Etno selo Latkovac Aleksandrovac

Etno selo Latkovac Aleksandrovac

Etno-selo Latkovac vredne i jedinstveno gostoprimljive porodice Knežević se nalazi u podnožju planina Kopaonika, Goča i Željina, na nadmorskoj visini od 430 metara, 220 km južno od Beograda, 38 km od Kruševca i 3 km od Aleksandrovca, poznatog vinskog centra Župe. Etno selo Latkovac se sastoji od četiri gostinske kuće, bibilioteke sa preko 3000 knjiga, etno dućana, štale i ambara i tokom čitave godine pruža odlične uslove za opušteni odmor u očuvanom seoskom ambijentu i prirodnom okruženju, uz besplatan internet. Nezaboravni odmor ili boravak u Etno selu Latkovac dopunjuju maštovite kulturološke i umetničke radionice i nežni avanturistički sadržaji, prilagođeni vremenskim uslovima i željama gostiju. Zahvaljujući ljupkosti celokupnog ambijenta i vedrom duhu vlasnika koji ga uspešno vode i od bogate porodične tradicije, protkane iskrenom ljubavlju, stvaraju istinsku bajku je Etno selo Latkovac vremenom dobilo ime Slatkovac, od gostiju potpuno zasluženi naziv. Ovo ime etno i rustične turističke celine u centru Srbije sa ponosom čuva uspomene na baka Daru, proplanak koji ga okružuje, nezaboravne dečije nestašluke, cvrkut ptica, žubor potočića, miris sveže ispecenog hleba, bezbrižno ležanje na travi i kotrljanje do potoka i druga umilna sećanja koja vraćaju u detinjstvo….

Sve kuće Etno sela Latkovac Aleksandrovac su građene od blata, slame i greda, okrečene su jarkim, veselim i upečatljivim bojama, a nastale su brižljivim radom predaka porodice Knežević od prirodnih materijala i na način kako su u prošlosti u Srbiji građene domaćinske kuće. Crvena kuća Etno sela Latkovac je nekada bila sudnica, a početkom 20. veka je prešla u privatno vlasništvo. To je najstarija kuća u selu, stara oko 200 godina. Crvena kuća Etno sela Latkovac ima 3 sobe sa sopstvenim kupatilima – 1 dvokrevetna, 1 trokrevetna i 1 dvokrevetna soba sa francuskim ležajem, što predstavlja odličan izbor za porodični odmor ili boravak poznatih i bliskih gostiju. Pri obnovi jedne od kuća Etno sela Latkovac je na vratima nekadašnjeg vinskog podruma pronađen natpis “Srećna 1943. godina” što je jedan od brojnih pažljivo sačuvanih detalja koji potvrđuju bogatu i burnu istoriju ovog ljupkog zaseoka. Žitelji sela Latkovac bili su veoma cenjeni i poznati aleksandrovački vinari, poljoprivrednici, zanatlije i umetnici. Ostale kuće Etno sela Latkovac su izgrađene početkom 20. veka, što znači da je selo preživelo oba svetska rata i da ponosno čuva dugu i zanimljivu istoriju. Etno celinu Latkovca okružuje šuma, a ukrašavaju ga dud, orah i drugo originalno drveće koje pravi hlad, bunar, jezerce, dečije igralište, prostor za roštilj, starinska ljuljaška i raskošno mirisno cveće i meka trava, na kojoj su ležaljke ili originalni ćilimi za potpuno miran i blagosloveni odmor gostiju.

Smeštaj gostiju u Etno selo Latkovac je obezbeđen u lepo i romantično uređenim dvokrevetnim i trokrevetnim sobama, sa udobnim posebnim ili velikim ležajevima, mekom posteljinom i ćilimima, drvenim podovima i kupatilima sa tušem, centralnim grejanjem i mnoštvom tradicionalnih-etnografskih detalja. U Etno selu Latkovac ima 11 soba gde u svakom trenutku može da boravi 25 gostiju.

U okviru sela Latkovac u Aleksandrovcu nalazi se i etno-restoran zatvorenog tipa, namenjen isključivo gostima. Prostor restorana je pre dva veka bio dnevni zatvor Župskog okruga, a narednih 100 godina vinski podrum, jer se radi o Župskom Aleksandrovcu, jednom od najpoznatijih vinskih regiona Srbije. Ovde srdačni domaćini pripremaju isključivo ukusna tradicionalna jela, od organski gajenog voća i povrća iz sopstvene proizvodnje i namirnica iz lokalne proizvodnje i poslužuju u zatvorenom delu ili u bašti na terasi, koja je omiljeno mesto odmora i opuštanja gostiju tokom čitavog dana. U Slatkovcu domaćini prave prirodne sokove, slatko, zimnicu i džemove od proizvoda iz čiste prirode. Sve što porodica Knežević sama uzgaja gosti Etno sela Latkovac obožavaju, jer ima miris i ukus detinjstva.

Na Letnjoj sceni travnatog dvorišta Etno sela Latkovac se tokom čitave godine održavaju brojni kulturno-umetnički događaji i programi – koncerti, muzički festivali, priredbe, nastupi lokalnih umetnika, radionice kuvanja, slikanja, kaligrafije, istorije, arheologije, izrade grncarije, starih zanata – tkanja, veza, štrikanja, šivenja, predenja vune, izrade korpi, kovanja, stolarskih radova, izrade kazana… Tokom boravka toplo preporučujemo posetu obližnjeg starog grada Koznika, kao i čuvenih vinarija Aleksandrovačke Župe, okruženih prostranim vinogradima, koje proizvode prekrasno vino Tamjaniku i druga i pružaju posetiocima zadovoljstva za sva čula. Čarobno Etno selo Lakovac je takođe veoma pogodno za uspešnu organizaciju raznovrsnih stvaralačkih radionica  tokom letnjih ili zimskih škola za učenike i uzbudljivih Team building – motivacionih putovanja, jer nadahnjuje posetioce za izazove i ispunjenje jedinstvenih talenata. Gosti koji u Etno selo Latkovac dolaze na kraći ili duži porodični odmor ili druženje sa prijateljima tvrde da ovde dolaze da “nahrane dušu i telo” i sa radošću se vraćaju da se druže i uživaju sa domaćinima, koji su uvek voljni da ponosno predstave svoje bogato nasleđe, oplemenjeno ljubavlju čistog srca.

SHARE IT: