Golijski Konaci Ivanjica

Golijski Konaci Ivanjica

Seosko turističko domaćinstvo “Golijski konaci” porodice Milosavljević se nalazi u prekrasnom golijskom selu Komadine, u podnožju Parka prirode i Rezervata biosfere-Golija-Studenica, u neposrednoj blizini “Rimskog mosta” i reke Moravice, na nadmorskoj visini od 650 metara, 15 kilometara od Ivanjice, na putu Ivanjica-Golija. Seosko turističko domaćinstvo “Golijski konaci” raspolaže sa oko 20 ležaja raspoređenih u dve planinske kuće „Golija” apartmanskog tipa i kućama brvnarama, sa kupatilima, kablovskom TV i internetom u svakom apartmanu i brvnari. Golijski konaci poseduju i zajedničku prostoriju – “Krčmu”, koja služi za ishranu i zajedničke aktivnosti i druženja – radionice ručnih radova i starih zanata, likovne kolonije, folklorne nastupe, tradicionalne i zabavne igre… Gostima koji borave u Golijskim konacima je u letnjem periodu na raspolaganju otvoreni bazen sa šankom i prostorom za odmor i uživanje, sportski tereni, igraonica i park za decu. Za ljubitelje potpuno očuvane i blagotvorne prirode, adrenalina i aktivnog odmora u prirodi veličanstvene Golije su tokom leta u ponudi kvadricikli, a zimi – motorne sanke /uz nadzor iskuskih profesionalnih instruktora/, dečiji zabavni park, a domaćini pored šetnji kroz šume i livade, ribolova, branja šumskih plodova i lekovitog bilja, organizuju izlete do najvišeg vrha Golije – Jankovog kamena, na visini od 1833 metara, zanimljivih golijskih jezera koja predstavljaju posebne atrakcije, budući da pružaju veličanstvene panorame, uz posetu okolnih seoskih domaćinstvana na planinama iznad kojih dominira Golija. Gostima su na raspolaganju i obeležene pešačke staze u neposrednoj blizini Golijskih konaka.

Golijski konaci u Ivanjici raspolažu sa dva šestokrevetna apartmana u odvojenim planinskim kućama Golija 1 i Golija 2, koje odlikuje udobnost i toplina prirodnih materijala, od kojih preovlađuje sklad drveta i kamena, što izuzetno doprinosti prijatnom boravku i uživanju gostiju u potpunom miru i tišini. Ambijent i pucketanje vatre omogućavaju potpuno zadovoljstvo gostiju, jer kuće sadrže kuhinju, kupatilo, dve spavaće sobe i dnevni boravak sa izlaskom na terasu, sa koje se pruža pogled na prekrasno prirodno okruženje raskošnih šuma i livada Golije. Golijski konaci obuhvataju i tri četvorokrevetne brvnare (Brvnara 1, Brvnara 2, Brvnara 3), koje obezbeđuju boravak u živopisnim drvenim kućicama sa grejanjem na struju, luksuzno opremljenim kupatilima i TV-om. Brvnare Golijskih konaka su udobno opremljene tradicionalnim detaljima i izuzetno prijaju gostima koji se odlučuju za opušteni i porodični odmor.

U sastavu Golijskih konaka je krčma (restoran) kapaciteta do 50 mesta. Unutrašnjost krčme je izrađena od tesanih brvana sa dodatkom cigle i kamena, tako da odiše posebnom toplinom i predstavlja omiljeno mesto druženja gostiju. Jedinstveni sadržaj krčme predstavljaju prozori – velike staklene površine koje omogućavaju prekrasne panorame okoline ili pogled na bezbrižnu igru dece ili uživanje u bazenu. U sastavu krčme je kuhinja u kojoj ljubazna domaćica priprema tradicionalnu hranu vrhunskog kvaliteta, uglavnom od namirnica iz sopstvene i lokalne proizvodnje, uvek ispunjavajuci zahteve i želje gostiju. Krčma Golijskih konaka je veoma pogodno mesto za uspešnu organizaciju raznih sadržaja – seminari, savetovanja, proslave, likovne kolonije itd. Početkom ovog milenijuma je Ivanjica proglašena vazdušnom banjom, zahvaljujući okrepljujućim odlikama dobro očuvanog prirodnog i zdravog ambijenta, koga čine guste šume terapeutskih svojstava, a čitav region je poznat kao čuveni proizvodac krompira izvanrednog kvaliteta. Stoga, boravak u prekrasnom i zdravom prirodnom ambijentu Ivanjice, susret sa lokalnim stanovništvom i preduzimanje zajedničkih dobrih dela, malih i jednostavnih poslova, veoma doprinosti oslobađanju od napetosti, omogućavajući blagost i unutrašnju i spoljnu lepotu.

Seoski turistički kompleks Golijski konaci je potpuno zasluženo dobitnik prestižne nagrade Turistički cvet 2013. godine.
Zanimljiva mesta : Hadzi-Prodanova pecina, Manastir Kovilje /13. vek/, kameni most na reci Moravici, grob Boška Jugovića, Manastir Pridvorica /12. vek/, Crkva „Svetog Arhistratiga Mihajla” u selu Prilike, “rimski most” u selu Kumanica, smotra narodnog stvaralaštva i festival izvornih pesama, izložba krompira vrhunskog kvaliteta…

SHARE IT: