Klub Hotel RTB Bor Brestovačka Banja

Klub Hotel RTB Bor Brestovačka Banja

Brestovačka Banja se nalazi u istočnoj Srbiji, 7 km od Bora, 4 km udaljeno od sela Brestovac, 280 km jugoistočno od Beograda, na nadmorskoj visini od 385 metara. Brestovačka banja je prirodno lečilište okruženo šumovitim predelima koji se prostiru na 90 ha.

Nedavno obnovljeni objekat RTB-a Bor u Brestovačkoj Banji ima smeštajni kapacitet od oko 50 ležaja u udobnim jednokrevetnim, dvokrevetnim i trokrevetnim sobama i apartmanima, raspoređenim u dva dela. U jednom delu klub-hotela RTB-a Bor, iznad prostranog restorana i bašte sa prekrasnom terasom, okružene šumom i zelenilom je svojevremeno boravio Tito. Tu su gostima na raspolaganju sobe sa terasama koje gledaju na bujnu šumu Brestovačke Banje, opremljene stilskim nameštajem, salonima i sadržajima tipa “dobrih prošlih vremena”, dok se na dograđenom spratu nalaze luksuzne sobe i apartmani sa i bez terasa, opremeljeni po najsavremenijim svetskim turističko-ugostiteljskim standardima. Neke od soba Klub Hotela RTB-a Bor se mogu povezivati u slučaju potrebe i želje gostiju. U restoranu kapaciteta do 300 mesta se poslužuju vrhunski tradicionalni i internacionalni specijaliteti, kao i veliki izbor pića i odličnih vina iz Timočkog kraja. Ovde se sa ponosom gostima služi autentični ajvar, raznovrsni sirevi i kačkavalji proizvedeni po tradicionalnoj tehnologiji, kajmak, sveže salate, pite od kopriva i zelja, originalni specijaliteti istočne Srbije…. Terasa Klub Hotela RTB-a Bor je odlično mesto za prijatne trenutke ili razne vrste koktela, prijema i zabava. U sklopu klub-hotela Hotela RTB-a Bor u Brestovackoj Banji su dve sale za sastanke, opremljene potrebnom tehničkom opremom za uspešno održavanje sastanaka i skupova veličine do 100 ucesnika. Klub-hotel RTB-a Bor u Brestovačkoj Banji je izuzetno pogodna lokacija za turiste, porodice i poslovne goste.

U blizini Brestovačke Banje nalaze se Zlotske pećine, Borsko jezero udaljeno 10 km, arheološko nalazište Carska palata Feliks Romulijana – UNESCO kulturno nasleđe i Gamzigradska banja. Gosti Brestovačke Banje mogu da posete konak Kneza Miloša, izgrađen 1837. godine, koji predstavlja reprezentativnu građevinu srpske građanske arhitekture prve polovine 19. veka, dvorac kneza Aleksandra Karađorđevica iz 1856. godine, u kome je život bio organizovan po ugledu na evropske dvorove i ceremonijale, turski hamam i obnovljeno staro kupatilo. U Miloševom konaku je smeštena istorijsko-etnološka postavka Muzeja rudarstva i metalurgije iz Bora.

Kralj Petar I Karađorđević je 1905. godine podigao u Brestovačkoj Banji letnjikovac i prva kupatila, a 1906. godine je otvoren i prvi hotel „ Izletnik”, koji je najstariji hotel u Srbiji. Brestovačka banja je jedna od tri dvorske banje u kojoj su boravili članovi obe srpske dinastije – Obrenovići i Karađorđevići.

Na obalama reke Pujice nalazi se nekoliko izvora lekovite vode koji sadrže mikroelemente hlora, kalcijuma, bakra, broma, litijuma, magnezijuma i dr. Trovanja teškim metalima, polineurite, zglobni i vanzglobni reumatizam, išijas, neurovegetativne bolesti kao i neuralgije i mnoga druga oboljenja leče se u Brestovačkoj Banji. Klima u Brestovačkoj Banji je umereno-kontinentalna, sa planinskim uticajem i odlikama subalpske klime, sa oko 200 sunčanih dana u godini.

Gostima se nude razni sadržaji koji čine boravak zanimljivijim: pešačenje, trčanje, kupanje u banji i jezeru, ronjenje, ribolov, lov, planinarenje, branje lekovitog bilja, sakupljanje šumskih plodova, vožnja bicikla, upoznavanje sa načinom života na bačijama, gde se obavlja muža i šišanje ovaca, spravljanje sira i kačkavalja.

 

SHARE IT: