Kruševo Makedonija

Kruševo je ljupki planinski gradić u centralnoj Makedoniji, na planini Busavi, iznad severozapadnog dela nizije Pelagonije, koja se proteže do Grčke. Kruševo je istorijski grad zanimljivog nasleđa, sa oko 5000 stanovnika. Do Kruševa se stiže dobrim asfaltnim putem iz Prilepa, koji je udaljen 32 km, glavni grad Makedonije Skopje je udaljeno 140 km, Bitola 55 km, a grčko-makedonska granica Medžetlija – Nikki samo 70 km. Kruševo je smešteno na nadmorskoj visini od 1,350 metara i najviši je grad u Makedoniji, kao i jedno od najviših naselja Balkana. Kruševo se nalazi na nadmorskoj visini od 1350 metara, potpuno okruženo prekrasno čistim planinskim okruženjem i svežim vazduhom, gustim šumama bukve i bora, prostranih livada i padina, koje pružaju odlične uslove za zimske sportove i raznovrsne aktivnosti u prirodi, a svakako pruža izuzetno pogodne i svetski poznate uslove za letenje – paraglajding. Utisak jednog paraglajdera – ‘Jedinostavno najbolje mesto za vežbanje letenja – paraglajdinga. Nije lako leteti u Kruševu, ali svako ko to savlada ovde, može biti paraglajder bilo gde’…..

Kruševo je poznato po izvanrednim primerima dobro očuvane tradicionalne arhitekture iz 19. veka, kao i brojnim tradicionalnim restoranima i malim kafićima. Grad je pun odlično očuvanih ili sasvim obnovljenih starih i mlađih kuca, izgrađenih u stilu cincarske arhitekture, sa crvenim krovovima pokrivenih crepom i belo okrečenim fasadama i zidovima. Grad Kruševo su u 15. veku osnovali Makedonci. Kruševo je doživelo svoj kulturni i privredni procvat i vrhunac kada su se Cincari iz Epira, posebno iz Moskopoja, naselili u ovom kraju u 18. veku. Danas u Kruševu imamo najveću koncentraciju Cincara u Makedoniji. Grad Kruševo je centar najpoznatijeg ustanka protiv Otomanskog carstva, Ilindenskog ustanka, koji je počeo u Bitoljskom vilajetu na pravoslavni praznik Svetog Ilije, 02. avgusta 1903. i doveo do nastanka prve slobodne teritorije – slobodne republike na Balkanu, takozvane Republike Kruševo. U Kruševu se nalazi Mečkin Kamen, istorijska znamenitost koja obeležava Ilindenski Ustanak iz 1903. godine. Svakog 2. avgusta se ovde tradicionalno proslavlja Dan Nezavisnosti, što je događaj koji okupi veliki broj posetilaca i lokalnog stanovništva.

Kruševo je rodni grad Todora Tošeta Proeskog /25. januar 1981 – 16. oktobar 2007/. Toše Proeski je bio mladi, izuzetno talentovani i omiljeni makedonski pevač mnogih muzičkih žanrova, pisac pesama i glumac. Tošeova uspešna karijera je započela 1996. godine, kada je kao tinejdžer učestvovao na muzičkom festivalu Melfest u Prilepu. Bio je izuzetno popularan na području čitavog Balkana i šire, a lokalno je smatran vrhom makedonske muzičke scene. Toše Proeski je bio čuven po nastupima svojim jakim glasom, kao i po zaštitnom znaku “Ve sakam site” /Sve vas volim/. Najpoznatije pesme Tošeta Proeskog su : “Solzi Pravat Zlaten Prsten” (“Suze prave zlatan prsten”), Sinot Božji (Sin Bozji), “Izlaži me Ušte Ednaš” (” Izlaži me jos samo jednom”), “Vo Kosi da ti Spijam” (“U kosi da ti spavam”), “Iluzija” (“Iluzija”), “Tajno Moja”, “Ako me Pogledneš vo Oči” (“Ako me pogledas u oci”) , “Čija Si”, “Malečka”, “Polsko Cve?e” (“Poljsko cvece”), “Igri Bez Granici ” (“Igre bez granica”), “Najteza stvar”. Odlikovan je priznanjem Humanitarnog Fonda Majke Tereze, a 2003. godine je postao regionalni ambasador UNICEF-a. Poginuo je u tragičnoj saobraćajnoj nesreći 16. oktobra 2007. godine u Hrvatskoj. 17. oktobar je proglašen danom žalosti u Makedoniji. Tri dana nakon njegove pogibije su ga žalili građani njegovog rodnog Kruševa, ali i čitav Balkan. Spontana žalost hiljada ljudi koji su palili sveće u spomen na Tošeta Proeskog je obuhvatila Balkan. Vlada Republike Makedonije ga je odlikovala titulom “Počasnog građanina Makedonije”. Spomen kuća Tošeta Proeskog u Kruševu čuva sve pevačeve lične stvari, igračke, sportsku opremu, gitare, instrumente, odeću, nameštaj, stihove njegovih pesama. U neposrednoj blizini Spomen kuće je grob prekriven cvećem i poklonima brojnih poštovalaca, kojima ovaj pevač veoma nedostaje i ostaje u sećanju.

U Kruševu se nalazi Spomenik Makedonim i nekoliko Muzeja, u spomen na Ilindenski ustanak. U kruševskim galerijama i crkvama su postavke ikona iz 19. veka, kao i zadužbina majstoru savremenog cincarskog slikarstva, Nikoli Martinovskom, koji potiče iz ovog grada. Zbog nadmorske visine planine na kojoj se nalazi, Kruševo je jedan od najvećih zimskih centara i poznata turistička i svetski poznata paraglajderska destinacija Makedonije. Isti kvalitet posetiocima tokom leta omogućavaju lepo uređena šetalista i staze kroz borovu šumu, kada Kruševo obiluje svežim čistim vazduhom, za razliku od uslova u ravnici.

 

Makedonija planinarenje

Ukusi Makedonije

Srbija i Makedonija kulturna tura B 1

SHARE IT: