Nova Varoš Vilovi seoski turizam 054

Nova Varoš Vilovi seoski turizam 054

Od Beograda se do Nove Varoši i planine Zlatar stiže Ibarskom magistralom za oko 4,5-5 sati vožnje putanjom dugom oko 270 km. Izgradnjom modernih saobraćajnica, koje vijaduktima povezuju zapadnu Srbiju sa jugoistočnim oblastima Srbije prema Crnoj Gori, turistička destinacija Zlatara i okoline izvanredne lepote veoma dobija na značaju. Planina Zlatar sa okolinom je takođe izuzetno primamljivo i pogodno odredište posetilaca koji na putu do Jadranskog mora u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini ili Hrvatskoj žele kratak odmor sa jedinstveno prijatnim sadržajima, gde se na predivnom obronku, na 1200 metara nadmorske visine nalazi turistički kompleks i park za odmor u prirodnom okruženju kao iz bajke. Park prirode “Vilovi” se nalazi u jugozapadnoj Srbiji, u selu Vilovi, 5 km od Nove Varoši, u neposrednoj blizini Zlatarskog i Uvačkog jezera, u okviru Specijalnog rezervata prirode “Uvac. Zahvaljujući potpuno očuvanom prirodnom ambijentu i brižljivoj posvećenosti rangera i ostalih nadležnih, Rezervat prirode “Uvac” je jedno od najvećih staništa beloglavog supa u Evropi i najveće stanište beloglavnih supova na Balkanu. Okolina i sam park Vilovi se prostire na površini od 2 ha i predstavlja jedinstven spoj prirodnih lepota, blagotvornog mira i tišine koji obiluje uzbudljivim pejsažima pogodnim za sve vrste aktivnosti u prirodi i rekreacije, nesvakidašnja iskustva i sveobuhvatno okrepljenje duha i tela posetilaca različitih želja i potreba tokom čitave godine.

Smeštaj u Vilovima je obezbeđen u zanimljivom apartmanskom objektu sa 6 dvokrevetnih soba i dva kupatila i u brvnarama sa 5-6 ležaja i kupatilima i opremljenom kuhinjom, izrađenim u potpunosti od odabrane drvene građe, pa sve miriše na svežinu i opojnost prirode. Sobe ovog zanimljivog seoskog turističkog seoskog domaćinstva na Zlataru su opremljene nameštajem od prirodnih materijala i ukrašene motivima Zapadne Srbije. Ova vrsta smeštaja je veoma pogodna za porodičan odmor i boravak ljubitelja prirode i predstavlja jedinstven doživljaj svakog gosta, zahvaljujući jedinstvenoj “ušuškanosti” turističkog objekta u netaknutoj prirodi i tišini, sa prozorima spavaćih soba koji gledaju direktno u krošnje guste borove šume.

Moguće je kampovati u šatorima, ali su zlatarske noći veoma hladne, te se “šatorska noć” preporučuje samo najhrabrijima. Kada padne noć, kretanje gustom šumom Zlatara je nemoguće bez baterijske lampe, ali su zato jutra, okupana suncem, istinski prekrasna. Za buđenje su zadužena stada ovaca sa svojim zvoncima i klepetušama, ali i veverice koje se prepiru oko šišarki, kao i brojne ptice čije je cvrkut prepoznatljiv i jedinstveno okrepljujući.

Iz glavne prostorije sa kaminom – takozvanog restorana i dnevnog boravka, vode stepenice za gornji sprat turističkog objekta u Vilovima, odakle se pruža nezaboravan pogled na planinu Zlatar u kome gosti uživaju. Osim toga, omiljeno mesto je i boravak na prostranoj otvorenoj terasi, što svi s pravom ocenjuju kao “pogled uživanja vredan milion dolara” ! Ovo jedinstveno prijatno i lepo uređeno seosko turističko domaćinstvo u na Zlataru Vilovima je deo naše posebne ponude jedinstvenih avanturističkih ekspedicija u jugozapadnoj Srbiji i vikend aranžmana u selima Srbije.

Ljubazni mladi domaćini – porodica Botić dopunjuje doživljaje posetilaca vožnjom sopstvenim čamcem po Rezervatu prirode, čime značajno doprinose prijatnom i nezaboravnom boravku posetilaca. Uživanje u tradicionalnom gostoprimstvu i gastronomskom prijateljskom doživljaju uz odličnu domaću rakiju i potpuno mirna planinska atmosfera, bogata okrepljujućim sadržajima, mirisima i zvucima prirode pruža odlilne uslove za okrepljujući odmor. Tokom boravka na Zlataru se gostima preporučuju šetnje po dobro obeleženim planinskim stazama, kroz šume i livade, vožnja brdskog bicikla, sakupljanje lekovitog bilja i divljih šumskih plodova, kulinarske radionice, vožnja čamcem po Rezervatu prirode Uvac i posmatranje gnezda beloglavnih supova, izleti u jugozapadnoj Srbiji, upoznavanje i razumevanje gorštačkog načina života posetom okolnih seoskih domaćinstava koja se bave proizvodnjom čuvenog zlatarskog sira i hejde…. Poseban gastronomski doživljaj su čuvena zlatarska jela heljdopita, sir, dimljena pršuta i sudžuk, raznovrsne sveže salate i ajvar, koje sa zadovoljstvom priprema vrhunski vešta gazdarica Kanita, kao i razne vrste ovčijih, kozjih i kravljih sireva iz lokalne domaće proizvodnje i drugi fantastično ukusni tradicionalni specijaliteti zlatarskog kraja – teletina ispod sača, jagnjetina, gibanica…. U posebnim prilikama i prethodni dogovor sa domaćinima, moguće je uživati u veličanstvenim i nezaboravnim zvucima trubačkog orkestra Ivana Đenadića, jednog od pobednika Sabora u Guči, čiji članovi žive u Vilovima i obližnjim selima. To su svakako trenuci za pamćenje….

Obilje mogućnosti za kvalitetan aktivni odmor u Vilovima i prekrasnoj planini Zlatar ostaje u dugom pamćenju : Uvačka dolina, Specijalni Rezervat prirode Uvac – prirodno stanište beloglavog supa, vožnja čamcem po Uvačkom i Zlatarskom jezeru uz posmatranje očuvane prirode, tajanstvena Ušačka pećina (još uvek nedovoljno afirmisan izvanredan speleološki lokalitet), etno selo Štitkovo, manastiri Mileševa i Dubnica i još mnogo toga.
Zanimljiva mesta : Pršutara Mušvete, Specijalni Rezervat prirode Uvac, selo Kremna, Staro Selo Sirogojno, Mokra Gora (Mećavnik – Drvengrad), Zlatibor, Šarganska osmica, staro selo Štitkovo.

SHARE IT: