Djirokastra – Gjirokaster

Djirokastra /Gjirokastër, Argirokaster, Argirokastro/, što znači ‘srebrno utvrdenje’, je jedinstveno živopisan primer turskog trgovačkog grada južne Albanije, jedan od najlepših gradova Albanije i jedan od retkih preostalih mesta takvog tipa na Balkanu. Smeštena u južnoj Albaniji, 78 km od Valone, 56 km od Sarande – morske luke koja povezuje Albaniju i Krf, 93 km od Berata i 31 km od graničnog prelaza Kakavia prema Grčkoj, Đirokastra svojim istorijskim položajem, uokvirena gorostasnim planinama snežnih vrhova Mali i Gjërë i rečnom dolinom, gospodari sa visoke strme litice, iznad zelene reke Drim. Đirokastra ima izuzetan strateški položaj između Jonskog mora, zaleđa i granice sa Grčkom. Na posebno osetiljivom području strateškog i vojnog značaja, u blizini granice sa Grčkom, Đirokasta je bila pozornica mnogih važnih događaja u istoriji Albanije.

Đirokastra, „grad sa hiljadu stepenica” obuhvata stotine kuća u obliku kula otomanskog stila, jedinstvenih kamenih krovova, drvenih balkona i okrečenih kamenih zidova. Strmih obrisa prostranog zamka, Đjirokastra je magični grad burne istorije, poznat kao i „Kameni grad”. Tokom 13. veka je grad nosio nazive Argyropoline, Argyrokastron ili Grad Argyro. U 14. veku je bio deo Epirskog despotata, a 1417. godine pada pod vlast Otomanskog carstva. Središte istorijskog dela grada potiče iz 17. veka, kada je Đirokastra prerasla u moćan trgovački centar poljoprivrednika. Stari bazaar Đirokastre /Pazari i Vjeter/ se prostire na četiri glavne kaldrmisane ulice, koje su bile povezane sa ostatkom grada. Područje prodavnica /dućana/ Đirokastre, kamenih ulaza je poznat kao Qafë /vrat ili prolaz/ sa odličnim zanatskim centrom i starim zanatima i tokom letnjih meseci vrvi od gužve. Postojeća džamija Đirokastre je sagradena 1754. godine. Grad Đirokastra je poznat po visokim turskim kućama – kulama, koje su karakteristične za Balkan i pripadale su bogatim trgovcima i veleposednicima. Arhitektura kuća Đirokastre odražava burnu istoriju ovog kraja, gde je sigurnost od napada osvajača bila od izuzetne važnosti : konjanici, strani osvajači i krvna osveta su upravljali istorijom ovog regiona. Posetioci su očarani gradskom arhitekturom, oduševljavajućim pejsažom doline Drima i nenadmašnim krečnjačkim liticama Bureta i Luncheri planinskih lanaca. Kuće iz 19. veka pružaju posetiocima jedinstveno i retko iskustvo, sa sivim, kamenih krovovima, koji su nekada u ravni sa putem i malenim radnjicama bazaara, kamenog ulaza.

Od vizantijske uprave Epirskog Despotata do feudalnog utvrđenja, te do Otomanskog bisera i italijanske kolonije, grad Đirokasta je poznat po brojnim vladarima i podstakao je pesnike i umetnike na stvaranje umetničkih dela. Prošetajte nizom kaldrmisanih ulica Đirokastre, koje izlaze na turski bazar iz 17. veka i svakog posetioca vrati u prošlost. Područje Đirokastre ima bogatu tradiciju izrade tekstila, narodnih nošnji i raznovrsnog platna koju uglavnom tradicionalno preduzimaju žene. Nažalost, poslednjih decenija mnoge od ovih tradicionalnih veština postepeno odumiru. Posetite veliki zamak u Đirokastri iz 13. veka, koji je bio zatvor, kako biste doživeli uzbudljive priče o srednjovekovnim vladarima i zločinima komunizma. Posetiocima Đirokastre svakako preporučujemo razgledanje citadele Đirokastre iz 11. veka, sa koje se pruža veličanstven pogled na okolinu, kao i zanimljiv Etnografski Muzej, u rodnoj kući Envera Hodže, komunističkog diktatora Albanije od 1944. do 1985. godine. U Đirokastri i okolini ima mnogo zamenitosti i zanimljivosti. U Đirokastri se svake četvrte godine održava Međunarodni festival folklora. Prvi festival je organizovan 1968. godine, od kada je postao simbol narodne kulture Albanije. Međunarodni folklorni festival se održava na otvorenom prostoru u tvrđavi Đirokastre i predstavlja najbolje izvođače narodnog stvaralaštva i tradicije Albanije i Balkana, koji obuhvataju muziku, igre, umetnost i stare zanate, i naravno živopisne narodne nošnje. Smestite se u jednoj od turskih kuća Đirokastre, koje su pretvorene u smeštajne objekte i uz doručak nude prijatan boravak posetiocima, a odlično su mesto odakle treba krenuti u istraživanje prekrasno lepog i zanimljivog regiona južne Albanije. 1961. godine je Đirokastra proglašena „Gradom muzejem”, a od 2005. godine je deo UNESCO svetske kulturne baštine.

 

 

SHARE IT: