Manastir Svetog Joakima Osogovskog

Osogovske planine obuhvataju područje severoistočne Makedonije, gradove Krivu Palanku na severu, opštine Delčevo i Kočani na jugu, Probištip i Kratovo na zapadu i teritoriju Bugarske na istoku. Najviši vrh Osogovskih planina je Ruen /2252 metara/, na samoj granici Makedonije i Bugarske. Manastir Svetog Joakima Osogovskog, koga smatraju jednim od najlepših manastira u Makedoniji, skriven je u tišini vrletnih Osogovskih planina i gustih šuma, na nadmorskoj visini do 825 metara, u mestu Babin Dol, do koga vodi krivudavi put.

Prepodobni Joakim se u drugoj polovini 11. veka /kao i čuveni isposnici – sveci, Jovan Rilski, Prohor Pčinjski i Gavril Lesnovski/, podvizivao na mestu Sarandopor, što znači četrdeset dolina, u udaljenoj pećini Osogovskih planina, gde je oko 1105. godine i umro. Manastira Svetog Joakima Osogovskog je po nazivu citavog podrucja poznat i kao manastir Sarandopor. U vreme vladavine vizantijskog cara Manojla Komnina je uspomena na Svetog Joakima veoma poštovana, kada monah Teodor gradi malenu crkvu, posvećenu Rođenju Svete Bogorodice, u koju donosi mošti sveca. Osnova crkve je upisani krst, sa kalotama i osmostranim tamburom, na mestu gde se spajaju krstovi. Od najstarijeg sloja fresaka manastira Svetog Joakima Osogovskog, očuvani su samo ornamentalni fragmenti na severnoj strani oltara. Manastir Svetog Joakima Osogovskog se prvi put pominje u vreme vlasti bugarskog cara Kalojana /1196 – 1207/. 1330. godine ga je obnovio srpski kralj Stefan Dečanski, koji je boravio u manastiru pre čuvene bitke u Velbuždu – današnjem Ćustendilu. Turski sultan Mehmed II je pre svog vojnog pohoda na Bosnu boravio u manastiru Svetog Joakima Osogovskog.

Katastrofalni zemljotres 1585. godine je oštetio objekte manastira Svetog Joakima Osogovskog, koji su obnovljeni uz materijalnu pomoć Rusije. Oko 1762. godine se manastir našao u teškim prilikama, kada je nestao deo svetih moštiju Joakima Osogovskog. Turski vlasti su zabranjivale obnovu i slobodno proslavljanje hrišćanskih praznika. Velika manastirska crkva, posvećena Svetom Joakimu Osogovskom je monumentalna trobrodna kamena građevina sa 12 kupola /sedam malih i 5 većih kupola/, koju su 1847. godine, uz veliku materijalnu pomoć Stefana Mladenova iz Krive Palanke, od tesanog kamena, izgradili majstori Andreja Damjanova – Zografskog. Svete mošti Joakima Osogovskog se nalaze u desno od ulaza u crkvu. Kameni nadgrobni spomenici okružuju crkvu manastira Svetog Joakima Osogovskog. Impresivne freske je oslikao Dimitar Andonov Papradiški i potiču iz novijeg vremena. Jedna od najvažnijih fresaka manastira Svetog Joakima Osogovskog je “Beseda Svetog Pavla”, na kojoj je umetnik vešto prikazao neznabožačke elemente. Na ovoj vrhunskoj fresci blista tradicionalna nošnja iz Krive Palanke u svojoj lepoti i rustičnosti. Ikonostas manastira Svetog Joakim Osogovskog ima dve vredne ikone, koje je najverovatnije naslikao Hristo Dimitrov, is Samokovske škole. Pored crkve se nalazi izvor, koji vernici smatraju lekovitim.

Manastir Joakima Osogovskog raspolaže sa više konaka za smeštaj gostiju, ukupnog kapaciteta preko 120 kreveta i 6 apartmana, sa centralnim grejanjem za boravak u zimskim uslovima. U okviru manastirskog kompleksa je i restoran sa 40 mesta, koji nudi dobar izbog jela i dobru uslugu. Sala za seminare ima 80 mesta, te u okviru manastirskog kompleksa Svetog Joakima Osogovrskog, smeštenog u prirodnom i duhovnom ambijentu, pruža odlične uslove za raznovrsne skupove i događaje.

 

SHARE IT: