Tirana Albanija

Tiranu, glavni grad Albanije, sa strateški i privredno važnim polažajem u središtu zemlje, na obroncima planine Dajti i primorskog pojasa nizije, osnovao je 1614. godine Sulejman Paša Barđini, čuveni janičar Turkog carstva, poreklom iz albanskog grada Muleta. Prve građevine ovog feudalnog posednika su bile džamija, pekara i hamam. Statua Sulejman Paše ukrašava centar Tirane i njen glavni trg. Grad Tirana se širio početkom 18. veka, posebno prodorom islama. Tirana je postala glavni grad Albanije 1920. godine. Poznati italijanski arhitekte Musolinijevog perioda,  Florestano de Fausto i Armando Brasini su bili glavni zagovornici i idejni tvorci izgradnje glavnog trga u Tirani,  koji danas nosi ime narodnog heroja Skenderbega, ogromnog bulevara, ministarskih zgrada, narodne banke, gradske kuće i nekadašnje carske palate koja je danas predsednička palata. Trg Majke Tereze predstavlja završetak dugog bulevara u Tirani koji je tokom italijanske okupacije trebao da oblikuje novi fašistički itentitet, podržavan snagama koje su imenovale vladu. Grad Tirana je oslobođen 17. novembra 1944. godine posle žestokih borbi komunista i nemačkih okupatora. U međuvremenu je arhitekt Gherardo Bosio zadužen za proveru ranijih projekata i uvođenje novih zdanja i građevina na području današnjeg trga koji nosi ime Majke Tereze. Posle pedesetogodišnjih komunističkih parada i odlika, posle posete pape Franje 2014. godine, preoblikovan, obnovljen i uređen u glavnu pešačku zonu grada.

Danas Tirana nije samo najveći i najznačajniji grad Albanije, već i njen glavni politički i privredni centar. U centru Tirane, na Trgu Skenderbega se nalazi stara džamija, koju je izgradio Etem Bej /Gospodin Etem/ u periodu od 1789. do 1823. godine, kao i Sahat kula, visoka 35 metara, sagrađena 1830. godine. Elegantni kameni pešački most, poznat kao ćurčijski most – po čuvenom zanatu štavljenja kože, jer nekada služio kao glavna veza između grada i istočnih planinskih područja. Ovim mostom preko reke Lane, u delu grada sa tradicionalnim zanatlijama i proizvođačima predmeta od štavljenje jagnjeće i jareće kože, su se na pijacu prevozili poljoprivredni proizvodi i stoka. U Palati kulture se nalaze Balet i Narodno Pozorište, a Narodna Biblioteka je u neposrednoj blizini trga. U Tirani su osnovane značajne institucije Albanije, kao što su Narodni Istorijski Muzej, Arheološki Muzej, Muzej Prirodnih Nauka, Muzej Albanske filatelije, Nacionalna Galerije Likovne umetnosti, Medjunarodni Centar za kulturu i druge. Najlepsi pogled se pruža sa Groblja mučenika, na kome je spomenik Majci Terezi.

U blizini Tirane su Jadransko more i planina-Nacionalni Park Dajti, do kojih se stize za manje od sata vožnje. Veliki Park sa veštačkim jezerom se nalazi u juznom delu Tirane. Kula Petrela je jedna od najstarijih građevina Tirane. U sredini utvrđenja Petrela je kula iz 5. veka, mada većina objekata potiče iz vizantijskog perioda, između 11. i 14. veka. Danas je u njoj restoran, u kome posetioci istovremeno uživaju u predivnom pogledu na okolinu i ukusnim specijalitetima Albanije.

 

 

SHARE IT: