Hotel Arbanaški Han Arbanasi

Hotel Arbanaški Han Arbanasi

Hotel Arbanaški Han u selu Arbanasi je jedan od onih istorijskih hotela Balkana koji daje razliku, omogućavajući svojim gostima potpuno autentičnu atmosferu i izvanredne “dobrih starih dana”. Hotel Arbanaški Han je objekat 3 zvezdice u mirnom okruženju, koji obuhvata 6500 m2 u dva dela – potpuno obnovljenu rustičnu tradicionalnu kuću koja je boutique hotel i novosagrađeni deo sa 12 prostranih soba i ukupno 58 ležajeva. Hotel Arbanaški Han Arbanasi je izgrađen u potpunosti od prirodnih materijala – drvene kapije, vrata i prozori, kameni zidovi, ručno tkani ćilimi koji prekrivaju podove, kamenom popločano dvorište, bunar, oprema, uz dodatak modernih sadržaja koji sasvim ispunjavaju ukuse, zahteve i očekivanja savremenih posetilaca. Hotel Arbanaški Han /ranije poznat pod nazivom Kuća Hadzi Hriste/ pripada najistaknutijim primerima uređenih kuća ovog sela, koje su svedočanstvo i nasleđe prošlih vekova. Ova tipična kuća sela Arbanasi se izdvaja svojim raskošnim uređenjem, drvorezbarenih tavanica, vrata i prozora i ukrasnih detalja. Dvorišta su skrivena iza kamenih zidova i prekrivena zelenilom, koja se probija kroz popločanu stazu. Hotel Arbanaški Han Arbanasi se nalazi u blizini Crkve Rođenja Hristovog u selu Arbanasi i priprada arhitektonsko spomeniku od nacionalnog značaja. Građevina predstavlja autentični stil gradnje u selu Arbanasi i okružena je prostranim dvorištem, zidovima od kamena i kapijama. Unutrašnjost hotela odražava veličanstveno profinjen stil bugarske porodice i njihovih životnih običaja i materijalnog statusa. Prekrasna drvorezbarija ukrašava tavanice i nameštaj Hotela Arbanaški Han u selu Arbanasi. Odlično očuvana originalna drvena greda nosi godinu izrade 1646. i potvrđuje drevnu prošlost ove kuće.

Preko 350 godina postojanja Kuće Hadži Hriste svedoči o nekolicini značajnih događaja bugarske istorije. Prema legendi, ovu kuću je posetio apostol slobode Vasil Levski. Duhovni vođa Stojko Vladislavov, kasnije vladika eparhije Vrace, duhovnog imena Sofronije od Vrace, je takođe posetio ovu kuću. Prekrasno uređena i funkcionalna Kuća Hadži Hriste je pripadala sinu Hriste Čamurova, Stefanu, među brojnim kućama koje je velika porodica Hriste i Ane Čamurovih posedovala. Dr. Dimitar Papazov pominje ovu porodicu u svojoj knjizi “Arbanassi” – ličnim memoarima i zbirkama iz Bugarske Akademije Nauka, izdatoj 1935. godine. Tačnije, ova knjiga govori o Stefanu Čamurovu, sinu Hriste Čamurova, koji je sa svojom ženom Zafiricom i decom živeo u ovoj prekrasnoj, prostranoj kući. Osnovni opis kuće u Arbanasima dr Dimitra Papazova pruža podatke o Kući Hadži Hriste: „Kuće u selu Arbanasi su bile veoma prostrane, sa velikim dvorištem, orkuženim visokim kamenim zidovima, pa je svaka za sebe izgledala kao utvrđenje. Po načina gradnje kuća i njihovoj udobnosti, selo je podsećalo na gradsku sredinu. Do danas su očivane kuće potpuno sagrađene od kamena, sa zasvođenim vratima i prozorima.” Ono što odlikuje sve kuće u Selu Arbanasi je njihov pravougaoni oblik, ravni zidovi, bez posebnih obeležja podova i bez ikakvih ispupčenih delova, kao što su prozori u krilu ili balkoni. Tokom druve polovine 20. veka, u vreme socijalizma, je kuća bila pod upravom Zavičajnog Saveza. Tadašnji predsednik saveza Penčo Kubadinski je dao ime ovoj kući – Arbanaški Han.  Kratka šenja kaldrmisanom stazom u dvorištu Hotela Arbanaški Han pruža posetiocima mogućnost da uživaju u najživopisnijem pogledu na Veliko Trnovo, Carevec i brda Trapezicu.

Danas Arbanaški Han odlikuje tradicionalna armosfera, potpuno usklađena sa zahtevima savremenog vremena. Dvorište je praktično jedinstveno po drveredu lešnika i oraha, koji potiče iz perioda izgradnje kuće. Prekrasna mešavina istorije i današnjice privlači posetioce u Hotel Arbanaški Han tokom čitave godine. Dragulj duha Bugarske, narodnog stvaralašta i arhitektonskih veština potvrđuje da uspomenu na brojnu porodicu treba čuvati, ali takođe kako današnji vlasnici mogu na jedinstven način obnoviti tradiciju i nasleđe. Svaki posetilac koji provede par sat ili dana u Kući Hadži Hriste Arbanasi je u prednosti što može da doživi zadovoljstvo susreta sa vrhunskim arhitektonskim umećem, uz jasno osećanje tradicije i kulture Bugarske.

Stara kuća je deo celine Hotela “Arbanaški han” Arbanasi, nekadašnja Kuća Hadži Hriste i pruža udoban smeštaj u 1 dvokrevenoj sobi, 3 trokrevetne sobe i 1 VIP apartmanu. Izgrađena pre više od 350 godina, ona predstavlja pravi model arhitektonskih dostignuća i spomenik kulture od nacionalnog značaja. Boutique zgrada Hotela Arbanaški Han predstavlja autentičnu kuću sela Arbanasi – nasleđa nekadašnjih generacija i pravi mali muzej brojnih originalnih detalja i elemenata. Sobe u Staroj zgradi Hotela Arbanaški Han zauzimaju površinu od 20 do 60 m2 i uređene su sa parket oblogama, belo okrečeih zidova, udobnih prostranih ležajeva – veliki ležajevi za dve osobe ili posebni ležajevi, neke sa sigurnosnim sefom i foteljom – sofom na razvlačenje, opremljene besplatnim bežičnim internetom, flat screen TV-om, garderoberom-ormanom, udobnim kupatilima sa tušem, toaletom i toaletnim priborom.

Novi deo Hotela Arbanaški Han Arbanasi se nalazi u zgradi sagrađenoj 2014. godine, koja obuhvata 11 dvokrevetnih deluxe soba, 5 junior apartmana i 1 deluxe apartman, površine od 20 do 100 m2. Sve smeštajne jedinice novog dela Hotela Arbanaški Han su klimatizovane, imaju bežični internet, flat-screen TV sa kablovskim kanalima, 2 do 5 posebnih ležaja ili velike prostrane ležajeve, sa sofom na razvlačenje, minibarom, sigurnosnim sefom, telefonom, podovima prekrivenim parketom, radnim stolom, garderoberom, modernim kupatilima sa tuš kabinom ili kadom, toaletnim priborom i fenom za kosu.  Deluxe apartman je duplex tipa i ima 2 kupatila, što veoma pogoduje boravku porodica ili povezanih grupa gostiju.

Restoran Hotela Arbanaški Han je jedno od najprijatnijih mesta ove hotelske celine, smeštan u prizemlju zgrade i pažljivo uređen u tradicionalnom bugarskom stilu. Zbog funkcionalnosti objekta su primenjena moderna pravila uređenja, koja gostima u ovom prostranom delu omogućavaju druženja, proslave, zabave ili jednostavno uživanje u razgovoru, uz omiljenu čašu vina. Kada je tokom druge polovine 20. veka ovom kućom upravljala Zavičajni Savez, Penčo Kubadinski je obnovio sprat kako bi poslužio nameni restorana ili mestu za prijatne prijeme, sastanke, druženja ili obedovanje. Kako je bio strastveni lovac, kao i njegovi gosti, čitav prostor je ukrasio lovačkim trofejima. Kamin omogućava poseban doživljaj gostiju restorana, posebno tokom ledenih zima, kada otvorena vatra pruža romantičnu i prijatnu atmosferu. Restoran ima 50 mesta i poslužuje gostima tradicionalne bugarske specijalitete. Vinoteka je osnovana 2003. godine i obuhvata bogatu zbirku regionalnih vina, kao i vina iz cele Bugarske. Ljubitelji i poznavaoci vina su dobrodošli da ovde probaju najbolja vina područja Arbanasi.

Hotel Arbanaški Han ima prostranu salu za sastanke, veličine i sadržaja koji ispunjavaju najviše zahteve poslovnih događaja i sastanaka ili je mesto u kome se uspešno organzuju raznovrsni događaji, veličine do 90 učesnika. Konferencijska sala je opremljena ventilatorom, klima uređajem, modernom opremom, 3M projektorom, bežičnim mikrofonima, flip chartom i laserskim pokazivačem prezentacije.

Luksuzni SPA i wellness Centar se nalazi u novom delu Hotela Arbanaški Han i pruža raznovrsne klasične i egzotične SPA tretmane i wellness sadržaje, primenjujući kozmetička sredstva visokog kvaliteta. Gosti mogu uživati i prepustiti se zadovoljtvu klasične ili egzotične masaže, sa medom, čokoladom, lekovitim uljima, toplim kamenjem ili se odlučiti za anti celulit ili aromaterapiju, podmađivanja, liftinga i anti stress programa lica i tela. Spa i wellness Centar Hotela  Arbanaški Han ima saunu, parno kupatilo, avanturističke tuševe,  Jacuzzi, prostor za odmor i sobu za masažu.

Prostrana letnja bašta Hotela Arbanaški Han Arbanasi, osim prirodnog izgleda i mnogobrojnih biljaka, voća i povrća, pruža odlično mesto za odmor. U ovom delu bogatom zelenilom i udobnom hladovinom, gosti uživaju u specijalitetima i odabranim pićima, osvežavajući se i okrepljujući se prirodnim putem. Tokom toplih meseci je bašta izvanredno mesta za organizaciju koktela, venčanja, jedinstvenih porodičnih proslava i događaja veličine do 200 mesta, kao i mesto dečije zabave i igre.

Sadržaji Hotela Arbanaški Han Arbanasi : recepcija tokom 24 sata, bar, prostor za odlaganje prtljaga, sigurnosni sef, kamin, parking, vodičke usluge, najam vozila, SPA centar, sauna, masaža, parno kupatilo, Jacuzzi, dečije igralište, prostor za pripremu roštilja, konferencijska sala, TV, kuhinja, kablovski programi, klimatizacija, grejanje, minibar, telefon, internet, kupatila sa toaletima, pećnica, usluge pranja i peglanja, kada, fen za kosu, jahanje konja, restoran, određen prostor za pušenje.

SHARE IT: