Deliblatska peščara – kuća za iznajmljivanje Buba Mara

Snažni vetrovi sa Karpata su vekovima nanosili velike količine peska i stvarali peščane dine u pravcu jugoistok-severozapad, stvorivši Deliblatsku peščaru, kojom je Bela Crkva na neki način odvojena od Panonske nizije. Zemljište je šljunkovito, peščano i ilovičasto od napuštenog dna nekadašnjeg Panonskog mora, a reka Nera je plavljenjem nanela plodan sloj, te je sada zemljište veoma pogodno za zemljoradnju, vinogradarstvo, voćarstvo i stočarstvo kao i građevinsku industriju. Nevezani pesak Deliblatske peščare je nekada bio izuzetan problem, jer se pod dejstvom košave razvejavao širokim prostorima Panonske nizije. Plansko pošumljavanje od vremena Marije Terezije je doprinelo bogatoj vegetaciji koja je povezala mase živog peska.

Klima Bele Crkve i Deliblatske peščare je umereno kontinentalna. Leta su topla i kratka, kao i zime koje su takođe kratke, povremeno oštre i hladne, dok su proleća i jeseni duže. Obiluje sa dosta sunčanih, vetrovitih I kišnih dana, karakteristična po ranim i poznim mrazevima. Područje Bele Crkve je veoma bogato vodom. Pored Dunava, opštinu presecaju jedine dve planinske reke u ravnici – Nera i Karaš, brojni potoci, kanal DTD i više šljunkarskih jezera nastalih eksploatacijom, kao i više močvarnih područja od kojih je napoznatije Labudovo okno, koje se nalazi na prostoru između Dunava i Deliblatske peščare i zbog svog ekološkog značaja na Ramsar listi zaštićenih područja, na površini od 2690,25 ha. Jedan od najinteresantnijih delova Specijalnog rezervata prirode „Deliblatska peščara“ predstavlja ramsarsko područje Labudovo okno, koje se nalazi na krajnjem jugoistočnom delu rezervata i obuhvata krajnji jugoistočni deo Banata i Vojvodine, odnosno Panonske nizije, tačnije na području između Deliblatske peščare na severu i Ramskog jezera na jugu, zahvatajući tok i priobalje Dunava, ade Žilovo, Zavojska i Čibuklija, kao i veoma uzak pojas desne obale Dunava. Ramsarsko područje Labudovo okno zauzima deo toka Dunava 2,5 km uzvodno od rečnog ostrva Žilovo, pa do ušća Nere, Dubovački rit (istočno od naselja Dubovac), Labudovo okno i Veliki rit, Stevanovu ravnicu i ušde Karaša uz levu obalsku stranu Dunava, te ade Čibuklija i Žilovo (uzvodno od naselja Ram) i njegova poplavna područja na južnom obodu Panonske nizije.

Lokalitet Labudovo okno ime je dobilo po tome što priobalje Dunava, posebno Veliki rit svake godine naseljavaju labudovi. Ramsarsko područje Labudovo okno je jedno od najznačajnijih gnezdilišta i zimovališta, kao i stanica na migratornim putevima barskih ptica u Srbiji.  Udubljenja u aluvijalnoj ravni Dunava popunjavaju podzemne vode i formiraju se stalne bare, koje se pri višim vodostajima i poplavama spajaju međusobno i sa rečnim koritom, što stavara potpuno drugačiju sredinu od suve Deliblatske peščare. Spoj strmog peskovito-lesnog odseka suvog jugoistočnog ruba Deliblatske peščare i vlažne aluvijalne ravni Dunava, predstavlja izuzetnu prirodnu ambijentalnu celinu pogodnu za život različitih biljaka i životinja i privlači turiste i posetioce. Ovo područje posebno lepo izgleda u vreme visokog vodostaja Dunava, kada njegove vode dopiru do odseka Deliblatske peščare. Budući da vodena staništa čine stalni rečni tokovi (Dunav, Nera, kanalisani Karaš, te ušće Mlave na desnoj obali), kanali, rečni plićaci, poplavne šume i slatkovodne močvare, na prostoru Labudovog okna stvoreni su uslovi za smenjivanje različitih biljnih zajednica, od vodenih i močvarnih, do vlažnih livada (gorocvet, glavoč, žuti luk, pečurka) i stepskih pašnjaka iznad samog odseka ili po visokim obalama Karaša. Labudovo okno je jedno od poslednjih stecišta sve ređe flore vodenih biljaka i ugroženih močvarnih biljnih vrsta, od kojih su najznačajniji beli i žuti lokvanj, iđiriot i orhideja. Higrofilne šume karakteriše prisustvo vrba, topola, crni glog, hrast lužnjak, pavit i gljiva. U Dunavu i njegovim ritovima je zabeleženo prisustvo oko 50 vrsta riba, od kojih su najznačajnije šaran, štuka, som, smuđ i kečiga. Na području Bele Crkve i Deliblatske peščare su stvorene i očuvane tradicionalne delatnosti, kao što su: ribolov, ovčarstvo, govedarstvo, pčelarstvo, proizvodnja cveća, a u široj okolini uzgoj kukuruza, pšenice, suncokreta, jabuka i vinove loze, što se postepeno raznim aktivnostima uključuje u održivu turističku ponudu, tj. u funkciji zaštite prirodnog, kulturno-istorijskog i antropogenog okruženja.

Vikend (šumska) kuća “Bubamara” se nalazi u jugoistočnom delu Specijalnog rezervata prirode “Deliblatska peščara”, 32 km od Kovina prema Beloj Crkvi, 1 km peščanim putem kroz šumu. Plac od 28 ari u borovoj i bagremovoj šumi Deliblatske peščare pruža posetiocima jedinstven osećaj mira, uživanja u prirodi, tišini, životinjama, cveću, jer vlasnike kuće krasi neumorna ljubav prema lepoti i poštovanje prirode. Kuća je II kategorije – 3 zvezdice, apartmanski opremljena na dva sprata i obuhvata dnevni boravak, opremljenu kuhinju, sanitarni čvor, spavaće sobe, terasu i otvoreni roštilj. Kapacitet smeštaja je 7 osoba u 3 prostorije. U prizemlju kuće je dnevni boravak, sa ležajevima koji se po potrebi mogu koristiti za spavanje 3 do 4 osobe, potpuno opremljena kuhinja i posebno kupatilo sa fenom i peškirima. Kuhinja ima plinski rešo, električni šporet sa rernom, frižider i neophodnu opremu za pripremu i posluženje hrane. U potkovlju je lepo uređena spavaća soba sa terasom. Posetiocima je na raspolaganju doživljaj slobode u očuvanoj prirodi tokom šetnji po šumi i stepi, boravak i upoznavanje prirode sa piknikom, dečiji rođendani i druga porodična okupljanja i druženja, ribolov na Đurici, kanalu Dunav-Tisa-Dunav ili Dunavu, poseta belocrkvanskih jezera, foto safari, posmatranje ptica u prirodnom rezervatu Labudovo okno, vožnja bicikla, vožnja skelom od Stare Palanke do Rama, lov u lovištu Deliblatske peščare, vožnja džipom, a zimi nordijsko skijanje prelepim terenima po dinama Deliblatske peščare. Ova kuća je idealan izbor pravim ljubiteljima prirode, jer ispunjava sve želje, zahteve i potrebe ovog profila posetilaca.

SHARE IT: