Podrum Bajilo Sremski Karlovci

Podrum Bajilo Sremski Karlovci

Podrum Bajilo se nalazi u lagumima – podrumima iz 1864. godine u centru istorijskog baroknog  jezgra Sremskih Karlovaca. Porodica Bajilo je dalmatinskog porekla, odakle je u Sremske Karlovce 1966. godine prenela bogatu vinogradarsku kulturu i vinsku tradiciju. Danas vinsku kuću Bajilo uspešno vode i dalje razvijaju treća i četvrta generacija ove vredne porodice, predvođeni Predragom Bajilom, sinovima Petrom i Stevom i snajom Radom. Porodica Bajilo je jedan od najvećih proizvođača grožđa u Sremskim Karlovcima. Oni proizvode vina iz sopstvenih vinograda od raznovrnih sorti grožđa, od kojih 65% zasada čine sorte stvorene na Institutu za voćarstvo i vinogradarstvo u Sremskim Karlovcima. Vinogradi porodice Bajilo zauzimaju površinu od 13 ha i nalaze se na obližnjim padinama planine – Nacionalnog Parka Fruške Gore.

Podrum Bajilo u Sremskim Karlovcima je dugačak 50 metara i odlikuje ga stalna prirodna temperatura od 11 stepeni C u svim vremenskim uslovima i periodima godine, budući da je ukopan u zemlju 30 metara pri samom njegovom kraju. Podrum Bajilo je pravo arhitektonsko remek delo i jedan je od najvećih u Sremskim Karlovcima, u čiji današnji izgled je uloženo mnogo ljubavi, sredstava, vremena, posvećenosti i strpljenja. Jedinstvenost podruma Bajilo je i drveno barik bure kapaciteta 3250 litara, koje je kupljeno u Srbiji, pažljivo preneto, pa sklapano duže vreme, u nameri da se u njemu u budućnosti čuva crveno vino. Zahvaljujući svom odličnom položaju u centru grada, prijatno i jedinstveno uređenom prostoru kojim preovlađuju prirodni materijali, kvalitetnim vinima i posluženju raznovrsne hrane sasvim usklađene sa vinima, u restoranu koji prima oko 55 posetilaca, podrum Bajilo omogućava nezaboravna iskustva i istinske doživljaje Fruške Gore.

U vinogradima podruma Bajilo se gaje brojne domaće i internacionalne sorte, od kojih se godišnje proizvede oko 30000 litara kvalitetnog vina. Od belih se posebno ističe italjanski rizling klon 54, selekcionisan na Institutu za vinogradarstvo u Sremskim Karlovcima. Druga bela sorta vina je rajnski rizling, takođe značajna za karlovačko vinogorje, jer daje odlična vina. Kao nešto novo i sve zanimljivije ljubiteljima i potrošacima vina je bela autohtona sorta sila, nastala takođe na Institutu za vinogradarstvo u Sremskim Karlovcima, ukrštanjem kevidinke i šardonea. Upotrebu domaćih sorti je podrum Bajilo nastavio zasadima muskatnih sorti neoplante i petre, sa namerom proizvodnje desertnog vina za  ljubitelje aromatičnih sorti. Od crnih sorti prisutni su odomaćeni portugizer, kvalitetno crno vino poznato od davnina po svom izuzetnom ukusu, kao i sorte vranac i kaberne sovinjon. Planovi za budućnost podruma Bajilo obuhvataju i crnu sortu probus, od koje se očekuje uspeh. Ovaj porodični podrum godinama učestvuje na svim značajnijim sajmovima u Srbiji i dobitnik je na desetine plaketa, medalja, pehara i priznanja za kvalitet vina.

U podrumu Bajilo se vina mogu probati i kupiti. Degustacija obuhvata 3-4 vrste vina, uz poneku pogačicu ili sir. Ako posetioci žele da probaju čuveno desertno vino bermet, koje je proizvedeno po dobro očuvanom – tajnom receptu srednjovekovnih monaha manastira Fruške Gore, uz njega sledi orasnica, ili još bolje čuveni kuglof, koju takođe po sačuvanom tradicionalnom receptu priprema čuvena obližnja radionica kuglofa i starinskih kolača. Svojom vinskom ponudom i gostoprimstvom prema poštovaocima vina, porodica Bajilo potpuno doprinosi pokušaju da se Sremski Karlovci vrate u centar srpskog autentičnog vinarstva i vinogradarstva i značajno obogaćuje turističku ponudu ovog prelepog i po mnogo čemu poznatog gradića nadomak Novog Sada.

SHARE IT: