Manastir Kalenić

Manastir Kalenić

Manastir Kalenić je izgrađen u periodu od 1407. do 1423. godine kao vlastelinska zadužbina Bogdana, visokog dostojanstvenika dvora kneza Lazara i kasnije Despota Stefana. Manastir Kalenić se nalazi u udaljenom području obronaka Gledićkih planina, blizu Rekovca, zapadno od sela Oparića, u centralnoj Srbiji.  Manastir Kalenić poznat je po izvanrednoj lepoti i prefinjenoj dekoraciji kamene skulpture i ornamentike fasade, kao remek delo moravske arhitektonske škole srednjovekovnog srpskog graditeljstva.

Crkva manastira Kalenića je posvećena Vavedenju Presvete Bogorodice i izuzetno je lepa spolja, zahvaljujući znalački izvedenom spoju redova belog kamena i crvene cigle. Najlepši delovi kamenog plitkog reljefa na fasadi manastira Kalenića, koji predstavljaju ptice, grifone, ljudske likove i lavove su dvostruke pletenice oko prozora i portala. Slikarstvo manastira Kalenića ubraja se među najviša umetnička ostvarenja srednjevekovnog srpskog slikarstva i remek-delo najznačajnijih umetnika srpskog fresko-slikarstva sa početka XV veka, majstora Radoslava i pomoćnika. U priprati Kalenića je naslikana ktitorska kompozicija-vlastelina Bogdana sa ženom Milicom i bratom Petrom, kao i portret despota Stefana Lazarevića. Od fresaka Kalenića se posebno ističu kompozicije “Svadba u Kani”, “Sveti Ratnici” i “Isceljenje leproznog-gubavog”.

Kao i mnogi drugi srpski manastiri, Kalenić je dosta stradao od Turaka, a krajem 17. veka je sasvim opustošen. Prva obnova manastira Kalenića je izvršena 1766. godine, ali je tokom srpskog ustanka protiv Turaka, 1788-1791. godine potpuno spaljen, kao odmazda zbog učešća monaha. Krajem 18. veka usledilo je nekoliko značajnijih obnova i povratak monaha u manastir. 1815. godine su u Kalenić iz manastira Fenek prenete mošti kralja Stefana Prvovenčanog, gde su počivale sve do 1839. godine, kada su vraćene u manastir Studenicu. U kompleksu manastira Kalenića postoji muzejska postavka Šumadijske eparhije SPC. Manastir Kalenić je ženski, aktivan manastir i o njemu brinu monahinje. Posebna radost naših gostiju je upoznavanje manastira Kalenića i boravak u novom, lepo uređenom konaku tradicionalnog izgleda, izgradenom 2008. godine. Gosti uživaju u bogatstvu kulturnog nasleđa i udobnom smeštaju novog – gostinskog konaka manastira Kalenića u jednokrevetnim, dvokrevetnim i trokorevetnim sobama sa kupatilima, sa tušem, opremljenih drvenim nameštajem. Posetiocima manastira Kalenića je, uz poseban dogovor i blagoslov, na raspolaganju manastirsko ili tradicionalno posluženje i vino, koje brižljivo pripremaju monahinje od namirnica proizvedenih na manastirskom imanju.

SHARE IT: