Hotel Tutto Mavrovo selo Janče

Hotel Tutto Mavrovo selo Janče

Hotel Tutto je jedinstven turistički ekološki objekat 3 zvezdice u srcu Nacionalnog Parka Mavrovo, na padinama živopisne planine Bistre, u severozapadnoj Makedoniji, u blizini prekrasnog manastira Sveti Jovan Bigorski. Hotel Tutto u udaljenom selu Janče u Mavrovu je ispunjenje sna povećenog čoveka koji je radio – pečalbario – u inostranstvu i odlučio da se vrati u svoje selo i nastavi svoju profesiju. Položaj Hotela Tutto u majušnom selu Janče /150 stanovnika, nadmorska visina oko 780 metara/, Opština Mavrovo i Rostuše, posetiocima omogućava jedinstveno klimatsko i kulturološko okrepljenje i uživanje u svakom trenutku boravka tokom čitave godine, jer svako godišnje doba ima svoje prednosti i odlike –  panoramski pogled na divlju planinu Bistru koja ga okružuje i dolinu Radike, kao i usnulo seoce Janče, koga krase zanimljive stare kuće od kamena i drveta. Opština Mavrovo i Rostuše je jedna od tri najveće opštine u Makedoniji, koje se na sever graniče sa opštinom Gostivar, na istok sa opštinom Kičevo, na jug sa opštinom Debar, na zapad sa Albanijom i na severozapad sa Kosovom i Metohijom. Hotel Tutto u Mavrovu je potpuno usklađen sa veličanstvenim okolnim prirodnim ambijentom, te sa njegove prostrane terase gosti uživaju u blagotvornoj prirodi, besprekorno čistom i svežem planinskom vazduha, uz muziku reke Radike koja teče kroz ovo mesto.

Hotel Tutto je potpuno nov objekat koji je opremljen po najvišim svetskim ekološkim standardima, jer je izgrađen isključivo od prirodnih materijala, kako bi posetiocima pružio odgovarajući doživljaj prirode – čiste prirode, plavog neba, beskrajnog planinskog zelenila, strmih stenovitih vrhova, raskošnih pašnjaka i smaragdno-zelene reke Radike i brzih planinskih potoka. Ovde su jutra i noći sveže, a tokom dana čitavo područje uživa mirise besprekorno čiste i očuvane prirode i raznovrsnog lekovitog bilja, planinskih čajeva i šumskih plodova, koga ovde ima u izobilju. Hotel Tutto Mavrovo je idealan izbor za porodične odmore i boravak ljubitelja prirode i aktivnosti na otvorenom, kao i vikende svih koji žele potpuni mir i poseban doživljaj.

U sklopu hotela Tutto je sedam udobnih, besprekorno čistih nepušačkih dvokrevetnih soba i par apartmana sa balkonima, opremljenih udobnim nameštajem retro-stila od drveta i kovanog gvožđa, klima uređajem, frižiderom, satelitskim TV-om, bežičnim internetom i modernim kupatilima sa kadom ili tuš kabinom.

Restoran hotela Tutto i ljubazno osoblje goste dočekuje prijateljski i toplo, što je posebna odlika ovog objekta. Restoran ima kapacitet od 250 mesta, a po potrebi i do 400 mesta na terasama, jer obuhvata čitav sprat hotela Tutto. Poput hotela, restoran Tutto je takođe izgrađen od naboja zemlje, kamena i drveta, a unutrašnje uređenje, koji obiluje lekovitim biljem i raznovrsnim predmetima i detaljima iz svakodnevnog života stanovnika ovog kraja, je odlično usklađeno sa okolinom u kojoj se nalazite. U restoranu Hotela Tutto gosti imaju priliku da probaju vrhunski kvalitetna jela tradicionalne kuhinje pripremljena po Slow food  principu koja pružaju pravu sliku ovog divnog regiona Makedonije. Raznoliki ukusi domaćih jela od kojih “ide voda na usta“ odlično upotpunjavaju doživljaje gostiju, jer su svi sastojci i namirnice potpuno prirodni i domaći. Ovde se poslužuju sveže salate od paradajza, cvekle, šargarepe, kupusa, krastavca, paprike, ajvar, pindžur, kiseli kupus, pite sa sirom i zeljem, ovčiji sir, urda, šumske pečurke, dinstana kopriva, sarma, kačamak, lagano pečena jagnjetina ili teletina sa lekovitim biljem i krompirom, turli tava, originalne poslastice… Uživanje je zagarantovano !

Preduzimljiv i neumoran vlasnik hotela Tutto, Gospodin Tefik je osnivač organizacije Slow Food Makedonija i njegova jedinstvena volja i poštovanje prirodnih odlika i biodiverziteta Nacionalnog Parka Mavrovo je uticala na poslovnu politiku hotela Tutto i selo Janče, koje postepeno postaje konkurentna i privlačna turistička destinacija, prepoznatljiva po svojim prirodnim i kulturnim lepotama i brojnim mogućnostima za investiranje. Gospodin Tutto-Tefik je potvrđeni stručnjak za obnovu kuća, pa je nekoliko starih i oronulih kuća u selu Janče, zahvaljujući njegovim veštinama i znanju, dobilo sasvim novi izgled i sjaj, potpuno zadržavši nekadašnji duh i energiju. Pre mnogo godina, kada je ekološka svest bila u povoju, Tutto-Tefik je počeo sa gradnjom objekata koristeći isključivo bogatstvo prirode – ekološke i prirodne materijale – kamen, drvo, slamu i zemlju. On je uspešno povratio dostojanstvo starim kućama i tradiciji Mavrova, upotrebom prirodnog zemljanog naboja za unutrašnje i spoljašne zidove, koji “dišu“ i otporni su na vodu i dugotrajni, oživljavajući nekadašnji jednostavan način gradnje kuća, koje danas izvanredno lepo i živopisno izgledaju, prilagođavaju se modernom načinu i zahtevima života, istovremeno pružajući zdravlje svima koji u njima borave. Tefik i sledbenici veruju da gradnju kuća treba vratiti svojim počecima bliske veze sa prirodnim okruženjem, kako bi se vodio održiv život, smanjio uticaj materija koji zagađuju prirodu i koristila nova rešenja po staroj tradiciji.

Tokom boravka u Hotelu Tutto su gostima na raspolaganju brojne aktivnosti i sadržaji, uz pomoć ljubaznog osoblja i profesionalnih vodiča i iskusnih instruktora sportskih aktivnosti – planinarenje i pešačenje dobro obeleženim planinarskim stazama, vožnja brdskog bicikla, spust kajakom, sakupljanje lekovitog bilja, pečuraka, kulinarske radionice, radionice restauracije i obnove kuća, ribolov, jahanje konja, sunčanje na terasi, poseta manastira Sveti Jovan Bigorski, pećina i vodopada, poseta sela Galičnik i čuvene Galičke svadbe…

…. “Kada govorimo o hrani pripremanoj po Slow Food standardima, mislimo na uobičajen zivot stanovnika Makedonije. To nije samo hrana, već priča o živtima ljudi koji ovde žive i njihovoj ljubavi prema tradiciji,” kaže Tefik Tefikoski, osnivač makedonskog ogranka organizacije Slow Food i vlasnik Hotela Tutto u selu Janče. Zahvaljujući preporuci naše divne partnerke Emilije Macedonia Travel, naša poseta hotela Tutto u decembru 2016. godine je nezaboravno iskustvo i jedan od najpozitivnih utisaka putovanja u Makedoniju, koji potvrđuje zašto Makedonija postaje Slow Food centar Balkana!!!

SHARE IT: