Hotel Divčibare Divčibare

Hotel Divčibare Divčibare

Divčibare su planinska zaravan izuzetne lepote, na nadmorskoj visini od 980 metara, koja obuhvata Crni Vrh, Paljbu Golubac i Veliko brdo. Divčibare su smeštene u centralnom delu planine Maljen, 38 km jugoistočno od Valjeva i 110 km od Beograda. Predstavljajući zaštitu od vetrova, planinski vrhovi Divčibara takođe omogućavaju veličanstven pogled, ne samo na obližnje planinske vrhove Maljena, već i na udaljene planine u Srbiji. Valjevske planine Maljen, Medvednik, Jablanik i Povlen pripadaju planinama bogatim rudama i čine dinarski planinski sistem severozapadnih planinskih venaca Srbije. Divčibare svojim geografskim položajem, prirodnim karakteristikama i blagotvornošću jedinstveno pogodnog ambijenta za lečenje oboljenja disajnih organa i visokog krvnog pritiska, spojem morske, karpatske i panonske klime, prosečnom nadmorskom visinom od 1000 metara, predstavljaju odlično odredište za uživanje tokom čitave godine, okrepljujući odmor ili uspešan poslovni skup. Pogodan geografski položaj Divčibara doprinosi njegovoj blagoj klimi. Prosečna temperatura na Divčibarama je oko 18°C, sa letom koje je toplije od proleća. Tokom zime su Divčibare 4 meseca pokrivene snegom, što im daje nesvakidašnje idilični izgled. Vazdušne mase sa Mediterana stižu u područje Divčibara i mešaju se sa vazdušnim masama sa Karpata i iz Panonske nizije, što doprinosi visokom procentu blagatvornog joda u vazduhu. 1963. godine su Divčibare proglašene klimatskim mestom i vazdušnom banjom. Najznačajniji lekoviti faktor Divčibara su nizak vazdušni pritisak, čisti neobično svež vazduh, ultra-ljubičasto zračenje i psihosomatski uticaj okruženja na ljudski organizam. Zahvaljujući ruži vetrova, Divčibare su jedinstvena vazdušna banja u kojoj se ljudski organizam uspešno leči od kardiovaskularnih bolesti, oboljenja krvi i pluća i četiri puta brže oporavlja nego obično.
Hotel „Divčibare” je najluksuzniji hotelski objekat kategorisan sa 4 zvezdice na Divčibarama, čuvenom turističkom centru i vazdušnoj banji, na maljenskoj visoravni. Hotel Divčibare raspolaže sa 250 ležaja u 99 luksuzno opremljenih soba i 4 apartmana, te zadovoljava najviše hotelske standarde i zahteve turista i poslovnih gostiju. Sve sobe Hotela Divčibare imaju kupatilo, telefonsku i Internet liniju, satelitsku TV sa 32 kanala, mini bar i terasu sa pogledom na raskošno zelene obronke planine Maljen. Posluženje u sobi je na raspolaganju gostima tokom 24 sata. Kompletno opremljene konferencijske sale Hotela Divčibare, kapaciteta 70 i 150 mesta omogućavaju uspešno odrzavanje seminara i konferencija. U budućnosti se u okolini hotela planira završetak modernog kongresnog centra pogodnog za održavanje velikih skupova. Moderan wellness centar Hotela Divčibare omogućava okrepljujući boravak, jer su gostima na raspolaganju bazen, sauna, masaze i solarijum.
Ski staza “Crni vrh” se nalazi u neposrednoj blizini odmaralista “Crni vrh” i proteze se severnim obroncima Crnog vrha u duzini od oko 600 metara. Visinska razlika izmedju podnožja i vrha staze iznosi oko 100 metara. Na stazi postoji ski lift kapaciteta 700 skijaša na sat. Posebna draz staze je pogled koji se pruza sa njenog vrha na vence planina Zapadne Srbije, koji mnoge posetioce ostavlja bez daha. Tokom suncanih danase na horizontu vidi planinski masiv Kopaonika. Posebno zadovoljstvo pruža noćno skijanje na stazi koja je osvetljena od podnožja do vrha. Nova ski staza na Divčibarama je duzine 850 metara i nalazi se takođe na severnoj strani Crnog vrha. Ova staza kao i ostale su veoma pogodne za skijase početnike i decu, jer na njima nema drveća i panjeva.
Divčibare su izuzetno bogate izvorima, potocima i rekama, među kojima su : Bukovska, Crna, Kozlica, Krcmarska, Manastirica, Paklenica, Bela i Crna Kamenica. Reka Manastirica, čiji je izvor ispod vrha Kraljev sto /1103 m/, je veoma zanimljiva zbog prekrasnog vodopada Skakalo, na gornjem toku. Okolina ovog veličanstvenog vodopada visine 20 metara je teško pristupačna i stoga predstavlja pravi izazov za istrazivače prirode i avanturiste. Crna Reka teče preko crnih stena kroz tamnu šumu, po kojima je dobila ime. Posebna zanimljivost Crne reke je vodopad visine 5-10 metara. Osim reka i potoka, područje Divčibara je bogato brojnim izvorima. Izvor Žujan je jedinstven, jer ne teče kroz dolinu ili preko stena kao drugi izvori, već preko prostrane livade. Pored ovog potoka su Hajdučka česma i izvor Studenac na vrhu Cubrica. Voda sa izvora Studenac je ledeno hladna, po čemu je i dobio ime. Ovde postoji strujanje hladnog vazduha koji svedoči o verovatnom pećinskom otvoru, koji tek treba istražiti….

SHARE IT: