Dvosobni apartman Sutorina Herceg Novi

Sutorina je malo primorsk naselje sa par stotina stanovnika u Bokokotorskom zalivu u Crnoj Gori, koje se prostire od Molunata /zapadna Hrvatska/ do grada Risna u istočnom delu Bokokotorskog zaliva. Sutorina je pogranično područje prema Hrvatskoj i graničnom prelazu Debeli Brijeg/Konfin koji se nalazi samo par stotina metara od poslednji kuća ovog naselja. Sutorina je udaljena oko 1,5 km od najbliže plaže u Žanjici, desetak km od od plaža u Igalu-Herceg Novom, 43 km od Dubrovnika.

Tokom srednjeg veka je Sutorina pripadala župi Dračevica, jer je 1382. godine bosanski kralj Tvrtko I Kotromanić osnovao grad na mestu današnjeg  Herceg-Novog, u blizini Sutorine. Sutorina je menjala vladare tokom svoje duge istorije – Mleci, Turci, Austrougari, bila je deo oblasti Trebinja u okviru Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca 1921. godine, kao i deo Primorske opštine Kraljevine Jugoslavije. Primorska Opština je odvojena od oblasti Trebinja 1936. Godine i pripojena je području Boke-Kotorske, kada se Sutorina prvi put pominje u granicama Crne Gore /1947/. U prošlosti su brojni kartografi odlično znali za demarkaciju Bokokotorskog zaliva i uobičajeno isticali izlaz Bosne i Hercegovine na more kod Sutorine. Sutorina se pominje u Karlovačkom miru 1699. godine kao deo Bosanskog pašaluka Otomanskog carstva, što je potvrđeno i Berlinskim mirovnim ugovorom 1878. godine Sutorina kao deo Bosne i Hercegovine. Tako je ostalo tokom Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, odnosno tokom trajanja Kraljevine Jugoslavije. Posle Drugog svetskog rata, 1947. godine su tadašnje komunističke vlasti Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije odlučile da Sutorina bude zamenjena za područje Lovišta u slivu reke Sutjeske, čime je Sutorina pripala Crnoj Gori. Na samom ulazu u Sutorinu se i danas nalazi table sa natpisom na latinici i ćirilici “Ercegovina“, koja potvrđuje da je područje Sutorina sa izlazom na more kod Njivica pripada Bosni i Hercegovini. Ovaj uzani primorski pojas zemlje je bio deo mnogih istorijskih mapa, a danas je predmet teritorijalnog spora između Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Područje mesta Sutorine obuhvata 7 naseljenih mesta /Njivice, Kruševice, Prijevor, Ščepoševići, Solila, Vrbanja and Sitnica/, planinsko  područje  Kruševice, i plodno polje Sutorine na jugu, sa ulazom u blizini Boke kotorske i 7 km obale oko Prevlake i delte reke Sutorine u more, koja prethodno kupi vodu od nekoliko pritoka. Ušće Sutorine u more je stvorilo lekovito blato koje sa morskom vodom i lekovitim vodama daje odlične prirodne uslove za rad čuvenog Instituta za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju “Dr Simo Milošević” u Igalu. Reka Sutorina je poznato prirodno stanište jegulja i zona mrešćenja riba, što zahteva strogu zaštitu. Iznad Sutorine se nadvijaju vrhovi planina Orjena 1894 m i Bjelotina, gusto pošumljene mediteranskim rastinjem, posebno maslinjacima, limunom i narandžom. Prostrani i široki masiv planine Orjena obuhvata preko 400 km2, čiji najveći deo iznad Boke Kotorske pripada Crnoj Gori, a manji severozapadni deo prema Trebinju pripada Bosni i Hercegovini, dok periferni jugozapadni pogranični potez Konavla i Bjelotina pripada Hrvatskoj.

Dvosobni apartman u Sutorini se nalazi u montažnoj građevini od čelika i betona sa velikom terasom duž čitavog objekta, odakle se pruža prekrasan pogled na dolinu Sutorine i more. Apartman u Sutorini se nalazi oko 500 metara od glavnog puta Herceg Novi – Dubrovnik. Do apartmana se stiže asfaltnim putem do dvorišta sa baštom punom zelenila – maslina, narandži i limuna, mnogo cveća, okruženja neverovatne tišine.

Apartman u Sutorini zauzima površinu od oko 300 m2 /uključujući veliku terasu/ i obuhvata prostrani dnevni boravak sa sofa ležajem na razvlačenje, LCD TV sa satelitskim programima, trpezariju koja je povezana sa potpuno opremljenom kuhinjom – šporet, frižider sa zamrzivačem, mikrotalasna pećnica, posuđe, tanjiri, čaše i pribor za jelo. Prostrano kupatilo je sa tuš kabinom i mašinom za veš. Spavaća soba apartmana ima veliki-king size ležaj i garderober. Apartman u Sutorini ima klima uređaje u svim delovima, besplatan bežični internet, privatan parking, mesto za roštilj, funkcionalni  i moderan nameštaj. Glavna odlika ovog udobnog aparatmana u Sutorini koja pruža veliko zadovoljstvo gostima je ogromna terasa sa baštenskim stolicama i stolom, koja je omiljeno mesto za opuštanje i uživanje tokom dana, a posebno tokom mirnih večeri. Ovaj udoban apartman u Sutorini je odličan izbor za porodični odmor i boravak onih koji traže besprekornu privatnost, koja je destinacijski skoro izolovana.

Odlično snabdeven market Voli je udaljen par kilometara od apartmana, kao i brojni restorani na plaži u Igalu koji poslužuju riblje i druge specijalitete i raznovrsne pice i testenine. Planinarima, šetačima i drugim ljubiteljima prirode popeti se do vrha brda bez sumnje predstavlja užitak, jer se sa vrha Ilino vidi deo Boko kotorskog zaliva. Na pravcu Molunat-Vodovađe-Grab-Zupci se nalazi i sedlo Jablan Do – Grab /839 metara/, u blizini hrvatsko /dalmatinsko/ – hercegovačko – crnogorske tromeđe. Ovim prirodnim prevojem prolazila je stara saobraćajnica kojom su se kretali trgovački karavani iz unutrašnjosti prema Dubrovniku i obratno, a mesto Dubravka je bilo poznato po pograničnom sajmu. Tokom boravka u aparatmanu u Sutorini gostima su na raspolaganju brojne aktivnosti – kupanje na plažamau Igalu, Herceg Novom, nudistička divlja plaža u Njivicama, pešačenje-planinarenje do vrha brda Ilino, poseta crkve Svetog Stefana u zaseoku Šćepoševići, crkve Svetog Ilije u zaseoku Zvinje na samoj granici sa Hrvatskom, izlet do prekrasnih primorskih centara Rosa i Mirišta na severozapadnom delu poluostrva Luštica preko puta Herceg Novog, vožnja brdskog bicikla dobro obeleženim stazama Orjena, ribolov, roštiljanje…

SHARE IT: