Maramureš drvene crkve

Podruje Maramureša se nalazi na krajnjem severozapadu Rumunije i obuhvata nekoliko rečnih dolina Karpatskog zagorja. Maramureš je veliki muzej na otvorenom i područje u Rumuniji na koje je verovatno najmanje uticala savremena civilizacija. Živopisna arhitektura i način života pravoslavnih seoskih područja Rumunije se posebno ogleda u dobro očuvanim tradicionalnim selima Maramureša. Tradicionalna zanimanja, kao što je tkanje, duborez, slikanje na drvetu i staklu se uspešno čuvaju, primenjuju i prenose u Maramurešu sa generacije na generaciju.

Region Maramureša je izuzetno zanimljiv po kulturnom pravoslavnom nasleđu drvenih crkava u selima Berbesti, Barsana, Bogdan Voda, Botiza, Budesti, Calinesti, Desesti, Giulesti, Harnicesti, Ieud, Plopis, Poienile Izei, Rogoz, Sugatag i Surdesti. Snažna tradicija građenja drvenih crkava širom Istočne Evrope, od Karelije i severne Rusije, do područja  Jadrana je posebno je izražena u Maramurešu, gde se nalazi najveći broj najlepše izrađenih drvenih crkava. Drvene crkve Maramureša predstavljaju prekrasan spoj osnovnih arhitektonskih verskih elemenata istočne i zapadne Evrope, tačnije spoj vizantijske osnove i gotskih oblika, izvedenih prema autohtonoj arhitekturi. Konstrukcije crkava u Maramurešu su od drveta, a njihovi visoki tornjevi odlično odgovaraju prekrasnom ambijentu i okolini koja ih okružuje. Maramureš drvene crkve predstavljaju raznovrsne pravoslavne oblike i veštine koje su primenjene u ovim uzanim, visokim drvenim građevinama, sa karakteristično visokim i zašiljenim drvenim vrhovima i krovovima na zapadnom delu građevina, ali i vrhovima sa jednim ili dva krovna tornja, koji su potpuno pokriveni šindrom. Ovim stilom gradnje crkava u Maramurešu je na jedinstven način predstavljena seoska arhitektura i graditeljstvo pravoslavnog kulturnog pejsaža i običaja u ovom planinskom području severne Rumunije. Drvene crkve u Maramurešu su jedinstvene po obliku i ukrašavanju, od kojih osam drvenih crkava u Barsani, Budesti, Desesti, Ieudu, Plopisu, Rogozu i Surdesti, pripadaju UNESCO svetskom kulturnom nasleđu.

Posebno visoki krovovi i visoki, uzani i zašiljeni zvonici se često zajednički opisuju kao gotski stil Maramureša. Osnovni materijal od koga su crkve Maramureša sagrađene je hrast, koji je očuvano postojane elemente do danas, odolevajući vremenskim uslovima. Unutrašnje zidove crkve u Maramurešu su oslikali lokalni umetnici, predstavivši biblijske scene, ujedno sa ambijentom i sadržajima bliskim selu. Većina svetinja Maramureša potiču ia 17. i 18. veka, dok su neke i starije. Najstarija drvena crkva u Maramurešu je Crkva na brdu u Ieudu, izgrađena 1364. godine.

 

SHARE IT: