Mionica Milogošće seoski turizam 125 Kosjerić

Mionica Milogošće seoski turizam 125 Kosjerić

Domaćinstvo “Milogošće” se nalazi u kosjerickom selu Mionica, na padinama Divčibara, na nadmorskoj visini od 670 metara, na samo 9 km od Kosjerića. U selu Mionici u Kosjericu živi 232 stanovnika u 79 seoskih domaćinstava. Selo Mionica je tipično planinsko selo, rasuto po brežuljcima prekrasnih valjevskih planina, koga krase zeleni pašnjaci i mirisne livade sa domaćim životinjama, kao i beskrajna područja pod listopadnom i četinarskom šumom. Zbog bujne biljne planinske vegetacije Kosjerica i okoline, posetiocima se pruža prilika da punim plućima dišu čisti planinski vazduh. Divčibare predstavljaju jedan od najpoznatijih planinskih turističkih centara Srbije, poznat po mirisnim livadama, brojnim planinarskim stazama i odličnim ski terenima, koji tokom čitave godine privlače brojne posetioce iz zemlje i inostranstva.
Boravak u seoskom domaćinstvu Milogošće u zaseoku Mionica omogućava uživanje u blagodetima sela, bezbrižnom opuštanju u bazenu tokom vrelih letnjih dana i mnoštvu aktivnosti u prirodi ili probi ukusnih traditionalnih specijaliteta koje domaćini sami pripemaju. Domaći sir, kajmak, mleko, pršuta, razna jela od mesa, pečenja, domaća sarma, mnogobrojne salate i tradicionalne poslastice su na jelovniku ovog seoskog domaćinstva. Svu hranu koju domaćini pripremaju oni i pažljivo uzgajaju na svom imanju, baveći se generacijama stočarstvom, voćarstvom i ratarstvom. Recepti po kojima se priremaju tradicionalna jela prenose se sa kolena na koleno, što im daje autentičan i nezaboravan ukus. U ovom seoskom domaćinstvu postoji mogućnost izbora jela i termina u kojima se služe obroci.

Domaćinstvo Milogošće raspolaže sa tri trokrevetne sobe I kategorije, koje poseduju kupatila, balkone i bežični internet, kao i dve dvokrevetne sobe II kategorije, sa zajedničkom upotrebom kupatila. Enterijer svih  soba izrađen je i upotpunjen prirodnim materijalima – drvetom i ciglom. Sve sobe ukrašene su ručno rađenim ćilimima, stazama i prekrivačima, što ima daje poseban izgled i  osećaj topline. Zajednički prostor za goste je sala za ručavanje kapaciteta 70 osoba sa prostranom kuhinjom i toaletom, gde rado svraćaju planinari radi odmora, osveženja ili odličnog obroka. Bogatu trpezu čine jela koja su pripremana od davnina, dok predivno okruženje i prirodna udobnost ovog seoskog domaćinstva čine odmor potpunim. Velika prostranstva okolne borove i brezove šume prošarana su cvetnim proplancima koje obiluju lekovitim biljem, pa se ovo domaćinstvo tradiciolno bavi pčelarstvom skoro 100 godina. Boravak u prirodi valjevskih planina pruža mogućnost za šetnje, rekreaciju, planinarenje, vožnju planinskog bicikla, izlete sa upoznavanjem kulturnog nasleđa – Crkve brvnare u selu Seča reka, ili poseta čuvenoj destileriji Zarić u Kosjericu, koja proizvodi rakije vrhunskog kvaliteta od voća iz ovog regiona i dobitnik je najviših međunarodnih nagrada i priznanja, bavljenje seoskim poslovima, sportske aktivnosti, plivanje u bazenu, lov, ribolov, branje šumskih plodova i lekovitog bilja, bezbrižna igra na dečjem igralistu, kao i mnoge druge rekreativno – zabavne planinske aktivnosti. Mladi učesnici obuke folklora su u ovom seoskom domaćinstvu uživali u školi folklora pod vođstvom koreografa i učitelja folklora KUD Sonja Marinković iz Novog Sada. Tokom boravka u ovom seoskom domaćinstvu su učesnici imali prilike da upoznaju život na selu i sve njegove odlike !

Glavne poljoprivredne grane Kosjerića su stočarstvo i voćarstvo, a selo Mionica je poznato po uzgajanju šljive i proizvodnji rakije izuzetnog kvaliteta. Ispod vrha Subjela /924 metara/ izvire reka Mionica. Ova reka je tipična planinska, brza i hladna reka, obilna manjim brzacima i njen tok vijuga kroz brdovite predele. Od riba koje žive u vodama Mioničke reke najčešće su zastupljene klen, krkuša i plova, tako da i ljubitelji ribolova uživaju u svojim omiljenim aktivnostima. Selo Mionicu i okolinu karakteriše izobilje lekovitog bilja koje raste u POTPUNO nezagađenoj okolini – nana, kantarion, majčina dušica, hajdučka trava, kamilica… Važno je znati da je kosjerićki kraj takođe prirodno bogat šumskim voćem, od čega su najzastupljenije jagode, borovnice, maline, kupine, drenjine, trnjine… Područje Kosjerića i Valjevskih planina je bogato i pečurakama. Lokacije pogodne za branje pečuraka, vrste koje se beru u određenim periodima, kao i pripreme pečuraka su omiljene aktivnosti gostiju koji borave u ovom seoskom domaćinstvu.

Boravak u netaknutoj prirodi Kosjerica i okoline idealan je za šetnje, rekreaciju, bavljenje sportom. Na Mioničkoj reci se može i kupati, kao i u bazenu domaćinstva. Za planinarenje i šetnju postoje dobro obeležene staze kojima se stiže do Divčibara i Subjela, sa kojih se pruža nezaboravan pogled na panoramu ovog izuzetno lepog i mirnog krajai čitave Zapadne Srbije. Okolina ovog odličnog seoskog domaćinstva je idealna za ljubitelje biciklizma. Tokom zimskih dana sankanje i skijanje su neizostavne aktivnosti. Nedaleko je lovište Maljen-Bukovi koje obiluje srnama, divljim svinjama i zečevima.

SHARE IT: