Seoski turizam apartmani Rožanstvo Zlatibor

Rožanstvo je slikovito selo zlatiborskog kraja, na nadmorskoj visini od oko 800 metara, sa oko 450 stanovnika koji se uglavnom bave poljopriredom. Selo Rožanstvo nosi ime po staroslovenskom nazivu “rođenja” i udaljeno je 16 km od centra Zlatibora, na putu za Sirogojno. Stanovnici Rožanstva su poznati kao proizvođači buradi i drugih proizvoda od drveta. Kroz selo Rožanstvo protiče reka Prištavica, na čijoj se desnoj obali nalazi Stopića Pećina, jedna od najlepših pećina u Srbiji. U neposrednoj blizini Rožanstva je i Banja Vapa, za koju kažu da je naročito pogodna za očna i kožna oboljenja i čija temperatura vode se zadržava na 17 stepeni tokom čitave godine. U blizini Rožanstva su i autentične vodenice, koje i danas melju brašno. Severozapadni kraj, tj skoro polovina sela Rožanstvo je talasasta visoravan – Rožansko polje. Istočno se pored Velikog Brda naglo u dolinu spušta put u zaseok Utrobe, dok je drugi deo sela blažeg terena, koji se spušta u reku Prištavicu. Krajevi sela su nazvani po porodicama koje ovde žive – Radibratovina, Ristanovina, Milićevina, Lazovina, Popovina ….

Apartmani Rožanstvo su I kategorije – 4 zvezdice i nalaze se u centru sela Rožanstva, na 15km od centra Zlatibora, na putu prema Sirogojnu. Prostrani apartmani su izuzetno udobni, kompletno opremljeni I pogodni za porodični odmor ili boravak sportskih ekipa. Turistička organizacija Zlatibor je apartmane u Rožanstvu proglasila za najbolje izdavaoce u 2010. godini. Apartmani u Rožanstvu imaju sledeće površinu, strukturu i kapacitete – Apartman br. 1 ima 45 m2 i dvosoban je, od čega 1. soba ima 2+1 ležaja, 2. soba 1+1, što ukupno čini 5 ležaja. Apartman br.2, je dvosoban i zauzima površinu od 45 m2. 1. soba ima 2+1 ležaja, 2. soba 1+1, što ukupno čini 5 ležaja. Apartman br. 3 je dvosoban, površine 37 m2, u kome 1. soba ima 2 ležaja, dok 2. soba ima 2 + 2 pomoćna ležaja, što ukupno čini 6 ležaja. Apartman br.4 je trosobani zauzima površinu od 70 m2. 1.soba ima 2+1 ležaj, 2. soba 3+1 ležaj, 3. soba 1+1 ležaj, što ukupno čini 9 ležaja. Apartmani i centralni hol površine 70m2 su opremljeni sa LCD TV i DVD playerom. U neposrednoj blizini apartmana se nalaze tradicionalni restoran, pošta, prodavnica i teren za male sportove. Gostima koji ne žele samostalno da pripremaju hranu se preporučuje ishrana u obližnjim seoskim domaćinstvima. Tokom boravka u Rožanstvu gosti uživaju u brojnim aktivnostima – šetnje po livadama i kroz šumu, izleti u Stopića pećinu, Staro Selo Sirogojno – Muzej na otvorenom, Vodopad u Gostilju, Zlatibora, Boškove vode, Tošine banje, Jokinog Vrela ili Ski centra Tornik… Selo Rožanstvo na Zlatiboru ima oko 450 stanovnika koji se uglavnom bave poljoprivredom, po mnogo čemu spada u tipična sela zapadne Srbije. Ovaj deo planine odiše pitominom, mirom stoletnih borova i žuborom planinske rečice koja krivuda pašnjacima. Po svojoj veličini i lokaciji, kao i sadržajima koje se nude u selu i okolini, smeštaj je prevashodno namenjen ljubiteljima prirode i porodicama sa decom. Selo je izuzetno tiho i mirno, tako da je primarna namena odmor i upoznavanje sa navikama i specifičnostima života na selu. Aktivna forma odmora predstavlja šetnju po stazama, vožnja biciklom, korišćenje terena za male sportove (košarku, odbojku i mali fudbal) ispred samog smeštaja, kao i obilazak mnogobrojnih prirodnih lepota i turističkih atrakcija.

U selu Rožanstvo naročito je interesantna banja lekovite vode Vapa. Ona je pogodna za očna i kožna oboljenja. Temperatura joj je 17 stepeni preko cele godine a ima devet puta manje soli od Prolom vode. Kroz selo prolazi reka Prištavica na čijoj se desnoj obali nalazi jedna od najlepših pećina u Srbiji, Stopića pećina.Postoji više legendi o postanku imena Rožanstva : jedna kaže da to ime potiče od reči božanstvo; druga od reči roždestvo / stariji slovenski oblik imenice rođenje, ali i ime praznika Božića/; treća da su Glumci, prvi doseljenici u Rožanstvo, povikali: “Ovo je pravo božanstvo!”, na šta je neko rekao: “Kakvo božanstvo, urožićemo se od rada, pa će biti pravo rožanstvo!”; a četvrta da ono potiče od sastava ovdašnjeg zemljišta – rožnace. Od 1700.-te do 1840.-te godine u Rožanstvu je živela porodica Milutinović-Simović, od koje vodi porijeklo sadašnja familija Stakića. U toj porodici stasao je patriota, pesnik i istorijska ličnost, Sima Milutinović Sarajlija. U selu Rožanstvu se svakog avgusta organizuje Sabor Izvorne Narodne Pesme pod nazivom “Bez izvora nema vode”. Tokom boravka u ovom prekrasnom apartmanskom kompleksu i Zlatiborskom okrugu toplo preporučujemo posetu sušari u selu Mušvete koja proizvodi dalmatinsku pršutu i dimljene proizvode vrhunskog kvaliteta, što je nezaboravno iskustvo, koje izuzetno prija.

SHARE IT: