Reka Lim

Reka Lim

Živopisna reka Lim nastaje u podnožju Prokletija, kao otoka iz prelepog Plavskog jezera/Crna Gora/, na 999 metara nadmorske visine. Lim svojim tokom prolazi kroz Crnu Goru, Albaniju, Srbiju i Republiku Srpsku, Bosnu i Hercegovinu, odnosno gradiće-varoši Andrijevicu, Berane, Bjelo Polje, Prijepolje, Priboj i Rudo, a u podnožju Medveđe, na 299 metara nadmorske visine, svoj put završava kao pritoka Drine, između Goražda i Višegrada. Reku Lim odlikuju zelena i svetlozelena čista voda, kompozitni sklop doline, bogatstvo ribom, veštačko jezero, mogućnost splavarenja i kajakarenja, kulturno – istorijski spomenici. Na Limu su podignute dve hidroelektrane Potpeć (54 MW) i Bistrica (104 MW), između kojih se nalazi veštačko – akumulaciono Potpećko jezero. Reka Lim formira kompozitnu dolinu u kojoj se naizmenično smenjuju prekrasne klisure i kotline, a plodna oblast oko nje se naziva Polimlje.

Zahvaljujući svojim divljim vodama, Lim je jedna od najzanimljvijih i najizazovnijih reka za splavarenje u Srbiji, time i omiljena destinacija u PANACOMP programima. Naziv Lim vuče koren iz latinske reči „limes” što znači granica, što je on svojim tokom i bio, granica istočnog i zapadnog Rimskog carstva, Otomanske i Austrougarske imperije, ali nosi i keltsko značenje, jer na keltskom jeziku znači: llyn – llym, – piće, voda, jezero… Dragoljub R. Simović: “Lim je čuvao svoje čari za sam početak 21. veka, kada je nama, grupi neustrašivih entuzijasta, dozvolio da uronimo u njene smaragdno zelene svete vode, a sam taj čin izmenio je naše živote iz korena. Postali smo prvi Limski splavari i ambasadori Lima”..

 

Kao neko ko je mnogo putovao, preporučio bih ovu kompaniju dok boravite u Srbiji i kao i kada želite da planirate bilo koju aktivnost. Besprekorno u svakom smislu.Ian Gray

Avanture Limom sa Simom

Splavarenje Limom 2

SHARE IT: