Manastir Rakovica

Manastir Rakovica

Manastir Rakovica, sa crkvom posvećenom Svetom arhanđelu Mihajlu je osnovan u vreme vladavine Kneza Lazara, između 1377. i 1385. godine, ali je krajem 16. veka preseljen na mesto na kome se danas nalazi – pored Rakovičkog potoka i između brda Pruževica i Straževica. Turci su ga često pljačkali i rušili, te je više puta obnavljan. Monasi manastira Rakovice su imali značajnu diplomatsku ulogu u pregovorima tokom Karlovačkog mira /1699. godine/, između Rusije i Turske. Posle poraza austrijske vojske u Drugom Austro-turskom ratu /1739. godine/, monasi manastira Rakovica su bili primorani da odbegnu u manastir Veliku Remetu na Fruskoj Gori, poput srpskog stanovništva progonjenog od Turaka iz južnih krajeva Srbije.

Krajem 18. veka su Turci uništili i zapalili manastir Rakovicu. Nova crkva manastira Rakovice je podignuta 1862. godine u moravskom arhitektonskom stilu. To je jednobrodna građevina trolisne osnove, sa dva kubeta. Spoljna fasada manastira Rakovice je pokrivena debelim slojem maltera, te nije moguće proceniti izgled originalne fasade. Originalni ikonostastas manastira Rakovice je bio od zidne pregrade i obuhvatao je ikone Hrista i Bogorodice. Novi ikonostas Rakovice je baroknog stila, sa elementima klasike i izrađen je 1862. godine sredstvima Mihajla Obrenovica. Unutrašnjost crkve manastira Rakovice je ukrašena freskama. Manastir Rakovica čuva vredne zbirke ikona i religioznih knjiga. U zapadni zid manastirske crkve ugrađena je spomen-ploča poginulim ratnicima 1912. i 1913. godine. U samom manastiru nalaze se mošti svetih velikomučenika Prokopija i Teodora Tirona.

Manastir Rakovica je od svog nastanka imao značajnu ulogu u religioznom životu Srbije, ali i u očuvanju srpskog kulturnog nasleđa. Posle Drugog svetskog rata je u manastiru Rakovica osnovan Beogradski bogoslovski fakultet. Nekoliko članova srpske kraljevske porodice Obrenović, uključujući osnivača ove dinastije, Jevrema Obrenovića, su sahranjeni u priprati crkve manastira Rakovica, dok je nekoliko istorijskih ličnosti 19. veka, sahranjeno u manastirskoj porti. Izvor Svete Petke, lekovitih svojstava se nalazi izvan zidina koje okružuju manastir Rakovicu. NATO bombardovanje 1999. godine je dovelo do ozbiljnih naprslina na manastirskim objektima, uključujuci manastirsku crkvu.

Manastir Rakovica, Srpska pravoslavna crkva i vernici slave 28. avgusta Veliku Gospojinu – Uspenje Presvete Bogorodice. Danas je sve više onih koji se odlučuju da krštenje ili venčanje obave upravo u Manastiru Rakovici kao izuzetno svetom mestu, naročito od trenutka kada je u ovom manastiru sahranjen blaženopičivši patrijarh srpski gospodin Pavle.  Njegova Svetost Srpski Patrijarh Pavle je 19. novembra 2009. sahranjen u manastiru Rakovica.

SHARE IT: