Pansion Kutmičevica Vevčani

Pansion Kutmičevica Vevčani

Pansion Kutmicevica predstavlja istorijsko i kulturno nasleđe slikovitog sela Vevčani. Ova predivno obnovljena kuća u kojoj se nalaze restoran i sobe za smeštaj je istinski poduhvat, jer je zadržala  svoj originalni sadržaj, autentično uređenje i nameštaj. Svojim položajem u živopisnom selu Vevčanima, Pansion Kutmičevica koristi prednost potpuno nezagađenog zemljista koje okružuje selo, radi uzgajanja i proizvodnje organskog povrća i voća. Tokom boravka gosti uživaju u prekrasnom pogledu na strušku kotlinu i veličanstveno Ohridsko jezero, smešteni u dvokrevetnom i trokrevetnom udobnom apartmanu, na spratu Pansiona, koji je u stilu celokupnog ambijenta, koji čuva originalno graditeljstvo, tradicionalnu arhitekturu, kuhinju i običaje. Apartmani su opremljeni kupatilima, klimatizacijom, kablovskog TV i internetom. U prostranom restoranu Pansiona Kutmičevica sa 60 mesta i otvorenoj terasi sa 20 mesta, gosti uživaju u veličanstvenoj makedonskoj hrani, zajedno sa gostoljubivim lokalnim stanovništvom.Restoran Kutmičevica poseduje vinograd iz koga potiče kvalitetno domaće vino i lozovača – rakije od loze, koje obožavaju ljubitelji dobrih pića. Pansion Kutmičevica u Vevčanima omogućava da turističku posetu Makedoniji dugo nosite u sećanju.

Selo Vevčni ili Vevčani se nalazi 14 km od Struge i Ohridskog jezera, u podnožju planinskog venca Jablanice. U blizini Vevčana ima mnogo ledničkih jezera. Najviše i najpoznatije jezero je “Lokva”, koje se nalazi na planini Jablanici, na preko 2000 metara nadmorske visine. Cuveni izvori u selu Vevčani su najpoznatiji izvori u Makedoniji i jedna od najlepših znamenitosti Makedonije. Vevčanski Izvori se nalaze na istočnim padinama planine Jablanice, čije se mirisne livade prostiru kroz selo, na nadmorskoj visini od preko 900 metara. Najveći izvor se nalazi na ulazu u jednu od brojnih pećina na ovom području. Ispod najvećeg izvora je deset malih izvora, koji se prepliću. Najpoznatiji izvor je “Jankov Kamen” na nadmorskog visini od 1200 metara. Drugi izvor je “Mala Livada”, čija voda ima specifičan ukus i boju. On se nalazi na visini od preko 1600 metara. Najviši izvor je “Golina”, koji se nalazi na nadmorskoj visini od preko 2000 metara. Jačina vode koja ističe iz ovog izvora se procenjuje na preko 1500 litara u sekundi, većinom tokom proleća. Ukupan broj stanovnika Vevčana je oko 2500. Ovde možete dobiti Vevčanski pasoš.

Zanimljiva mesta: magični vodopadi Vevčana, očuvana tradicionalna arhitektura, zelena pijaca, rodna kuća Mihajla Pupina – čuvenog srpskog fizičara, Crkva Pećina u selu Radozda, ostaci Via Egnata – antičkog rimskog grada…

SHARE IT: