Hotel Pelikan Virpazar

Hotel Pelikan Virpazar

Hotel Pelikan je mali porodični hotel 3 zvezdice sa bogatom tradicijom, osnovan  1960. godine na obali Skadarskog jezera, u samom centru živopisnog ribarskog turističkog mesta Virpazara. Virpazar se nalazi neposredno pored Skadarskog jezera, na ušću Orahovštice i Virštice, u srcu područja Crmnice. U 13. veku je Virpazar bio važan trgovački center gde se uglavnom čamcima dolazilo na pazar, a danas je to naselje gde se prepliću različiti putevi. Reke Virpazara se ulivaju u Skadarsko jezero, pa je ovaj turistički centar i glavna je tranzitna stanica za krsterenje po jezeru, za posete obližnjim ribarskim neseljima i zanimljivim vinarijama oko i iznad jezera, kao i mesto za odmor za pešačke, planinarske i biciklističke ture. Virpazar je opasan bedemima turskog utvrđenja Besac, ima tri kamena mosta i spomenik posvećen partizanima i herojima Drugog svetskog rata, koji dominira pogledom kada se izađe iz hladovine platana. Virpaza je administrativno i kulturno jezgr čuvenog vinskog crmničkog područja, oko 10 km od Jadanskog mora.

Budući da je područje Skadarskog jezera jedno od najbogatijih staništa ptica u Evropi u kojem posebno mesto zauzimaju Dalmatinski pelikani (grupa retkih ptica) stoga je hotel Pelikan u Virpazaru sa pravom dobio ime po toj retkoj ptici koja je zaštitni znak Skadarskog jezera. Od početka osnivanja do današnjeg dana Hotel Pelikan Virpazar neguje kvalitetnu i domaćinsku uslugu obogaćenu tradicionalnim elementima i vrednostima.

Hotel Pelikan Virpazar ima 17 udobnih nepušačkih soba ukupnog smeštajnog kapaciteta 34 ležaja, koji gostima pružaju udoban odmor ili kraći boravak. U Hotelu Pelikan su gostima na raspolaganju jednokrevetne, dvokrevetne i trokrevetne sobe opremljene sadržajima za prijatan boravak – podne obloge, udobni posebni ili king size ležajevi, TV sa satelistskim programima, besplatni bežični internet, telefon, klima uređaji i kupatilima sa tuš kabinama. Svaka smeštajna jedinica Hotela Pelikan Virpazar ima na raspolaganju i frižider. Usluga pranja veša je dostupna na zahtev. Veći deo soba Hotela Pelikan sa malih balkona pruža prekrasan pogled na lepi trg ovog ljupkog mestašca i Skadarsko jezero.

U sklopu hotela Pelikan Virpazar se nalazi i à-la-carte restoran sa 120 mesta, sa natrkovljenim delom i baštom, koji služi bogat buffet doručak i odličnu domaću hranu i vino – skadarski krap, koziji sir, masline i naravno crmničko vino karakteristične arome. Osim po jedinstveno ukusnim originalnim specijalitetima Skadarskog jezera, među kojima su svakako dimljeni krap i suva ukljeva (sušena riba) zbog svoje unikatnosti i izuzetnog ukusa veoma tražena na crnogorskim trpezama, restoran Hotela Pelikan Virpazar je poseban i po svom neobičnom, specifičnom ambijentu – na zidovima restorana se mogu videti citati raznih mislilaca, narodne izreke i fotografije i slike ovog područja koje pričaju istoriju. Na plafonu se nalaze šeširi iz različitih krajeva sveta. Neki šeširi su zauvek ostali ovde u hotelu jer su ih turisti zaboravili, a neke je vlasnik hotela dobio na poklon. Posebnu zanimljivost i neobičnost hotela Pelikan daje i mala zborka etnografskih predmeta – svojevrstan muzej koji se nalazi na poslednjem spratu objekta gde su smešteni starinski predmeti originalnoig crnogorskog domaćinstva iz prošlosti, sa stolovima, stolicama, ognjištem….. Zbog šarma i pozitivne atmosfere i duha, hotel Pelikan Virpazar je imao priliku da ugosti slavne ličnosti, turiste sa svih meridijana, kao i slučajne prolaznike.

Hotel Pelikan Virpazar pruža širok izbor mogućnosti za aktivan odmora, pre svega ljubiteljima prirode – ribolovački izleti, lokalni izleti  vožnja Skadarskim jezero čamcem iz sopstvene flote, veslanje, posmatranje ptica, kajak, biciklizam, planinarenje, vinske ture. Ovde je priroda zaista bila velikodušna i za svakog posetioca ima ponešto što će ga zainteresovati, od usnulih utvrđenja i manastira na obalama Skadarskog jezera do nezaboravnih jezerskih pejzaža, plaža, krajolika, uvala, ukusa… Ljubazni i srdačni vlasnici i osoblje su odličan primer gostoprimstva i uvek na raspolaganju gostima da odgovore na njihove želje, zahteve i potrebe.

Lokalna autobuska stanica je udaljena 100 metara od hotela Pelikan u Virpazaru, koji je vrlo dobra povezan sa većim gradovima Crne Gore. Aerodrom Podgorica je udaljen 22 km, Bar se nalazi na 20 km, a grad Podgorica je udaljen 30 km, što je vrlo značajno sa aspekta današnjeg turiste koji želi da su mu u blizini glavne turističke disperzive.

SHARE IT: