Sombor Dida Hornjak Salaš seoski turizam 082

Sombor Dida Hornjak Salaš seoski turizam 082

Udruženje ljubitelja salaša “Dida Hornjakov salaš” u Somboru nastalo je radi okupljanja i omasovljenja ljubitelja salaša, očuvanja tradicionalne arhitekture salaša i kulturne baštine ovog podneblja, originalnog načina života Bunjevaca i drugih naroda koji su živeli na salašima i salaškim naseljima Vojvodine. Tradicionalni salašarski doručak, organizovano razgledanje Sombora, Svečani salašarski ručak, nastup folklornih grupa, salašarska večera i tamburaška muzika, kao i obilazak etno postavke na salašu, vožnja fijakerom, razgledanje i hranjenje domaćih životinja čini doživljaje posetilaca Dida Hornjakovog salaša u Somboru. Ovaj jedinstveno prijatan salaš je deo naše posebne ponude vikend aranžmana u selima Srbije, kao i jedinstvenih turističkih proizvoda Srpska slava, Srpska i Bunjevačka svadba !!!

Dida Hornjak Salaš se nalazi u neposrednoj blizini centra grada, 3 km od Sombora, na salaškom naselju Gradina, 1,5 km od kružnog puta JUG 3. Više od jednog veka je salaš u vlasništvu čuvene porodice Hornjak, čiji napor da ovaj biser vojvođanske ruralne arhitekture uskladi sa trendom “seoskog turizma” iz godine u godinu ostvaruje sve veći broj posetilaca. Aranka Hornjak Mijić je obnovila stogodišnji salaš u porodičnom vlasništvu i 2009. godine ga namenila posetiocima. Dida Hornjak salaš obuhvata autentično opremljenu sobu bunjevačkog stanovništva, umetnički atelje i radionicu sa prodavnicom starih zanata, gde je organizovano slikanje na staklu, slikanje na platnu-svili, izrada suvenira od kukuruzovine i slame, restoran sa 100 mesta i nekoliko lepo uređenih soba sa kupatilima – 1 jednokrevetna, 1 dvokrevetna i 1 trokrevetna soba. Gostima su na raspolaganju 6 ležaja koji čine tri prijatno uredene sobe “vojvođanskog šarma”. Tokom boravka na Dida Hornjakovom salašu gosti uzivaju u mirnom i opustenom salašarskom ambijentu, dobro očuvanim bunjevačkim običajima, vrhunskoj vojvođanskoj kuhinji, radionicama starih zanata i rukotvorina, kao i razgledanju ambara, čardaka, letnje kuhinje, male etnografske izložbe poljoprivrednih i salašarskih predmeta. Domaćini se služe engleskim i nemačkim jezikom i na usluzi da gostima omoguce prijatan i nezaboravan salasarski boravak ili odmor u Vojvodini.

Aktivnosti : umetničke radionice i obuka starih zanata, šetnje, voznja kočijom…

Obližnja zanimljiva mesta i znamenitosti Gradski Muzej Sombor, sa zanimljivim zbirkama starog novca, Narodno pozorište u kome se održavaju kulturno nastupi i pozorišne predstave od 18. veka…

SHARE IT: