Pribojska banja

Pribojska banja

Pribojska Banja se nalazi na zaravni iznad Priboja, na 550 metara nadmorske visine, tako da se karakteriše kao vazdušna banja. Smeštena je na vrhu duboke, šumovite i pitome doline, okružene planinama Starovlaške visije. Na severu se diže Crni vrh obrastao borovom šumom, a na jugu Lisja stena pod lipom i smrekom. Duž leve strane Lima je planina Pobijenik.

Prirodne lekovite karakteristike: Banja poseduje nekoliko termo – mineralnih izvora. Najjaču snagu ima izvor kapaciteta 70 litara vode u sekundi, koji je temperature 37°C.

Medicinske indikacije: hronična reumatska upala mišićnog sistema, neuralgije, upale i perifernih nerava, polineuritisa, ginekoloških oboljenja, posledice povreda kostiju i mišića, kožna oboljenja – zaceljivanje rana.

Način lečenja: Ova Banja je, zbog klimatskih faktora, uz kombinaciju hidroterapije, idealno mesto sa preventivnim dejstvom kod zdravih ljudi i sportista. Vazduh u Banji je veoma čist i svež ispunjen aromatičnim mirisom borovinom i omamljujućim dahom procvetale lipe. Ovo je značajno jer je poznato da blizina šuma deluju umirujuće (sedativno) na čoveka. Posetiocima Pribojske Banje pruža se prilika da uživaju u prekrasnoj panorami Limske kotline.

Zanimljiva mesta: Pribojska Banja bila je poznata starim Rimljanima i narodu srednjovekovne Srbije. Nalazeći se na glavnom putu, koji je vodio iz Bosne za Carigrad, Banja je bila svratište mnogih putnika i kravana. U doba Nemanjića ovde je već postojala uređena bolnica u kojoj je i Sveti Sava lečio obolele noge. U narodu postoji predanje da se u ovoj Banji izlečio kralj Uroš, sin Stefana Prvovenčanog (Uroš „Hrapavi”), koji je imao kožnu bolest. Stara turska kupatila potvrđuju da su lekovite izvore koristili i Turci dok su vladali ovim krajevima. Jednodnevni izleti do Zlatibora, Zlatara, manastira Mileševa, Potpećko i Radojinsko jezero, Lim i reka Uvac nude mnoge mogućnosti za strastvene ribolovce, koji ovde provode svoje slobodno vreme.

 

SHARE IT: