Staro Selo Sirogojno

Staro Selo Sirogojno

“STARO SELO SIROGOJNO” je muzej pod otvorenim nebom i zauzima površinu od 15 ha. Muzej na otvorenom u Sirogojnu predstavlja dobro očuvanu arhitekturu originalnog seoskog gazdinstva i tradicionalni način života na području Zlatiborsko-dinarskog kraja, u Jugozapadnoj Srbiji iz druge polovine 19. i početkom 20. veka. Na samo 24 km od Zlatibora, Muzej na otvorenom Staro selo Sirogojno je jedini te vrste u Srbiji. Prve aktivnosti prikupljanja, obnove i zaštite arhitekture, koliba i drugih objekata na Zlatiboru realizovane su po planu arhitekte Ranka Findrika i Republičkog Instituta za zaštitu spomenika kulture 1980. godine. Osnovna ideja ovog projekta sastojala se u prikupljanju i očuvanju autentičnih sadržaja u Sirogojnu, što je realizovano uz stručnu posvećenost g. Dobrile Vasiljević – Smiljanić i etnologa Bose Rosić, republičkih institucija, kao i mnogobrojnih drugih partnera. U međuvremenu, monumentalni kompleks crkve Svetog Petra i Pavla iz 18. veka i Muzej na otvorenom Staro selo Sirogojno su stavljeni pod zaštitu države kao kulturno dobro od velikog značaja. U Muzeju na otvorenom ‘Staro selo Sirogojno’ nalaze se drvene kućice-brvnare, pekara, ambar, kačara, kovačnica, mlekara, grnčarska i kačarska radionica, konak, krčma… Muzej Staro Selo Sirogojno obuhvata oko 40 drvenih kućica od drvenih greda i brvana, koje su ovde donete iz okolnih sela planine i područja Zlatibora. Smeštaj je obezbeđen u drvenim kućicama – brvnarama koje obično imaju 1 ili 2 spavaće sobe, kupatilo, neke od njih i kuhinju i dnevni boravak, kao i kamin, dok neke imaju i terasu, za goste koji žele da uživaju na otvorenom. Mnoštvo kulturnih događanja već godinama se održava u ovom jedinstvenom kulturnom ambijentu, kao što su izložbe ručno tkanih proizvoda i materijala sa Zlatibora, letnje radionice tradicionalnih zanata ( grnčarija, tkanje, slikanje, izrada mozaika…)

Za najavljene grupe gostiju organizujemo jedinstveno predstavljanje kulturnog nasleđa i izrade – ručnog pletenja, štrikanja, heklanja i veza lokalnih umetnica-pletilja, traditionalnih zanata i ručnih radova, uz mogućnost kupovine svetski poznatih ručno pletenih proizvoda – jakni, džempera, šalova, rukavica, kapa, tašni i drugih suvenira i vunenih predmeta visokog stila, izgleda i kvaliteta /ručno štrikani džemperi i drugi predmeti od vune ugledne firme Sirogojno Style, predmeti od drveta, Sirogojno Company sušeno voće – maline, kupine, borovnice, slatka i džemovi…/. Muzej na otvorenom “Staro selo Sirogojno” u Sirogojnu je jedinstven u Srbiji i svakako izuzetno zanimljiva turistička destinacija, a naše omiljeno i često, sa radošću korišćeno, odredište brojnih turističkih programa.
Aktivnosti : radionice ručnih radova i starih zanata, istrazivanje prirode, pešačenje i trčanje mirisnim livadama i kroz šumu, planinarenje, vožnja bicikla, sakupljanje lekovitog bilja, speleologija.

Gosti prilikom boravka u Sirogojnu, mogu posetiti i brojne prirodne i kulturne znamenitosti : Stopića pećinu, crkvu u Dobroselici, srednjevekovnu crkvu u Karanu i crkvu Svetog Petra i Pavla iz 18. veka u okviru Muzeja na otvorenom Staro Selo Sirogojno.

 

SHARE IT: