Reka Ibar

Reka Ibar

Ibar nastaje na severnoj strani divlje planine Hajle /2400 metara/, kod Rožaja u Crnoj Gori. Ibar teče prema istoku do Kosovske Mitrovice, a na 24 km odatle je izgrađena brana visine 110 metara, kojom je stvoreno veštačko jezero Gazivode. Iznad gazivodskog jezera se prostire planina Mokra Gora, a u podnožju ove planine je manastir Crna Reka, izuzetno poštovana srednjovekovna svetinja Srpske pravoslavne crkve. Upravljač veštačkog jezera i hidrocentrale Gazivode kod Zubinog Potoka, i trafostanice Valač je izuzetno značajan, jer onaj ko ih kontroliše ima pod kontrolom energetske resurse za sever Kosova, ali i vodne resurse za teritoriju celog Kosova i Metohije.

Reka Sitnica se u Kosovskoj Mitrovici uliva u Ibar, odakle on teče prema severu. Odatle Ibar uglavnom teče uskim klisurama, sa izuzetkom nešto širih kotlina u blizini Zvečana, Leposavića, Raške i Baljevca.  Tu je Ibar uklesao svoj prirodan put između kosovske nizije i ostatka Srbije.

Ibarska dolina se prožima kroz opštine Rašku i Kraljevo, gde Ibar teče u dužini od 65 km, duboko usecajući svoj tok u Ibarsku klisuru, koja je u jednom delu poznata kao “Dolina kraljeva” ili “Dolina jorgovana”. Dobila je naziv po mnoštvu srednjovekovnih manastira koje su pored moćne reke osnivali srpski kraljevi i vladari. U Kosovskoj Mitrovici reka deli grad na dva dela. Ibar se kod Kraljeva uliva u Zapadnu Moravu.

Ibar protiče kroz živopisne predele Zapadne Srbije i poznat je po brojnim brzacima i bukovima. Ova reka u svom toku prima veći broj pritoka planinskih reka bogatih vodom: Studenica, Sitnica, Raska, Dubočica, Lopatnica i Pivnica. Reka je pogodna za ribolov, splavarenje i kajakaški sport. Sportsko-turistička manifestacija “Veseli spust” je veoma uzbudljiv sportsko-avanturistički dogadjaj – splavarenje od tvrdjave Maglić do Kraljeva, okuplja hiljade ljubitelja rečne avanture željnih brojnih radosti. Za rafting Ibrom je najpodesniji period od maja do oktobra. Tokom maja i juna je vodostaj reke najveći, zbog topljenja snega, kada rečni brzaci dostižu visok stepen divljih voda. Rafting niz Ibar počinje u Ušću, gde je reka prepuna tesnaca, brzaka i virova, koje kasnije smenjuje miran tok. Posle 3,5 sata splavarenja Ibrom u dužini od 25 km, “rečna avantura” završava ispod srednjovekovnog grada Maglića. Nešto lakša tura splavarenja Ibrom počinje ispod Maglića, a završava se posle 16 km kod Mataruške Banje. U letnjem periodu je Ibar bistra reka, svetloplavo-zelene boje, čija pogodna toplota vode omogućava osvežavajuce kupanje.

Splavarenje Ibrom i zabava na Drini

SHARE IT: