Majkin Salaš Palić

Majkin Salaš Palić seoski turizam 057

Vredna porodica Gabrić je poznata po svojoj dugogodišnjoj posvećenosti razvoju porodičnog poslovanja i očuvanju bogatog vojvođanskog nasleđa, jer je više od 50 godina posvećena i zaokupljena poljoprivrednim aktivnostima i sadržajima. Zahvaljujući svom istrajnom opredeljenju, danas ova poznata porodica na Paliću i u Vojvodini predstavlja prvaka u «tradicionalnom gostoprimstvu», uspešno vodeći Etno Park Palić Majkin salaš, tj firmu koja u svom sastavu ima da salaša – Majkin i Cvetni salaš, prenoćište «Cvetni salaš» sa 15 udobnih soba, bazenom, salom za sastanke, ribnjak, malu ergelu, seosko dvorište i nepregledne voćnjake, na lepo uređenom privatnom posedu veličine preko 30 hektara.

Porastom interesovanja gostiju za seoski i ekološki turizam, «moderan gost» zahteva programe i uslove boravka u skladu sa prirodom, bogatom domaćom kuhinjom i tradicionalnim kulturnim vrednostima destinacije i odredišta i turističkog mesta koje posećuje. Lokacija objekata Majkinog salaša i tradicionalnog restorana potvrđuje da je stanovnik ravnice oduvek imao blizak kontakt sa prirodom. Majkin Salaš na Paliću se nalazi na mestu koje omogućava najbolje očuvanje prirodnih i tradicionalnih vrednosti, uz potpunu efikasnost u poslovanju. Ukupan smestajni kapacitet ovog zanimljivog turističkog objekta na Paliću koji obuhvata i Cvetni salaš je 41 ležaja, raspoređenih u 15 autentično i moderno uređenih soba jedinstvenih naziva –  visibaba, ljubičica, lala, iris, kala, ruža, orhideja, gerber, dalia, zumbul, maslačak. Sa severne strane Majkinog salaša je zid koji štiti od oštrog vetra, zvanog «gornjak», dok je soba vlasnika salaša smeštena /kao i nekada davno/, sa istočne strane, da bi ga budili prvi zraci sunca u zoru i omogućili mu da bude ceo dan vredan u polju i na svom gazdinstvu. Gostinska soba se nalazi u zapadnom delu Majkinog salaša, koji je sa južne strane otvoren. Ovakav raspored prostora se i danas zatiče na «Majkinom salašu» u originalnom obliku i rasporedu.
Ogromna količina ljubavi i pažnje je uložena da se tradicionalni vojvođanski salaš pretvori u svojevrsnu turističku znamenitost, koja je zadržala sve ravničarske odlike Vojvodine i duh «starine», u kojoj se, kao u centru «vojvođanskih događaja» okupljaju brojni posetioci radi uživanja u domaćoj atmosferi, rakiji, zvucima tamburice i tradicionalnim i jedinstveno ukusnim, domaćim kulinarskim specijalitetima. Gurmani će na Majkinom salašu pronaći najkvalitetnija jela tradicionalne kuhinje Vojvodine : goveđu čorbu sa domaćim knedlama i pavlakom /čuveni «perkelt»/, supu od petla sa domaćim rezancima, ‘Baćinu šniclu’ – pečeni svinjski vrat na roštilju sa prelivom od mladog sira, pečenu patku, pasulj, krompiraču, jagnjeći paprikaš sa kupusom, salašarsku mućkalicu, ciganski ražanj, mađarski gulaš i riblju čorbu. Posetioci Majkinog salaša koji vole slatkiše će odabrati neku od poslastica iz bogatog izbora : krofne, štrudle, domaće rezance sa makom i sušeno voće. Ovo je samo mali deo iz bogatog tradicionalnog jelovnika po receptima «Majkinog salaša». Kao prilog odličnoj hrani, služe se vrhunska pića – organski prirodni sokovi i domaće rakije od dunje, jabuke ili šljive, kao i čuvena «vina sa peska», dok goste zabavlja folklorni ansambl «Neven». Pored standardnih salašarskih sadržaja, Majkin salaš proizvodi matični sok od jabuke, vino i rakije, a nedavno je na salašu uređena vinska spomen soba i vinska ulica.

Gazdinstvo porodice Gabrić obuhvata i ribnjak, bazen, sportske terene i staje za jahaće konje koje okružuju uređene plantaže voća i bagremova šuma. Za goste Majkinog salaša su organizovani raznovrsni događaji u cilju negovanja i očuvanja bogate i raznovrsne vojvođanske tradicije, poput starinskih zabava, likovnih kolonija, ručno rađenih «slamarskih» radionica, koje vode lokalni umetnici, kulturni programi i folklorne predstave i nastupi koje predstavljaju izuzetno živopisno i bogato multi-kulturno nasleđe Vojvodine i ostaju u lepom sećanju posetilaca.

SHARE IT: