Rancho i Vancho na Kata selo Omorani

Rancho i Vancho na Kata selo Omorani

Nekada davno …..su ovde živeli Donka i Stojko, bračni par koji je krajem 19. veka sagradio svoj dom pored penušavog potoka Črnuška.  1939. godine je njihov sin Gjorgija sagradio drugu kuću samo 20 metara od kuće svojih roditelja, koju je pretvorio u štalu u kojoj je držao domaće životinje, duvan i žito. Obe kuće su izgrađene u tradicionalnom makedonskom arhitektonskom stilu, spoljnih zidova debljine 60 cm od velikog uklopljenog kamena povezanog zemljom, i sa najvećom prostorijom i tradicionalnom makedonskom verandom, pod nazivom čardak, odakle se pruža prekrasan pogled na centar ovog malog sela.
Jedan vek kasnije… na početku sledećeg veka, 2010. godine je Katarina kupila napuštenu kuću u selu Omorani. Obe kuće su pažljivo obnovljene u originalnom izgledu i stilu, uz pojačanje nosećih zidova i ojačavanje preostalih velikih nosećih greda, izgradnju nove verande koja je stilom potpuno podsećala na staru, i čišćenje i zaštitu starog ognjišta i obnovu nekoliko originalnih delova kuće koju su preživeli prošlo vreme. Bilo je takođe neophodno i važno da se potpuno obnove neki delovi kuće, što je uključivalo krov koji je pokriven starim crepom, uz uvođenje vodovodnog i sanitarnog sistema i izgradnju kupatilo, postavljanje sunčanog – solarnog kolektora koji omogućava čistu toplu vodu u kući. Prva kuća je preuređena u kuhinju u kojoj se priprema hrana tokom leta i krase je drvene grede i bazen, okružen tradicionalnim otomanskim delom za sedenje. Stoga danas gosti mogu da ožive originalno makedonsko iskustvo, itovremeno uživajući u odgovarajućoj rustičnoj udobnosti na istom mestu. Trenutno je kuća opremljena sa četiri prijatne sobe, opremljene drvenim nameštajem i udobnim ležajevima i upotrebnom 3 kupatila, na prvom spratu, do koga se stiže drvenim stepeništem, što čini ukupan smeštajni kapacitet za 10 gostiju.

Prizemlje seoskog turističkog objekta Vancho i Rancho na Kata ima potpuno opremljenu kuhinju, prostranu trpezariju i dnevni boravak sa kaminom, što je sve gostima na raspolaganju.
Potpuno obnovljena i opremljena kuća u selu Omorani je danas vlasništvo Katarine i Vanča iz Skopja. Kuća ima namenu seoskog turizma i može se iznajmiti pojedinačnim gostima ili grupama koje žele opušten odmor i prijatan boravak u originalnom i toplom ambijentu malog sela. Postoji mogućnost pripremanja hrane i organizacije raznovrsnih aktivnosti u prirodi ili tradicionalnih aktivnosti i sadržaja, koji ispunjavaju zahteve gostiju i uspešno omogućavaju uživanje u bajkovitom prirodnom okruženju i dobro očuvanim običajima – pešačenje po relativno dobro obeleženim stazama kroz gustu bukovu šumu, vožnja planinskog – brdskog bicikla, poseta obližnjih prirodnih znamenitosti i lepota, pećina, reka bogatih potočnom pastrmkom ili do izvora i vodopada Babuna, detox paketi, kulinarske radionice koje obuhvataju branje ukusnog svežeg povrća, voća i lekovitog bilja iz sopstvene bašte i nabavku namirnica iz lokalne proizvodnje… priprema domaćeg hleba i raznih pita i u jesen priprema čuvenog ajvara – popularnog svuda na Balkanu!!

Gosti koji borave u ovom rustičnom seoskom turističkom objektu u selu Omorani tvrde da ovde istinski uživaju u spavanju i snu koji najbolje okrepljuje telo i duh posle aktivnosti u prirodi ili prijatnog druženja sa vrednim domaćinima koji su želji da predstave svoje jedinstveno gostoprimstvo i čine sve što je moguće kako bi učinili boravak svojih gostiju  nezaboravnim i opuštenim iskustvom, sa puno zabave i dobrog raspoloženja !

Sadržaji seoskog turističkog objekta Vancho i Rancho na Kata u selu Omorani  : nepušačke sobe, besplatan internet, LAN Wi-Fi, usluge pranja i peglanja, parking, grejanje, balkon, toaletni pribor, sopstveno i zajedničko kupatilo,  parket, tepisi i ćilimi, orman za garderobu, pešačenje, vožnja brdskog bicikla, ribolov, sakupljanje lekovitog bilja – bosiljka, majčine dušice, mente, kantariona, limuna… i obuka kako ih upotrebiti u kuhinji ili u medicinske svrhe za tretmane – kako pripremiti 100% prirodnu kozmetiku /kreme za lice, maske i dezodoranse/.

Selo Omorani je malo uspavano selo sa oko 100 stanovnika u centralnom delu Makedonije, 30 km jugozapadno od Velesa i 28 km severoistočno od Prilepa, skriveno od glavnog puta prekrasnim okolinim planinama i vrhovima i planinom Jakupicom. Reka Babuna daje život živopisnim padinama planine Jakupice, sa najvišim vrhom Solunska glava /2500 m/, koji privlači brojne planinare da osvoje greben Nežilova stena. Posebnu avanturu posetilaca predstavlja poseta kristalno čistog izvora i vodopada reke Babune. Najlepši deo planine Jakupice je njena južna padina, sa ledničkim grebenom i stenom koja nosi ime Nežilovska Stena i u svom podnožju krije izvor i vodopad reke Babune, 1200 m.

SHARE IT: