Petrovaradinska tvrđava

Petrovaradinska tvrđava

Petrovaradinska tvrđava se nalazi u Novom Sadu, na petrovaradinskoj steni, iznad desne nepristupačne obale Dunava. Petrovaradinska tvrđava je simbol Novog Sada i jedna od najočuvanijih tvrđava u Evropi, koje je i izvanredno delo barokne vojne arhitekture. Današnja Petrovaradinska tvrđava je građena od 1692. do 1780. godine u svrhu odbrane napada nadolazećih Turaka, jer je Ugarska u njoj videla izvanredno mesto za odbranu. Idejni tvorac Petrovaradinske tvrđave je Markiz Sebastijan Voban, francuski vojskovođa, arhitekta i pisac iz doba Luja XIV.

Petrovaradinska tvrđava je nastajala u doba austrijskih vladara Leopolda I, Josifa I, Karla VI, Marije Terezije i Josifa II, na mestu gde je od davnina postojalo kontinuirano stanište i utvrđenje iz starijeg bronzanog doba. U temeljima Petrovaradinske tvrđave, zahvatajući prostor Gornjeg grada, arheološkim istraživanjima potvrđene su ljudske naseobine još od Srednjeg Paleolita – Starijeg kamenog doba (oko 60.000-90.000 godina p.n.e.), zatim Neolita-Mlađeg kamenog doba (4.200 do 3.200 godina p.n.e.) i posebno značajnog Eneolita – Bakarnog i bronzanog doba (oko 3.200 do 1.700 godina p.n.e.), perioda iz koga je otkriveno zemljano utvrđenje sa drvenim palisadama. Ovim otkrićem je utvrđeno da je na ovom mestu postojalo stalno naselje od praistorije do danas. Arheolozi su tokom iskopavanja na Petrovaradinskoj tvrđavi, vršenih 2005. godine takođe otkrili drugi značajni nalaz, na osnovu očuvanih ostataka iz ranog bronzanog doba, oko 3000 pre nove ere, čime dokazuju da je već u to vreme postojalo utvrđeno naselje na mestu današnje Petrovaradinske tvrđave. Posle stanovnika bronzane ere su na ovom mestu u periodu oko 100. godine pre nove ere boravili Kelti, koje su smenili Rimljani i sagradili tvrđavu Kuzum /Cusum/. Prve naznake današnjeg oblika Petrovaradinske tvrđave potiču iz 1235. godine, kada je ugarski kralj Bela IV dozvolio katoličkim monasima iz reda cistercita da na ostacima utvrde Kuzuma, podignu opatiju Belakut. U vreme najezde Tatara monasi su Belakut zaštitili utvrđenjem. Nedavno su, tokom rekonstrukcije komunalne infrastrukture Petrovaradinske tvrđave pronađeni ostaci naselje i crkve iz tog istorijskog perioda.

Vremenom je Petrovaradinska tvrđava, zbog svog izuzetnog položaja i strateškog značaja, stekla ime “Gibraltar na Dunavu” i danas zauzima površinu od 114 hektara, što je čini jednom od najvećih tvrđava na Dunavu. Kod Petrovaradina, na brdu Vezirac se 1716. godine odigrala čuvena Petrovaradinska bitka između turskih i austrougarskih snaga, u kojoj u Turci bili žestoko poraženi i za sva vremena – potisnuti južno od Save i Dunava. Pored brojnih istorijskih spomenika, na Petrovaradinskoj tvrđavi se nalaze i Akademija umetnosti, Muzej grada Novog Sada, Hotel Leopold, brojni ugostiteljski objekti, galerije, suvenirnice, kao i ateljei novosadskih umetnika, među kojima je izuzetno zanimljiv umetnički Atelje Kurucić koji je uz najavu moguće posetiti i doživeti jedinstveno predstavljanje izrade umetničke fotografije….

Najveća znamenitost Petrovaradinske tvrđave su podzemne vojne galerije Muzeja Grada Novog Sada, komunikacioni sistem na četiri nivoa, zidan stepenasto u dužini od 16 km. Svakog jula je Petrovaradinska tvrđava centralno mesto održavanja muzičkog festivala Exit. “ATELJE 61” je jedinstvena umetnička radionica za izradu ručno rađenih tapiserija i jedan je od malobrojnih centara umetnosti tapiserije u svetu, u kojem se izvodi, neguje, sistematski čuva i populariše tapiserija. Od osnivanja Ateljea 1961. godine do danas u radionici je ručno-izvedeno preko 800 dela u tapiseriji, a bogata i vredna zbirka tapiserija broji preko 200 dela koja “osvajaju srca” ljubitelja umetnosti.

Posebna Srbija

Očaravajući Balkan

Tura Srbija i Zapadna Bugarska

Fruška Gora i Beograd tura 1

SHARE IT: