Mačkat seosko domaćinstvo Zlatibor 134

Mačkat seosko domaćinstvo Zlatibor 134

Zlatibor seoski turizam – selo Mačkat – PANACOMP seosko domaćinstvo 134

Selo Mačkat se nalazi na severoistočnim obroncima Zlatibora, 11 km od Užica i samo 13 km od poznatog turističkog centra Zlatibora. Mačkat je odličan primer kako, zahvaljujući trudu i predanom radu lokalnog stanovništva jedno selo može postati uspešno i poznato. O tome svedoči i podatak – toliko nažalost, redak za Srbiju – da se u Mačkatu već godinama stalno povećava broj stanovnika i rađa sve više dece.

Selo Mačkat je poznato po proizvodnji odlične dimljene pršute, kažu najbolje u Srbiji, te svakog januara ili početkom februara, tokom tradicionalne manifestacije “Pršutijade”, ugosti brojne poštovaoce i ljubitelje izvanredne dimljene goveđe i svinjske pršute, slanine, čvaraka… koji su čuveni i prepoznatljivi brendovi Srbije. U Mačkatu se nalaze jedna od najstarijih crkava, posvećena Svetom proroku Iliji i škola na Zlatiboru, kao i nadaleko čuvene kafane koje služe kvalitetno jagnjeće pečenje i tradicionalne specijalitete Zlatibora.

Kuća za izdavanje i pružanje turističkih usluga u Mačkatu se nalazi na uzvišenju pored crkve, na nadmorskoj visini od oko 750 metara, odakle se pruža veličanstven pogled na livade, put za selo Krivu Reku i blago zatalasane pašnjake i borove šumice.

Izgled seoskog domaćinstva – turističke kuće u Mačkatu pri prvom susretu podseća na “kućicu iz bajke“, jer je potpuno okružuje lepo uređena bašta puna zelenila – bora, smreke, breze, jagoda i raznovrsnog cveća. U prizemlju kuće u Mačkatu je letnja terasa na kojoj gosti odmaraju posle šetnji beskrajnim livadama, uživajući u čistom i svežem planinskom vazduhu. Ukupan smeštajni kapacitet ovog seoskog turističkog domaćinstva u Mačkatu je 7 ležajeve u tri sobe i dva kupatila. Prizemlje kuće u Mačkatu ima jednu trokrevetnu sobu, kupatilo, prostrani dnevni boravak i kuhinju, jer je to carstvo dobre hrane koju /po dogovoru/ priprema vredna domaćica, bogatog ugostiteljskog iskustva. Gospoda Nevenka – vlasnica seoske kuće u Mačkatu je u svojoj karijeri pripremala hranu i služila mnoge značajne ličnosti, tako da je, po najavi, spemna da izađe u susret željama svojih gostiju i pripremi tradicionalne specijalitete Zlatibora. Iz dnevnog boravka seoskog domaćinstva koje se bavi pružanjem turističkih usluga u Mačkatu, drvene stepenice vode na sprat koji sadrži “mini-kutak” sa TV-om i garniturom za sedenje, dve tradicionalno uređene prijatne spavaće sobe /trokrevetna soba sa odvojenim ležajevima i dvokrevetna soba sa “bračnim krevetom”/, prostrano kupatilo i terasu. Spavaća soba sa “bračnim krevetom” ima terasu sa pogledom na prelepe okolne pejsaže i posebno je prijatno mesto za jutarnje uživanje u blagotvornom cvrkutu ptica, uz domaće slatka od dunja i kafu. U neposrednoj blizini ovog seoskog turističkog domaćinstva u Mačkatu su školski sportski tereni za košarku, odbojku, rukomet i fudbal, koji su na raspolaganju gostima. Ovo prijatno turističko domaćinstvo u Mačkatu je odabrano i nagrađeno od Turističke Organizacije Zlatibor za najboljeg pružaoca turističkih usluga u 2013. godini.

Aktivnosti : setnje, sportske aktivnosti, kulinarske radionice…
Obližnja zanimljiva mesta : izleti u Regiji Zapadna Srbija, poseta čuvene pršutare – sušare u selu Mušvete – sa degustacijiom vrhunski kvalitetne pršute, poseta drugih proizvođača autentičnih proizvoda Zlatibora, Zlatarsko Jezero, jezero Uvac i Specijalni Rezervat prirode Uvac Nova Varoš, Manastir Mileseva, turistički centar Zlatibor, Staro selo Sirogojno, Mećavnik Drvengrad, Šarganska osmica,../…

SHARE IT: