Saranda Albanija

Saranda je lep mali grad sa oko 33000 stanovnika u južnoj Albaniji, smešten u prekrasnom zalivu oblika potkovice, između planina i Jonskog mora, preko puta severoistočnog dela ostrva Krfa, udaljen 26 km od grčke granice. U antičkom periodu je grad Saranda nosio ime Onchesmus. Današnji naziv grada Sarande potiče od ranohrišćanskog manastira Agioi Saranda, Svetih četrdeset mučenika, posvećenog četrdesetorici svetih ratnika – mučenika, jer saranda na grčkom znači 40. Po hrišćanskog legendi iz 15. veka, imperator Likinije, koji je posle 316. godine progonio Hrišćane Istočnog castva, je u 4. veku u gradu Sevastiji u Jermeniji – severoističnom delu Male Azije, koji je tada pripadao Istočnom Rimskom carstvu, brutalno ubio 40 monaha – rimskih ratnika 12. rimske Legije Fulminate – Fulminata Legio /legije naoružane svetlošću/, koji su se otvoreno ispovedali i stradali kao hrišćani, ne želeći da odstupe od svoje vere u Hrista. Narod i crkva su ih proglasil svetim i poštovanje četrdeset mučenika se nadaleko proširilo, te su mnoge crkve sagrađene u njihovu čast, počev od 6. veka i dalje kroz burnu istoriju. Mada analiza konstrukcije nije moguća zbog nedostatka objavljenih istraživanja, Crkve četrdeset mučenika u Sarandi je verovatno imala veliku konstrukcijiu nadsvođenu sa tri kupole, sagrađene u vreme vladavine cara Justinijana. 12. juna 2015. godine su opštine Saranda i Bridizi potpisale ugovor o obnovi crkve manastira Svetih četrdeset mučenika u Sarandi, koji je sasvim porušen pre 70 godina, tokom Drugog svetskog rata.

Oblast Sarande odlikuje nizijski reljef, koga čine planine koje se spuštaju prema obali Jonskog mora, od Borša do Zaliva Ftelia, polja Vrugu i Vrina, te brda Saranda, Lëkurësi, Ksamil, Butrint i Konispol. To je prekrasan spoj bezbrojnih zaliva, plaža, stenovite morske obale, brda pokrivenih plantažama maslina i limuna i planina u yaleđu koje okružuju ovo područje. Kroz Sarandu protiču reke Kalasa, Bistrica i Pavlla, koje otiču u Jonsko more. Grad Saranda je sagrađen u obliku amfiteatra, koga čine tri paralelna puta. Četiri niza stepenica vode od vrha brda do grada Sarande i njegovih šetališta. Iznad Sarande, u jugostočnom delu grada, dominira srednjovekovna tvrđava Lekures – “Qafa e Gjashtes”, sa koje se pruža prekrasan pogled na grad, Butrint, Krf i prekrasno okruženje. Posle revolucije 1990. godine je grad Saranda obnovljen u modernom stilu i sagrađeni su brojni hoteli, restorani, barovi i kafići, kao i prelepo šetalište sa drvoredom palmi. Zahvaljujući svom odličnom položaju na prekrasnoj Jonskoj obali, kristalno čistom i toplom moru, toploj i prijatnoj mediteranskoj klimi i blizini brojnih kulturnih znamenitosti, Saranda je stekla duh kosmopolitskog grada i vremenom postala jedno od najznačajnijih turističkih centara Albanije, u kome mladenci tradicionalno provode svoj odmor.

Saranda ima preko 300 sunčanih dana godišnje. U gradu Sarandi se vidi spoj savremenih građevina, starih taverni i kafanica, izgrađeni od kamena u predivnom tradicionalnom stilu, čiji su i krovovi od kamenih ploča. Makedonci iz zapadnog dela zemlje, Albanci sa juga Albanije i Grci iz severozapanog dela Grčke pripadaju najveštijim duburescima na svetu. Vožnjom automobilom ili autobusom od 15 minuta se stiže u Ćamil, mesto koje izuzetno vole posetioci koji žele lepe plaže. Ovde su zapravo najlepše plaže albanske rivijere, koje odlikuje nežno belo kamenje.

Privreda Sarande se bazira uglavnom na poljoprivrednoj proizvodnji, skoncentrisanoj u dolini reke Valton, uzgoju školjki u slanom jezeru Vouthrotos – Butrint i turizmu. Ovde u mnogim restoranima i kafićima na plaži posetioci uživaju u domaćim maslinama, plavom patlidžanu, paprikama, paradajzu, luku, svežem hlebu i kiselom mleku, kao i raznovrsnim sveže izvađenim školjkama i ribi, prekrasno na licu mesta pripremljene na roštilju.

Čuveni izvor „Modro oko” – Syri i Kaltër je živopisan spomenik prirode koga čini 18 izvora vode koja izvire iz kraškog tla, stvarajući jedinstveno lep prizor. Modro oko – Syri i Kalter su vodeni izvori prekrasno plave boje, koja ispusta mehurice iz bazena dubine preko 50 metara, na 25 km od Sarande, na putu prema Tepeleneu, u blizini impresivnog tradicionalnog sela Musine od kamenih kuća, na nadmorskoj visini od 177 metara, između šuma bora, jele, lešnika, oraha i voćnjaka trešnje, koja, kao i drugo voće, u ovom području Albanije veoma dobro uspeva. Ovaj geološki fenomen je tektonskog porekla i stvara izvore jačine 6 kubih metara u sekundi, za koje veruju da nastaju otapanjem doline Drima. Izvori Modro oko – Syri i Kaltër otiču u Bistricu, reku dužine 25 km, čiji je tok povezan sa Jonskim morem, izgradnjom veštačkog kanala 1958. godine. Odlika izvora Modro oko – Syri i Kaltër je plava boja i jedinstvena providnost vode bazena ovalnog oblika. Ispod izvora Modro oko – Syri i Kaltër je stvorena vododelnica i jezero površine oko 9 hektara. Posetioci Modrog oka – prirodnog vodenog fenomena Syri i Kaltër bace kamen u centar izvora, koji posle nekog vremena ispliva na površinu. Biljni i životinjski svet područja izvora Modro oko – Syri i Kaltër je bogat i raznovrstan, te ovde živi lisica, soba, lasica i reptili. Pored živopisnog vodopada preko puta izvora Modro oko – Syri i Kaltër se nalazi tradicionalni restoran u kome se poslužuje vrhunska albanska rakija – raki…..

Gosti koji borave u Sarandi uživaju u prekrasnom moru i suncu ili izletima i razgledanju brojnih okolnih znamenitosti. Preporučujemo posetu obližnjeg Butrinta, arheološkog nalazišta koji pripada UNESCO nasleđu i/ili razgledanje Manastira Mesopotam, posvećenog Svetom Nikoli iz 11. veka. Manastir Svetog Nikole Mespotam je bio svedok bitke kod Butrinta između Vizantije i nadiruće vojske Normana, pod vođstvom Roberta Žiskara – Robert Guiscard ili manastira Četrdeset mučenika, na vrhu brda iznad Sarande, odakle se pruža veličanstvena panorama. Oko 10 km van Sarande, na putu za Đirokastru se nalazi manastir Mesopotam – jedan od dragulja kulture ovog dela Albanije, na niskom uzvišenju okruženom poplavljenom nizijom doline reke Bistrice. Manastir Svetog Nikole Mesopotam se prvi put pominje 1081. godine u vreme pokreta vizantijske vojske pod upravom Vasilija Mesopotamca protiv Normana koje je predvodio Robert Giskar, u napadu na Butrint. Manastir Mesopotam je doživeo vrhunac tokom 13. veka, tokom uprave epirskog despotata, sub-države Vizantijskog carstva, nastale posle krstaškog osvajanja Konstantinopolja, 1204. godine. Manastir Mesopotam je spomenik kulture i znamenitost koju morate doživeti !

Postojeći turistički centar Saranda resort je potpuno pretvoren u luku za putnike i turiste, a izgrađenu su novi putevi u dužini od 340 km, duž područja obale Saranda – Ksamil – Butrint, Sarande – Konispol, Sarande- Pllake – Xarrë, Sarande – Delvinë, lokalni putevi u Sarandi, Ksami i plaži Lukova, što je veoma doprinelo povećanju turističke posete i značajno uticalo na razvoj turizma i poljoprivredne proizvodnje juga Albanije.

 

SHARE IT: