Kušići seoski turizam 114 Ivanjica

Kušići seoski turizam 114 Ivanjica

Selo Kušici, udaljeno 25 km od Ivanjice i 12 km od veličanstvene planine Javor /najviši vrh 1573 metra/, smešteno na živopisnom putu između Ivanjice i Sjenice je veoma zanimljivo turistima iz Srbije i inostranstva. Više razloga je za to : nadmorska visina Kušića preko 1000 metara, netaknuta priroda, guste četinarske šume i visoke koncentracije jona u vazduhu, pogodne su za lečenje i prevenciju bolesti bronhija i astme i poboljšanje imuniteta. Pored toga, ovaj kraj je poznat po proizvodnji ekološke hrane, posebno visoko-kvalitetnog krompira, te se ovde pripremaju nezaboravni tradicionalni specijaliteti, kao i brojnim tradicionalnim manifestacijama, među kojima je Sabor frula-dvojnica i starih instrumenata, koji se održava svakog avgusta.

U samom centru čarobnog sela Kušici se na prostranom porodičnom imaju veličine 4 hektara nalazi novosagrađeni objekat pogodan za boravak gostiju tokom čitave godine, koji kažu da svako doba ima svoje čari. Smeštaj je I kategorije, kategorisan sa četiri zvezdice i čini ga ukupno 33 ležaja u prijatno uređenim dvokrevetnim i trokrevetnim sobama sa kupatilima sa tuš kabinama, TV, telefonom, terasom i internetom. U restoranu pored udobne vile, koja je vlasništvo vredne porodice Vidaković se služe stara srpska jela i specijalitete ovog kraja. Uživaćete u šetnji predivnim ekološkim predelima ovog kraja Srbije, a možete se uključiti i u poljoprivredne radove sa domaćinima (sakupljanje sena, branje malina i sl.). Posebno prija sakupljanje lekovitog bilja koga je u izobilju na ovim prostorima, kao i branje šumskih plodova u srcu netaknute prirode planine Javor. Goste ovog jedinstveno lepog kraja bukvalno oduševljava pitka izvorska voda koja, kažu – krepi. Boravak tokom zimskih meseci u Kušicima, kada se horizont spaja sa snežnim pokrivačem, mnogi pamte po bezbrižnom sankanju na obližnjim “stazama zdravlja” i uživanju u drugim zimskim radostima. Jezici : srpski, engleski.

Aktivnosti : sportsko-ribolovni turizam, izleti u okolinu, jahanje, zimski sportovi, lov, bilijar, stoni tenis, stoni fudbal, aktivnosti u prirodi, vožnja bicikla, upoznavanje tradicije i života na selu.

Obližnja zanimljiva mesta : manastiri Kovilje, Studenica, Gradac i Dubnica, Uvačko i Zlatarsko jezero, Pešterska visoravan, spomenik majoru Iliću, etno selo Štitkovo, …

SHARE IT: