Makedonci

Makedonci su izvanredno topli, krotki, lepi, predusretljivi, vedri i jednostavni ljudi, čiji stav uočavate odmah prilikom susreta. Po načinu upoznavanja i nenametnljivom pozivu da vas upoznaju sa znamenitostima Makedonije, odmah shvatite koliko Makedonci vole svoju zemlju.

Makedonci su narod Južnih Slovena koji govore makedonski, jezik koji pripada istočnom ogranku južnoslovenske jezičke grupe. U odnosu na druge slovenske jezike, makedonski jezik je po strukturi najsličniji srpskom i bugarskom jeziku. Današnji oblik makedonskog jezika, koji je uspešno sažmeo književnu tradiciju je usvojen posle Drugog svetskog rata. Makedonski jezik pripada istoj porodici jezika kojoj takođe pripadaju ruski, srpski i bugarski, ali se jasno razlikuje od njih. Zvanično pismo u Makedoniji je ćirilica, ali se takođe koristi i latinica.

Makedonija je stalno naseljena od vremena praistorije. U demografskom smislu, stanovništvo Makedonije se postepeno povećavalo pre Drugog svetskog rata, posle koga se događa još značajnije povećanje broja stanovnika. Značajna seoba iz sela u gradove je primetna poslednjih 60 godina. Savremeni Makedonci su nastali kao rezultat mešanja Slovena sa lokalnim stanovništvom, koje je oduvek živelo u Makedoniji. Spojivši se sa narodima koji su živeli u današnjoj Makedoniji, Sloveni su primilii i njihovu kulturu, te su vremenom u ovoj mešavini naroda preovladali slovenski etnički elementi, slovenski jezik i slovensko-vizantijska kultura. 581. godine n.e. su Sloveni na teritoriji današnje Makedonije osnovali svoju državotvornu zajednicu pod imenom Makedonska Sklavinija, koja je vodila nekoliko ratova protiv Vizantijskog carstva. 686. godine su Vizantinci i Bugari osvojili Makedonsku Sklaviniju. Sredinom 8. veka su Makedonski Sloveni pod vizantijskom vlašću su pokršćeni i primili Hrišćanstvo, a kao Makedonci su pod bugarskom upravom tokom 9. veka primili hrišćanstvo. Makedonci su imali veliku ulogu u stvaranju slovenske pismenosti. Lokalni dijalekt Makedonskih Slovena u Solunu je postao osnova za Staroslovenski jezik, prvi književni slovenski jezik. Tokom srednjovekovnog perioda, Makedonija je stalno bila vizantijska meta i odvojavši se od vizantijskog carstva, bila pripajana bugarskom ili srpskom kraljevstvu. Ovo je prestalo u 14. veku, kada je Makedonija, zajedno sa ostatkom balkanskog regiona, postala plen otomanskih osvajača, čija vladavina je trajala 5 vekova. Po sticanju nezavisnosti od Turske, tri mlade samostalne države – Grčka, Bugarska i Srbija – započinju stvaranje pro-grčke, pro-bugarske i pro-srpske crkve i obrazovnog pokreta u cilju asimilacije makedonskog stanovništva. Rezulatat ovog suparništva je bila podela Makedonaca u tri različite partije, pro-bugarsku /koja je najveća/, pro-grčku i pro-srpsku, na račun razvoja jedinstvenog makedonskog identiteta.

Pod Starom Srbijom i Makedonijom, odnosno Južnom Srbijom, podrazumevamo u užem smislu one predele koji su posle Balkanskih ratova oslobođeni od petovekovnog turskog ropstva i Bukureštanskim mirom, 1913. godine, prisajedinjeni Kraljevini Srbiji i Kraljevini Crnoj Gori. To su oblasti u dolinama Lima, Ibra i Raške, zatim Metohija, Kosovo i Vardarska Makedonija – Skopska kotlina, Kumanovsko-preševska dolina, oblast oko Pčinje i Krive, Kočanska kotlina, Maleško-osogovske planine, Plauš i Strumica, Veleška klisura, slivovi Topolke i Babune, Has i Klepci, Rajac i Tikveš, Morihovo, Meglen, Ciganska klisura, Đevđelijska kotlina, Bojmija, Demir Kapija – Železnik, Solunska kampanja i zaliv, Pajak, Solunska, Dojranska, Dramska i Sereska kotlina, Trakija, sliv Marice, Ajvasilsko i Bešičko jezero, Dojransko jezero, Epir i Južna Albanija, Zapadna Makedonija, Poreč, Kičevo, Kopač, Kačanička klisura, Tetovska kotlina, Suhodolica, Šar planina, Kosovo, Metohija, Prizrenska oblast, Rogozna, Novopazarska oblast, Šekular, Plav i Gusinje.

U periodu između 1903. i 1908. godine ove tri balkanske države započinju naoružavanje tri različite partije, podstičući ih na međusobnu borbu. Ovaj period istorije Makedonije se zove Makedonski Boj, koji predstavlja bratoubilacke odnose, samo zbog toga što su pripadnici partizana bili različite nacionalnističe propagande. Ovaj period je trajao do 1912. godine, kada je Makedonija podeljena između Grčke, Bugarske i Srbije. Tokom ovih gorkih dana se dogodio makedonski nacionalni preporod. Krajem 19. veka i početkom 20. veka nekolicina makedonskih intelektualaca u inostranstvu su stvorili ideju jedinstvenog karaktera Makedonaca, koji je, kako su slovenski zagovornici Makedonije smatrali, jedinstven entitet, drugačiji od srpskog, bugarskog ili grčkog. Posle Balkanskih ratova sledila je podela makedonskog regiona između Kraljevine Grčke, Kraljevine Bugarske i Kraljevine Jugoslavije, a posle Drugog svetskog rata je ideja pripadnosti posebnoj makedonskoj naciji široko utemeljena među Makedoncima. Patnje tokom ratova, beskrajna borba balkanskih monarhija za dominaciju nad stanovništvom Makedonije su značajno doprineli stvaranju nezavisne makedonske države, u kojoj je razvojem makedonske nacije okončana narodna patnja. Prva revolucionarna organizacija koja je predstavila postojanje posebne etničke makedonske nacije je bila ujedinjena IMRO, osnovana 1925. godine od Makedonaca leve orijentacije. Ova ideja je internacionalizovana podrškom Kominterne koja je 1934. godine izdala deklaraciju o budućem razvoju makedonske nacije. Ovu akciju su podržale komunističke partije Bugarske, Grčke i Jugoslavije, podržavajući nacionalno ujedinjenje makedonskog naroda, stvaranjem makedonskog pokreta u okviru svojih redova, u čijem vrhu je ujedinjeni IMRO bio istaknuti član.
U Drugom svetskom ratu su Makedoniju okupirale italijanske, nemačke i bugarske jedinice. U Drugom svetskom ratu je Makedonija okupirana od italijanskih, nemačkih i bugarskih trupa. Makedonija je pripojena i podeljena između Velike Albanije i Velike Bugarske, posle napada Nemačke na Jugoslaviju, aprila 1941. godine, uz Italiju, Madarsku, Albaniju i Bugarsku. Područja Tetova, Gostivara, Struge, Kičeva i Debra u zapadnoj Makedoniji su pripojena proširenoj albanskoj državi, Velikoj Albaniji, potpomognutoj i podrzanoj od Alodfa Hitlera i Benita Musolijina. Zapadnu Makedoniju je osvojila italijanska vojska, pod čijom upravom ostaje do kapitulacije Italije, 1943. godine, kada vlast ponovo preuzima Nemačka. Italijanske osvajačke jedinice su zajedno sa odredima Balli Kombetar osnovale fašistički albanski ljubotenski bataljon, koji su zadržale nemačke snage posle 1943. godine. 1944. godine je Nemačka osnovala albanski Skenderber SS Odred smrti koji je osvojio Kosovo, južnu Srbiju, Crnu Goru i zapadnu Makedoniju. Pravoslavni Makedonci, pravoslavni Srbi, Romi i makedonski jevreji su planski bili žrtve genocida ili istrebljenja. Makedonski i srpski narodi su bugarske okupacione snage ponovo prepoznavale. Bugarski režim je makedonske slovene proglasavao bugarskim stanovništvom. U Velikoj Albaniji zapadne Makedonije je stanovništvo pravoslavnih Makedonaca, pravoslavnih Srba, Roma i jevreja slično određivano za uništenje i deportaciju. Carl K. Savich Holocaus in Macedonia, 1941-1944.

Sredinom 1941. godine je stvorena prva makedonska partizanska jedinica, koja je organizovala napade na gradove Kumanovo i Prilep, jer je makedonski narod učestvovao u Drugom svetskom ratu na strani ujedinjenih snaga, sa ostalim narodima Jugoslavije. Prvi veći partizanski bataljon je osnovan 1943. godine, kada je u svakom delu Makedonije vođena oružana borba protiv fašističke okupacije. 2. avgusta 1944. godine je održan ASNOM /Antifašističko veće narodnog oslobođenja Makedonije/, na kome su donete deklaracije o osnivanju makedonske države, kao federalne jedinice u okviru jugoslovenske federacije, kada je ozvaničen makedonski jezik. Tokom perioda od septembra do novembra 1944. godine, makedonska partizanska vojska je preduzela ofanzive za konačno oslobođenje čitave teritorije vardarske Makedonije.
Posle skoro 50 godina perioda Federalne Republike Jugoslavije, Makedonija je 8. septembra 1991. godine proglasila nezavisnost. Tokom perioda od ostvarenja nezavisnosti, Republika Makedonija nastoji da izgradi stabilno političko i privredno društvo, sa pravnim sistemom sposobnim da prati ubrzano pripajanje EU i širem međunarodnom društvu. Od 1991. godine do današnjih dana Republika Makedonija ide put integracije u evro-atlantske strukture. Od početka devedesetih godina 20. veka, mnogi Makedonci su prihvatili stav o svom identitetu iz doba od pre 2500 godina, dok se mnogi Makedonci takođe veoma ponose svojim slovenskim poreklom.

Makedonci su najsrdačniji stanovnici Balkana, koji znaju da svojim gostima prirede osećaj dobrodošlice “kao kod kuće”, počev od ukusne gastronomije, preko ljubavi prema muzici i igri, do svoje opšte vedrine i ljudske topline….

 

SHARE IT: