Soko Banja

Soko Banja

U podnožiju planine Ozren (1117m) pored reke Moravice, na 400 metara nadmorske visine se nalazi Sokobanja, renomirano banjsko-klimatsko mesto Srbije. Zahvaljujući izvorima radioaktivne mineralne vode, umereno kontinetalnoj klimi, bez magle i jakih vetrova, Sokobanja je izuzetno pogodna za odmor, okrepljenje i rekreaciju tokom čitave godine. Okružena šumovitim planinama Rtnjem i Ozrenom, prebogatim lekovitim biljem, bez ikakvih zagađivača, Sokobanja je oaza čistog vazduha, mira i zdravlja, koja tradicionalno dočekuje zdrave i leči obolele.

Prirodne lekovite karakteristike Soko Banje – Sokobanjski termo-mineralni izvori spadaju u radioaktivne akvatoterme sa osobinama termo-alkalnih voda. Temperatura vode u Soko banji je od 28 °C do 45,5°C sa visokim stepenom radioaktivnosti do 13 MJ. Radioaktivni gas radon, sa radioaktivnošću od 33,7 do 50 MJ se takođe koristi u lečenju. Klima Soko Banje i okoline ima izuzetno blagotvorno dejstvo na organizam.

Medicinske indikacije Soko Banje: Bolesti disajnih organa, reumatične bolesti, hronična ginekološka oboljenja, stres sindrom, neuralgije, radiokuliti, stanja posle povrede perifernih nerava, neuroze. Načini lečenja : Šest termalni izvora Sokobanje spadaju medu najradioaktivnije u našoj zemlji. Ove radioaktivne vode koriste se u lečenju za kupanje, uzimanjem vode za piće i druge terapije. Inhalacija se vrši u posebnim inhalatorijumima, jačim udisanjem radioaktivnog gasa. Najčešći oblik lečenja je kupanje u termalnim vodama.

Zanimljiva mesta: tokom bogate tradicije “mondenskog banjskog lečilišta”, u Sokobanju su dolazili na oporavak i odmor slavni pisci Stevan Sremac, Branislav Nušić i Ivo Andrić. U blizini je vodopad Ripaljka sa najvišim vodenim slapom u Srbiji, visine 40 metara, kao i lepo uređene staze i izletnički sadržaji za ljubitelje prirodnih lepota. Bovansko jezero je udaljeno 7 km od Soko Banje i jedno je od najčistijih u Srbiji, te pravi raj za ribolovce. Lovišta Sokobanje su pravi izazov za pasionirane lovce i ljubitelje prirode, bogata retkim ptičjim vrstama i visokom divljači. Izvor reke Moravice, koji je od Sokobanje udaljen 15 km, putem prema Knjaževcu, je izuzetan prirodni fenomen, jer reka nastaje od više izvora koji se ne mogu lako uočiti, pošto izbijaju sa dna rečnog korita. Reka Moravica od svog izvora do ušća, duga je 45km. Kod Aleksinca se uliva u Južnu Moravu. Izvire na mestu zvanom “Vrelo-Istoci” u podnožju planine Device. U neposrednoj blizini su klupe i stolovi za odmor i pripremu rostilja ili pastrmke sa lokalnog ribnjaka. A samo stotinak metara istočno nalazi se i mala pećina zanimljiva turistima sa foto aparatom. Na putu do izvora u centru Sela nalazi se i Crkva Svetog Ilije, sagrađena na inicijativu kneginje Perside Karađorđević u 19. veku.

U Soko banji se, prirodno, nalazi ugledna firma Adonis – vodeći proizvođač, sakupljač biljaka iz prirode, specijalizovan za otkup, preradu i pakovanje lekovitog bilja i čajeva. Adonis je od 1991. godine dobitnik brojnih priznanja i nagrada i poseta pogonu ove jedinstvene firme ili aktivnostima sakupljanja i branja lekovitog bilja se toplo preporučuje  :

– priznanje Privredne komore Srbije povodom 20 godina uspešnog rada za postignute rezultate u razvoju i unapređenju privrede, 2011. godine.
– Apsolutni šampion kvaliteta na sajmu priroda i čovek 2002 god.
– Nagrada za dobar dizajn serije Teasy čajeva od strane Privredne komore Vojvodine 2007 godine.
– Pehar novosadskog sajma za stalnost kvaliteta proizvoda 1997, 1998, 2002 i 2003 god
– Pehar npovosadskog sajma za visok kvalitet čajeva „Teasy“ čajne filter kašičice 2011 godine.
– Velika zlatna medalja za čaj za grickanje 2011. godine.
– Velika zlatna medalja za paletu „Teasy“ čajeva 2011. godine.
– Zlatni čajnik za naj ideju na petom festivalu čaja u Nišu 2008. godine.
– 12 velike zlatne medalje za kvalitet komponenti za izradu čajeva.
– 10 zlatne medalje za mešavine lekovitih čajeva.
– 12 velike zlatne medalje za monokomponentne čajeve.
– Velike zlatne medalje za kvalitet čaja od hibiskusa i zeleni čaj u Teasy pakovanju 2007 godine.
– Prvo mesto za nastup i uređenje štanda u konkurenciji svih sajamskih priredbi 1994 god.

SHARE IT: