Sijarinska banja

Sijarinska banja

Sijarinska Banja je smeštena u Južnoj Srbiji, oko 330 km od Beograda, u dolini reke Jablanice u podnožju planine Goljak, okružena gustom hrastovom i bukovom šumom, koja pokriva 50 km2 okoline, pa je zaštićena od jačih vetrova, a magla u ovom području nije zabeležena. Okolina Sijarinske banje je pogodna za lov, a na reci Jablanici je moguć sportski ribolov.

Prirodne lekovite karakteristike Sijarinske Banje : Sijarinska Banja ima mineralne vode temperature od 32°C do 72°C, kojih ima 18 na dužini od 800 metara, a svi su različitog fizičko-hemijskog sastava i temperature. Postoji i radioaktivno-sumporovito blato. U Sijarinskoj banji postoji gejzer tople vode čiji vodeni stub dostiže visinu do 8 metara i povremeni gejzer koji eruptira na svakih 10 minuta – dva jedinstvena gejzera u Evropi.

Medicinske indikacije Sijarinske Banje : oboljenja koštano-mišićnog sistema, išijas, lumbago, stomačna oboljenja i bolesti creva, bolesti bubrega i mokraćnih puteva, pesak u mokraćnim kanalima, stanja posle razbijanja ili hirurškog odstranjenja kamena, upale mokraćnih puteva i bolesti jetre, žučnih puteva i pankreasa, ginekološka oboljenja, zapaljive procese i izvesne oblike steriliteta, plućne bolesti, neuroze, blaže i srednje oblike šećerne bolesti, konjuktiviti.

Načini lečenja: Lečenje se obavlja u Zavodu za specijalizovanu rehabilitaciju “Gejzer” (medicinski blok sa najsavremenijom medicinskom opremom za hidroterapiju, terapiju blatom, elektroterapiju, kinezi terapiju, inhalaciju i tople kure lekovitom vodom). Gostima i pacijentima stoji na raspolaganju zatvoren bazen i veliki broj terena za male sportove. Hotelski i privatni smestaj na raspolaganju tokom čitave godine.

Zanimljiva mesta: U neposrednoj blizini banje se nalaze ostaci ranovizantijskog naselja Caričin grad – Justiniana Prima.

 

SHARE IT: