Nacionalni Park Butrint

Butrint /Buthrotum/ je spektakularno arheološko nalazište i Nacionalni Park Albanije, koje se nalazi na divnom, malenom ostrvu između krfskog prolaza i jezera Butrint u južnoj Albaniji. Naseljen od praistorije, Butrint je bio sedište grčke kolonije, rimskog naselja i eparhije Epira i otomanske vlasti. Smešten na poluostrvu koje se produžuje ka jezeru Butrint, položaj drevnog naselja je imao značajnu ulogu tokom istorije, poznat pod nazivima Bouthroton ili Bouthrotios na drevnog grčkom jeziku i Buthrotum na latinskom, i obiluje brojnim arheološkim nalazima iz duge i burne istorije.

Prema legendi, grad Butrint su u 12. veku p.n.e osnovali Trojanci, koji su se ovde nastanili bežeći ispred nadmoćnih Helena iz Troje, razorene u velikom požaru. Butrint je doživeo doba blagostanja pod vizantijskom vlašću, kao i tokom kratke vladavine Mletaka, ali je bio napušten pred kraj srednjeg veka, od kada su močvare prekrile široko područje koje je obuhvatao. Mletačka Republika je 1386. kupila ovo područje od anževinskih kraljeva i držala pod kontrolom Butrint i ostrvo Krf i prolaz sve do propasti Venecije krajem 1700-tih godina. Posle perioda vizantijske i mletačke uprave je naselje bilo napušteno krajem srednjeg veka i prekriveno močvarom. Početkom 19. veka je to bilo malo ribarsko selo oko mletačke tvrđave na južnoj obali kanala Vivari. Nakon toga Butrint pada pod otomansku vlast, do albanske nezavisnosti 1912. godine. Tokom komunističke vladavine je Hruščov posetio Butrint 1960. godine, kada je napravljen put od Sarande do arheološkog nalazišta Butrint. Sovjetski lider je predložio izgradnju baze za podmornice u jezeru Butrint, produbljivanjem kanala povezanog sa moreuzom na Krfu.

Butrint – Buthrotum čuva neke od najznačajnijih arheoloških svedočanstava na Balkanu : ostaci grčke, ilirske, rimske, mletačke i turske kulture se sažimaju na malenom zelenom poluostrvu između jezera i krfskog prolaza. Najčuveniji delovi arheološkog nalazišta Butrinta su Asklepiosov Hram, stari amfiteatar, Nimfeum i krstionica sa divno očuvanim podovima prekrivenim mozaicima iz 6. veka. Amfiteatar u Butrintu iz 3. veka pre nove ere se nalazi u podnožju akropolja, u blizini hramova, od kojih je jedan posvećen grčkom bogu medicine Asklepiju. Balkanski pozorišni festival se održava u amfiteatru Butrinta svakog jula. Oronula tvrđava ozloglašenog Ali paše u arheološkom nalazištu Butrint je skoro sasvim okružena morem, na čijem vrhu se nalazi izvanredan muzej – “visoko nad dubinama vremena”. U Butrint često dolaze izletnici sa Krfa. Postojeće arheološko nalazište i Nacionalni Park Butrint, osnovan 2000. godine i podržan značajnim sredstvima vlade Albanije, UNESCO-a i drugih institucija je riznica svetinja koje svedoče o različitim periodima razvoja grada. Granice UNESCO svetske kulturne baštine Butrinta su proširene 1999. godine, te, osim utvrđenog grada Butrinta iz grčkog i rimskom perioda, veličine oko 16 hektara, obuhvataju i okolnih 184 hektara, kojim je on još bolje zaštićen.

Nacionalni Park Butrint se nalazi oko 25 km južno od Sarande i pripada UNESCO svetskoj kulturnoj i prirodnoj baštini. Nacionalni Park Butrint odlikuju značajne naučne, kulturne, turističke i arheološke vrednosti, kao i biodiverzitet. Nacionalni Park Butrint zauzima površinu od 2500 hektara. Područje Nacionalnog Park Butrint obuhvata tektonsku uvalu sa plićakom površine 1600 hektara, poznatu kao jezero Butrint, koju dopunjuje morska voda i slatkovodne močvare okružene pošumljenim brdima i planinama. Brojne aktivnosti su na raspolaganju posetiocima ovog parka : modro-plavi turizam na ostvru Ksamilu, ekoturizam u jezeru Butrint, ribolov, sportovi na vodi i drugo.

 

 

SHARE IT: