Crkva Svetog Đorđa Oplenac

Crkva Svetog Đorđa Oplenac

Topola je varošica udaljena 72 km južno od Beograda. Oplenac je jedinstveno istorijsko mesto srpske i jugoslovenske dinastije Karađorđević, koja je naizmenično vladala Srbijom, smenjujući se sa dinastijom Obrenović, nakon što su Srbija i Balkan oslobođeni od Otomanske viševekovne vlasti, kao i pre Drugog svetskog rata, tokom koga je komunistička partija došla na vlast i Jugoslavija postala republika. Danas je Topola poznata kao mesto u kome se nalazi spomenička celina i istorijsko-memorijalni kompleks Oplenac /nazvan po uzvišenju koje dominira iznad grada/ u kome su sahranjeni svi članovi kraljevske porodice Karađorđević. Time je Oplenac u srcima svih srpskih monarhista. Oplenac obuhvata Mauzolej Karađorđevića – crkva Svetog Đorđa koja je zadužbina Kralja Petra I Karađorđevića, prostrani raskošno uređeni park, vilu Kralja Aleksandra I Karađorđevića, vilu kraljice Marije, kuću kralja Petra, hotel “Karađorđe”, vinograde i kraljevske podrume.

Kralj Petar I Karađorđevic je umro 16. avgusta 1921. godine, a njegov naslednik, Kralj Aleksandar I Karađorđević se lično starao o završetku kraljevske zadužbine i crkve na Oplencu. Kralje Petar I je srpskom narodu verovatno najomiljeniji i najvoljeniji vladar. Posle šestogodišnjeg ratovanja /1912-1918/ Kralj Petar je postao prvi kralj Srba, Hrvata i Slovenaca. Lagano i uzdržano je potvrdio da je jedan od najboljih liberalnih vladara Evrope, a kasnije se u Balkanskim ratovima, u kojima su Turci isterani iz Makedonije i Stare Srbije, potvrdio i kao veličanstven vojnik. Odbio je ponudu da u poznoj starosti napusti zemlju kojoj je pretila okupacija Austrougarske, kojom je započeo Prvi svetski rat. Kralj Peter I Karađorđevic je prošao albansku golgotu kroz Prokletije – povlačenje oko 110000 vojnika srpske vojske i stanovnika preko albanskih planina, pred nadmoćnom vojskom Austro-ugarske carevine i napadima albanskih vojnika.

U Mauzoleju na Oplencu, tj. veličanstvenoj petokupolnoj Crkvi Svetog Đorđa, sa četiri kupole na krajevima krsta i petom, većom kupolom nad njihovim presekom, građenoj po projektu arhitekte Koste Jovanovića, dominiraju mozaici izvanredne lepote koji pokrivaju površinu od 3500 m2, izrađeni od preko 40 miliona raznobojnih kamenih kockica, koji predstavljaju verne kopije najpoznatijih fresaka preko 60 srpskih srednjovekovnih manastira. Na mozaicima oplenačke crkve se nalazi čak 725 slikanih kompozicija sa 1500 figura iz šezdesetak srpskih manastira i crkava. Arhitektonska vrednost Zadužbine u Oplencu je u monumentalnom srpsko-vizantijskom stilu gradnje crkve Svetog Đorđa, koja je obložena belim mermerom sa Venčaca. Poseban utisak raskoši i bogatstva ostavlja originalni pod izveden od raznobojnog poliranog mermera. U severnoj pevnici Crkve Svetog Đorđa na Oplencu se nalazi sarkofag Kralja Petra, a u južnoj pevnici sarkofag Karađorđa, osnivača dinastije Karađorđević.

Vođa Prvog srpskog ustanka, vozd Đorđe Petrović, poznatiji po nadimku Karađorđe je rođen u obližnjem selu. Nakon požara 1804. godine, koji su podmetnuli Turci u znak odmazde zbog srpskog ustanka, Karađorđe gradi odbrambenu rezidenciju u Topoli, koja postaje sedište srpskog ustaništva. U prelepom parku u Topoli, nekadašnje trospratno utvrđenje, neprobojnih zidova i majušnih prozora svedoči o burnoj ustaničkoj istoriji Srbije, jer je tu danas spomenik vođi Karađorđu, dok je Karađorđeva rezidencija pretvorena u zanimljiv Muzej. Kraljev vinski podrum je takode deo ove jedinstvene istorijske celine, kraljeva vila i nekoliko drugih građevina, koje okružuju vinogradi….

SHARE IT: