Madona Han Falkovec Belogradčik

Madona Han Falkovec Belogradčik

Madona Han je tradicionalni objekat panionskog seoskog stila u selu Falkovec, samo 14 km od grada Belogradčika, 52 km od Vidina i 200 km severozapadno od Sofije – glavnog grada Bugarske. Falkovec je majušno selo odakle počinje prirodni fenomen i jedinstvena pojava stena Belogradčika, smešteno na nadmorskoj visini od 226 metara, u podnožju Stare Planine. Precizne koordinate sela Falkovec su 43°N 35′ 51” and 22°E 46′ 47”. Selo Falkovec je nalazi na putu 114 koji povezuje Belogradčik i Lom, udaljeno 11 km od skretanja sa glavnog puta E79 Sofia-Vidin. Pored sela Falkovec je izvor reke Stekevice, koja se uliva u reku Lom. Smešteno među prvim zapadnim obroncima Stare Planine i masiva Belogradčik stena, kristalno čistog okruženja i svežeg vazduha, selo Falkovec predstavlja poželjno odredište ljubitelja prirode i posetiilaca koji žele i očekuju doživljaje alternativnog turizma u središtu očuvanog prirodnog okruženja.

Madona Han Falkovec je miran kutak koji gostima omogućava opuštajuću atmosferu, vrhunski ukusnu hranu i srdačne domaćine. Madona Han Falkovec je od 1994. godine deo porodično organizovanog posla porodice Mladenov, koja je posvetila mnogo ljubavi i napora očuvanju i negovanju prirodnih i kulturnih vrednosti, sagradivši najpre pansion u Belogradčiku radi primanja gostiju, te je u januaru 2009. godine sagradila drugi objekat iste namene u selu Falkovec – Madona Han. Madona Han pruža smeštaj u 2 apartmana, 6 spavaćih soba, 10 dvokrevetnih soba i jednoj jednokrevetnoj sobi sa kupatilima. Restoran Madona Hana ima 60 mesta, u dve sale. Tokom letnje sezone gostima je na raspolaganju bašta sa 20 mesta, gde uživaju u vrhunski ukusnoj kuhinji Bugarske i jedinstvenim specijalitetima Torlaka, ocenjujući kvalitet lokalnih vina i rakije po svojim željama. U sklopu objekta je prostrana opremljena travnata površina namenjena gostima koji putuju u karavanskim prikolicama. Gosti koji borave u pansionu Madona Han imaju brojne mogućnosti za alternativni turizam, biciklizam, planinarenje, šetnje, istraživanje pećina, lov, ribolov, sportove, vožnju kajaka i splavarenje, uz razgledanje čuvenih stena Belogradčika, tvrđave Kale, pećine Magure, tvrđave Baba Vida u Vidinu, kao i brojnih manastira severozapadne Bugarske.
Domaćini se prema gostima odnose kao sa prijateljima, pretvarajući njihov boravak u doživljaj rodbinskog odnosa. Gospodin Mladenov dobro poznaje područje Belogradčika i ukoliko njegovi gosti ostaju duže, sa zadovoljstvom im predstavlja znamenitosti i običaje jedinstvene lepote i sadržaja. Gopođa Mladenov oduševljava svoje goste nesvakidašnjim tradicionalnim specijalitetima, ali i skoro zaboravljenim pričama i legendama. Mlađi Mladenov takođe dobro poznaje istoriju grada i regiona, zadivljujući svoje goste zanimljivim činjenicama. Stoga gosti pansiona Madona Han u selu Falkovec najbolje doživaljaju razvnovrsne prednosti ovog jedinstvenog mesta i izuzetnih domaćina, rado se vraćajući ovde. Pripreme i takmičenja u vožnji kanua i splavarenje se organizuje na reci Stakevici. Rezervat prirode Čuprene je udaljen samo 13 km od pansiona Madona Han. Pećina Kozarnika se nalazi na putu prema selu Orešec i u njoj je pronađen zub koji najverovatnije pripada Homo erectusu, što ovu pećinu čini jednim od najstarijih i najdrevnijih ljudskih staništa u Evropi. Gorni Lom, odakle počinje uspon na planinu Midžor je udaljensamo 15 km od sela Falkovec. Ovo je najviši vrh Zapadnog dela Stare Planine, (2168 m), smešten na samo granici između Bugarske i Srbije. Izvor reka Lom Timok su u podnožju vrha Midžor. Svake godine se tradicionalno početkom avgusta organizuje uspon na ovaj prekraan planinski vrh.

Ovde su žive brojne priče i legende. Jedna od njih prekrasno opisuje ljubav devojke i Torlaka, uzbuđujući slušaoce. Ona kaže – Bog je ovo mesto stvorio sa puno radosti i ljubavi, davno, davno, kada je stvorena i tvrđava u Belogradčiku. Jedna mlada devojka je bila zaljubljena u momka Torlaka iz susednog sela. Nažalost, zapovednik tvrđave ju je obeščastio. Ne mogavši da podnese sramotu, popela se na stenu iznad reke na kraju sela i skočila u ponor. Tog trenutka se stena pretvorila u njenog voljenog momka Torlaka. Hladna voda je obuhvatila devojku i povukla je na dno reke. U srcu se iskreno molila Bogu da je uzme, ali se njena duga kosa uplela u grane vrbe i devojka se pretvorila u vilu. Svake noće u najcrnje sate ona izlazi iz reke i tiho plače posmatrajući svog momka Torkala pretvorenog u stenu. Od velikih bistrih suza koje padaju niz njeno bledo lice je nastalo malo jezero. Tokom dana uživamo u lokvanjima koje vila sakuplja i ukrašava svoju kosu, a noću se uz zvuke cvrčka čuje njen tihi plač. Tako nas vila sve podseća na iskrenu ljubav koja je svuda oko nas i u nama.

Tura Srbija i Zapadna Bugarska

SHARE IT: