Manastir Ostrog

Manastir Ostrog je manastir Srpske pravoslavne crkve, smešten na skoro vertikalnom terenu, visoko u ogromnoj Ostroškoj Gredi, u blizini Nikšića. Manastir Ostrog je posvećen Svetom Vasiliju Ostroškom. Sa manastira Ostroga se pruža veličanstven pogled na Bjelopavlića ravnicu. Manastir Ostrog je najvažnije mesto hodčašća u Crnoj Gori. Kompleks manastira Ostroga obuhvata dva dela, od kojih je prvi – veći Donji manastir, smešten oko Crkve Svete Trojice, sagrađene 1824. godine, oko koje je većina manastirskih objekata, uključujući i konak. Do belog, gornjeg manastira, usađenog u stenu, se stiže usponom uzanom stazicom, dužine 3 km, koja vodi uzbrdo, do dve malene pećinske crkve, od kojih je jedna posvećena Svetom Krstu i veličanstveno je oslikana freskama, koje su radili slavni srpski zografi Jovan i Radul, u 17. veku, prikazujući Svetog Savu i Svetog Vasilija Ostroškog i scene iz Hristovog života i velikih praznika.

Manastir Ostrog je u 17. veku osnovao hercegovački mitropolit Vasilije. Vasilije Ostroški i tvrdoški čudotvorac je bio vladika Zahumsko-hercegovački od 1639. do 1671. godine. Vladika Vasilije je došao sa monasima u ovo udaljeno mesto, iz hercegovačkog manastira Tvrdoša, koji su porušili Turci. Vasilije Ostroški je umro 1671. godine i posle dve godine osvećen. Njegovo telo – svete mošti se nalaze u kovčegu u pećinskoj crkvi manastira Ostrog, posvećenoj Ulasku Bogorodice u hram /Vavedenju svete Bogorodice/.

Današnji izgled manastira Ostroga potiče iz perioda obnove iz 1923 – 1926. godine, posle požara koji je uništio veći deo manastirkog kompleksa Ostroga. Srećom, dve majušne pećinske crkve manastira Ostroga su ostale sačuvane i predstavljaju ključne delove ove svetinje. Freske u Crkvi Bogorodičinog vavedenja potiču sa kraja 17. veka. Druga crkva, posvećena Svetom Krstu se nalazi u pećini u Gornjem delu manastira Ostroga. Oslikao ju je majstor Radul, koji je uspešno prevazišao nesvakidašnji prirodni oblik pećine i oslikao freske direktno na kamenitu površinu i južni zid crkve. Oko crkve se nalaze manastirski konaci, koji zajedno sa crkvom i okruženjem čine ovaj spomenik izuzetno lepim. Manastir Ostrog je jedan od najviše posećenih na Balkanu. Posećuju ga vernici iz svih delova sveta, pojedinačno ili u grupama. Manastir Ostrog je mesto susreta svih veroispovesti : pravoslavne, katoličke i muslimanske. Kako vernici kažu, molitvom pri svetim moštima su mnogi bili isceljeni i molitva pomaže u smanjenu životnih tegoba.

Juzni Balkan tura

Balkanska tura Srbija -Crna Gora – Bosna i Hercegovina

 

SHARE IT: