Nacionalni Park Ljogara

Nacionalni Park Ljogara je najveći nacionalni park u Albaniji koji se nalazi na mestu gde Jadransko more postaje Jonsko more i određuje ulazak u region Himare, oko 40 km jugoistočno od Vlore. Nacionalni Park Llogara – Ljogara Nacionalni Park, smešten na planini Ljogari je proglašen 1966. godine za zaštićeno područje koje obuhvata oko 810 hektara prirodnih lepota planinske i morske klime, te ga smatraju jednom od najlepših prirodnih turističkih znamenitosti Albanije. Nacionalni Park Ljogara je dobio ime po prevoju istog naziva koji je visok 1000 metara i proteže se putem koji vodi od Valone prema jugu Albanije. Ovaj jedinstveno lep panoramski put duž jonskog mora je sagradio Musolini 30-tih godina 20. veka. Očaravajuće panorame se pružaju posetiocima parka, posebno na strani gde se planinski vrhovi direktno spajaju sa morem. Na vrhu Ljogara prevoja, koji se nalazi na visini iznas 1000 metara posetioci uživaju u prekrasnoj panorami Jonskog mora, do čije veličanstveno lepe obale se stiže strmim putem. Ovo je najlepši deo obale Albanije i takođe jedno od najlepših mesta na čitavoj obali Jonskog mora. Put prolazi kroz predele izuzetne lepote, u kojima se planine dižu direktno od mora, čije svetlucanje u zalasku sunca je prekrasno.

Park prirode Ljogara počinje na nadmorskoj visini od 470 metara i uzdiže se do 2018 metara, očaravajući posetioce i omogućavajući izvanredne uslove za eko turizam, sportove na otvorenom, planinarenje, šetnje i izlete. Posle oko 20 minuta vožnje duž nacionlanog autoputa se uključujete na Rivijeru Albanije, sa mnoštvom mogućnosit za smeštaj u parku i uživanje u restoranima, savremenim klubovima, aktivnostima i izletima.

Putujući autoputem kroz južnu Albaniju, od Vlore do Sarande, možete uživati u veličanstvenim prirodnim lepotama Parka prirode Ljogara, na nadmorskoj visini od 1025 metara, kod prolaza Ljogara – Qafa e Llogarasë. U Nacionalnom Parku Ljogara su staništa beloglavog supa, zlatnog orla, kamene prepelice, srne, jelena, evropske divlje mačke, risa, crvene veverice, evroazijske vidre, lasice, vuka i crvene lisice. Počev nedaleko od mesta Dhërmi, autoput za Ljogara prelaz je potpuno nov, u odličnom stanju i verovatno jedna od najkvalitetnijih deonica autoputa u Albaniji. Dhërmi plaža je jedna od najvećih plaža obale Jonskog mora. Širina i dužina peščane plaže, bistra i kristalno čista voda, spokoj mediteranske klime i zelenila čine izvanredne uslove za kupanje i sunčanje. Osim toga, panorama ovog dela albanske rivijere je veličanstvena i zaista zavređuje pažnju oka koje uživa u lepoti. U blizini prevoja Ljogara, na padini planine Čika se sa vidikovaca pruža veličanstven pogled na mirnu peščanu plažu Palasë, koja je udaljena oko 1,5 km. Ovde se mešaju mirisi lekovitog bilja i ukrasnih mediteranskih biljaka sa blagodetima guste borove šume. U blizini prolaza Llogara se vidi mnogo borovih stabala koja su se povila pod udarima vetra. Park Prirode Ljogara posebno štiti šume na severnoj strani Ljogara prolaza, koje se prostiru na nadmorskoj visini od 470 metara do 2018 metara. U parku Ljogara ima mnogo crnog bora /Pinus nigra/, bosanskog bora /Pinus heldreichii/, bugarske jele /Abies borisii-sign/ i jasena /Fraxinus/. Sa mesta u prolazu Llogara se vidi Jonsko more i oštre padine planine Vetëtime /munje/, kao i veliki deo “albanske rivijere”. Venac planine Čike se proteže od poluostrva Karaburun, gde je mnogo niža nadmorska visina, do Kepara i Borša, te dostiže visinu od 2044 metara nedaleko od Ljogara prelaza. Cezarov prolaz (Qafa e Cezarit), nazvan po rimskom imperatoru Juliju Cezaru, koji je ovuda prolazio u potrazi za Pompejem se nalazi u blizini. Park Prirode Ljogara je odlično mesto za vazdušne sportove i tradicionalno mesto održavanja takmičenja u paraglajdingu, zahvaljujući odličnim uslovima izvanredno pogodne klime, koja nastaje mešavinom planinskog i morskog vazduha.

SHARE IT: