Naše ruke Srbija

Naše ruke Srbija

Nacionalna asocijacija za stare i umetničke zanate i domaću radinost “Naše ruke” je osnovana 2007. godine. Inicijativa za osnivanje organizacije je nastala na osnovu potrebe građana da se očuva tradicija, prirodna i kulturna baština Srbije, što doprinosi razvoju turizma i boljem kvalitetu života pojedinaca i grupa u lokalnim zajednicama. Posetiocima je veoma zanimljiva mogućnost posete Centra za stare zanate i izradu suvenira, koji je deo Asocijacije “Naše ruke, sa interaktivnim radionicama autentičnih i skoro zaboravljenih zanata, pod nadzorom veštih lokalnih zanatlija, čiji umetnički talenti, umeća, veštine i sadržaji posetiocima omogućavaju jedinstvene utiske i doživljaje – izrada opanaka i predmeta od kože, grnčarska radionica, pletenje korpi, vez, tkanje, šivenje, slikanje na staklu, kovačka radionica, priprema pekmeza, džemova i turšija salate, mešenje hleba, pogače i pita i pečenje u starinskoj furuni, izrada nakita, prženje i mlevene kafe, duborez i drvodeljstvo….

Uz ove doživljaje je moguće učestvovati na srpskoj svadbi ili srpskoj slavi, sa predstavljanjem originalnih srpskih običaja i uživanjem u svadbarskoj ili slavskoj trpezi, te su zainteresovane grupe dobrodošle za dogovore i pripremu posebno zanimljivih programa !

To je koncept koji gostima i posetiocima omogućava da uživaju u mestu koga odlikuju nasleđe Srbije i njegove specifičnosti i zanimljivosti, u odnosu na sadržaje kopirane ili prenete iz nekog drugog ambijenta. Gosti se tokom boravka u ovom zanimljivom Centru za stare zanate zbližavaju sa lokalnim stanovništvom i počinju da cene kulture, okruženje i običaje drugačije od svojih.

SHARE IT: