Privreda i klima Srbije

Arhitektura, štamparije, promocija, video i industrije kompjuterskih medija su najvažniji privredni sektori Srbije. 96% firmi u Srbiji su mala preduzeća, sa 1 do 10 zaposlenih. Najunosnije grane privrede u Srbiji su muzička, filmska i video produkcija. Proizvodnja hrane predstavlja jedan od najvaznijih sektora privrede Srbije u odnosu na promet, broj malih i srednjih preduzeća i zaposlenih u ovom sektoru. Poljoprivreda i rudarstvo ostaju među značajnim granama privrede Srbije. Većina radnika u Srbiji je zaposlena u proizvodnji skoncentrisanoj u većim industrijskim zonama.

Pšenica, kukuruz, kudelja, šećerna repa, soja i lan su osnovni zasadi koji se uzgajaju u Vojvodini, najplodnijem delu poljoprivredne proizvodnje Srbije. Intenzivna vinogradarska proizvodnja predstavlja Srbiju kao jednog od glavnih vinarskih proizvodnih regiona Evrope. Srbija je takođe sve zanimljivija investitorima i inostranim partnerima, zahvaljujući značajnom uzgoju šljive i maline, koji preradom i odgovarajucim oblicima dorade predstavljaju odličan izvozni proizvod Srbije. Srbija je vodeći izvoznik maline u svetu /2009. godine je iz Srbije izvezeno 63.300 tona maline najvišeg kvaliteta !/, među kojima je svakako Sirogojno Company, naš izuzetan partner.

Poslednjih godina stvaralačke-kreativne profesionalne usluge, arhitektura, dizajn i promocija postaju vodeće grane kreativnog stvaralaštva, kao i zastupnici inovativnih ideja i delovanja. Prilagodljive, visoko kvalitetne i izvozno orijentisane, kreativne profesionalne usluge čine deo srpskog kreativnog sektora. Arhitekturu, industriju dizajna i domaću promotivnu industriju Srbije predstavlja veliki broj malih agencija, studija i firmi, specijalizovanih za posebne tržišne segmente i zanimljive usluge.

Klima u Srbiji varira od kontinentalne na severu, sa hladnim zimama i toplim vlažnim letima i povoljnim letnjim padavinama, do uticaja Jadrana na jugu, sa toplim i suvim letima i relativno hladnim zimama, uz značajne snežne padavine u unutrašnjosti. Lokacije rečnih klisura i ravnice u severnom delu Srbije omogućavaju povremeno duboko prodiranje severnih vazdušnih masa tokom zima, dok topli saharski talas nadire iz pravca Mediterana tokom leta.

Prosečna godišnja temperatura Srbije u periodu od 1961. do 1990. godine, na nadmorskoj visini do 300 metara iznosi 10,9 °C. Područja Srbije visine od 300 do 500 metara imaju prosečnu godišnju temperaturu od oko 10,0 °C, dok ona na preko 1000 metara nadmorske visine imaju godišnji prosek od oko 6,0 °C. Mesec maj je najkišovitiji, sa oko 12 do 13 % ukupnih godišnjih padavina. U toku jula i avgusta u Srbiji ima najmanje atmosferskih padavina. Snežni pokrivač se u Srbiji zadržava od novembra do marta, a najsnežniji period je tokom januara.

Godišnje količine sunčevog zračenja u Srbiji se kreću u rasponu od 1500 do 2200 časova. Tokom toplijeg dela godine u Srbiji preovlađuju severozapadni i zapadni vetrovi. U Vojvodini i severnom delu Srbije tokom jeseni i zime duva jaka košava, vetar sa istoka i jugoistoka, koji prodire sa Karpata. Košava se uobičajeno razvija od jugoistoka ka severozapadu, od Timoka do Subotice, kroz Podunavlje, Istočnu Srbiju, Banat i Bačku, koji čine kosavska područja Srbije. Jugozapadni vetrovi preovlađuju u planinskom delu jugozapadne Srbije.

SHARE IT: