriš – čitaj kako je napisano”, koje se i danas široko primenjuje u Srbiji. Danas se sa prostranog parkinga u Tršiću laganom šetnjom uređenim putićem, kroz zaštićen kulturno-istorijski kompleks Vukovog Tršića stiže do autentičnog konaka Mišić, prolazeći pored mnoštva drvenih putokaza na kojima su ispisane sprske poslovice, kao velike mudrosti srpskog naroda koji ih je stvarao i očuvao kroz svoju dugu i burnu istoriju.

Valjalo bi bar jednu od sprskih poslovica i naravoucenija zapamtiti i primeniti, zar ne?

Svaki posetilac Tršića je očaran ljupkošću prirodnog pejsaža i uređenošću predela koji okružuje kuću tradicionalne arhitekture 19. veka i čitavog domaćinstva Konaka Mišić. Dok razmišljate o iskonskim naravoučenijima srpskih poslovica koje je Vuk Karadžić brižljivo sakupljao, susrešće vas široki, srdačan osmeh domaćina Mišić Predraga, koji posetioce dočekuje odličnom domaćom rakijom od šljive, medom i izvorskom vodom. Topao osmeh iz dubine duše mladog domaćina konaka stiže direktno do srca gosta, te ostaje kao zaštitni znak tokom čitavog boravka, šireći dalje pozitivnu energiju…. Gostima su na raspolaganju 24 ležajeva u nekoliko objekata ovog jedinstvenog ekolosko-etno kompleksa, sa posebno prefinjenim detaljima i stilom – 5 prijatno opremljenih, prostranih soba u centralnoj kući tradicionalne celine, sa udobnim, ručno-rađenim drvenim nameštajem i kupatilima i kačarom koja ima 4 ležaja i kupatilo. Pored centralne kuće je cvetna travnata bašta i tradicionalni vajat sa apartmanom sa 5 ležaja, malom kuhinjom, kupatilom, verandom i prostorom na pripremu roštilja. Gostima je na raspolagaju Internet, satelitska tv, mini kafe-bar sa najboljim izborom domaćih napitaka, kamin u zajedničkom dnevnom boravku centralne kuće, gril u dvorištu okruženom zelenilom i svežinom netaknute prirode, mali pokretni bazen tokom letnjih meseci… Ovo jedinstveno prijatno seosko turističko domaćinstvo je deo naše posebne ponude vikend aranžmana u selima Srbije.

Tokom boravka u Konaku Mišić u Tršiću gosti uživaju u brojnim aktivnostima : šetnje kroz šumu, pecanje, vožnja bicikla, tihovanje u obližnjoj porti crkve Svetog Arhangela, učenje srpskog jezika i ćiriličnog pisma, sakupljanje lekovitog bilja i šumskih plodova, radionice o zaštiti prirode, reciklaži i ekologiji, poseta Vukovoj kući, muzeju jezika i pisma, postavljanje šatora  i orijentiringu u prirodi, logorska vatra, učešće u umetničkim, ekološkim i kulinarskim radionicama domaćina Peđe i njegove lepe majke, koja je dokazani “umetnik” za “čarolije” srpske kuhinje. Nezaboravni su specijaliteti srpske kuhinje koji vas ovde očekuje : proja, gibanica, zeljanica, sarma, svadbarski kupus, praseće i jagnjeće pečenje, slatko od šumskih jagoda i malina, prirodni sokovi, domaća “šljivovica”…. Konak Misic je tradicionalno domacin nase poznate letnje škole folklora, koja okuplja omladinske i dečije grupe radi učenja izvornih srpskih igara i pesama i dobro očuvane srpske tradicije, na šta smo veoma ponosni. “Konak Mišić” u Trsicu se nalazi na 200 km od Beograda i oko 80 km od Valjeva, i do njega vode dobri asfaltni putevi. Gosti kažu da ne znaju koje doba godine je ovde lepše, jer ovo čarobno mesto ima prednosti za prijatan boravak tokom cele godine.

Obližnja zanimljiva mesta : rodna kuća Vuka Stefanovića Karadžića – “VUKOV TRŠIĆ“, manastir Tronoša

SHARE IT: