Etno domaćinstvo Mitrović selo Trešnjevica Arilje

Etno domaćinstvo Mitrović selo Trešnjevica Arilje

“Etno domaćinstvo Mitrović” je udobna seoska turistička celina u Zlatiborskom okrugu, u centralno-zapadnoj Srbiji, na teritoriji opštine Arilje – poznatoj “prestonici maline”, u selu Trešnjevica, na obronku brdašca Ostreš, potpuno okruženo šumom i malinjacima. Etno domaćinstvo Mitrović u Arilju je dovoljno udaljeno od svakodnevne gužve i pruža apsolutno miran i spokojan boravak u dodiru sa prirodom, prekrasan pogled na zatalasane okolne planine i zaseoke i vrhunski kvalitetnu hranu, pripremljenu po tradicionalnim receptima predaka. Zaseok Trešnjevica se nalazi između Arilja /13 km/, Ivanjice /25 km/ i Guče /oko 40 km/, što gostima Etno domaćinstva Mitrović tokom prijatnog odmora ili kraćeg boravka omogućava i upoznavanje brojnih prirodnih lepota, kulturno-istorijskih znamenitosti i dobro očuvanih običaja.

Etno domaćinstvo Mitrović u Arilju raspolaže sa 10 savremeno opremljenih i udobnih soba i ukupno 24 ležaja, smeštenih u dve kuće tradicionalnog stila izgrađene isključivo od prirodnih materijala – drveta, kamena i cigle. Sobe Etno domaćintva Mitrović su treće kategorije i opremljene udobnim sadržajima –  grejanjem, parket-drvenim podovima sa podnim oblogama, udobnim velikim – bračnim i posebnim ležajevima, LCD TV-om, internetom, lepo uređenim kupatilima sa tušem.

Gostima Etno domaćinstva Mitrović Arilje su na raspolaganju prostrana dnevna soba sa kaminom i terasom u centralnoj kući, iz koje se direktno ulazi u restoran sa 100 mesta, što je odličan prostor za uspešnu organizaciju raznovrsnih proslava i događaja. U okviru Etno domaćinstva Mitrović je izdvojena kuhinja i trpezarija, izdvojena kuhinja (“Pekara”) sa ozidanom peći, ražnjem i roštiljem, šporetom “smederevcem” koji podseća na bezbrižno detinjstvo i zemljanim posuđem u kome se lagano kuvaju jela srpske kuhinje. Iz “Pekare” Etno domaćintva Mitrović se izlazi na natkrivenu terasu sa 20-ak mesta, sa koje se pruža prekrasan pogled.

Tokom boravka u Etno domaćinstvu Mitrović u selu Tresnjevica se gostima poslužuje vrhunski kvalitetna i ukusna hrana pripremljena od namirnica iz lokalne proizvodnje – domaće slatko, med, predjela sa domaćom pršutom, domaći sir i kajmak, pite, supe, čorbe, kačamak, uštipci, pogače, proja, kuvana jela, sarme, punjene paprike, prebranac, svadbarski kupus, raznovrsne sveže salate i turšija, domaće kobasice, mesa i jela ispod sača, jagnjeće i praseće pečenje sa ražnja, sve vrste mesa sa roštilja i raznovrsni originalni kolači i poslastice. Poseban ponos Etno sela Mitrović je ajvar koji vredna i vesta domaćica Goca pažljivo priprema na tradicionalan način i koji svake godine završi i na inostranim trpezama, čak i u dalekom Japanu. Kako bi gastronomski užitak gostiju bio potpun, tu su i prirodni domaći sokovi, raznovrsne rakije, vina, kao i raznovrsna domaća i strana pića.

Celina Etno domaćinstva Mitrović u Arilju obuhvata i moderan otvoreni bazen sa lezaljkama, veličine 10 x 15 metara, koji je omiljeno mesto opuštanja, osveženja i uživanja gostiju tokom letnje sezone. U pripremi je Spa zona sa saunom i slanom sobom, igralište za decu i sportski tereni. Po želji gostiju, moguće je organizovati brojne kulinarske radionice, uz nadzor i vođstvo vrednih domaćina – zajedničku pripremu zimnice, ajvara, slatka, pečenje praseta na ražnju, pečenje rakije, …Takođe je moguća poseta okolnih poljoprivrednih gazdinstava i voćnjaka, radi upoznavanja načina života i aktivnosti stanovnika ovog lepog kraja – branje malina, kupina, pečuraka, sakupljanje šljiva i sena, posmatranje domaćih životinja….

Gostima Etno domaćinstva Mitrović koji žele da upoznaju okolinu i uživaju u prelepom pogledu na zelana brda prošarana voćnjacima i malinjacima su na raspolaganju pešačenje i planinski-brdski biciklizam kao najbolji izbor. Postoji zanimljiva priča vezana za brdo Ostreš, po kojoj je “jednog jutra, kada su Turci došli, crkvica koja se navodno tu nalazila, sama preletela na obližnje brdo Gradinu, a postoji i verzija da su vile crkvicu za jednu noć prenele na Gradinu”. Brdo Gradina se nalazi u selu Trešnjevica (oko 5 km od Etno domaćistva Mitrović) i osim toga što se na njemu nalaze ostaci srednjevekovne tvrđave od važnog strateškog značaja zbog položaja i visine (1140 metara), sa njega se pruža i velelepan pogled na okolna brda i zaseoke, prošarane šumom i malinjacima.

5 km od Etno domaćinstva Mitrović, 13 km od Arilja, na putu ka Ivanjici, se nalazi srednjovekovni Manastir Klisura u selu Dobrači, nazvan po klisuri reke Moravici. Jedan od neprocenjivih darova prirode ovog pitomog kraja je reka Rzav, jedna od najčistijih reka u Evropi, besprekorno čiste i pitke vode sa prelepim plažama, bukovima, virovima, vodopadima, kanjonima i mirnim maticama, okružena zelenilom sa svih strana. Topli izvor mineralne vode Visočke banje se nalazi se u kanjonu reke Velikog Rzava, u ataru sela Visoka. Voda Visočke banje, temperature 27 C, izbija iz podzemnog jezera u vidu mehurića, a ovaj tip kanjonskih izvora je „muzej prirodnih termalnih rariteta“, jedini ove vrste u Srbiji i bivšoj Jugoslaviji. Visočka Banja je od davnina poznata po tome da leči određene bolesti kao što su reuma, srčane tegobe, nervna i kožna oboljenja i značajno poboljšava vid. Ovaj dragulj reke Beli Rzav je prava oaza mira i lepote koja privlače posetioce zbog lekovitosti, ali i zbog prirodnog opuštajućeg ambijenta. Tokom boravka u Etno domaćinstvu Mitrović gostima takođe preporučujemo lokalne izlete – Šarganska osmica, Nacionalni Park Tara, Staro selo Sirogojno, Potpećka pećina, Stopića pećina, Etno Park Terzića Avlija u grncarskom selu Zlakusi, Specijalni rezervati prirode Uvac  – najvece prirodno staniste beloglavog supa na Balkanu…

SHARE IT: