Bihać Bosna i Hercegovina

Bihać se nalazi u Unsko-Sanskom Kantonu, u severozapadnom delu Bosne i Hercegovine, na granici između Bosne i Hercegovine i Hrvatske, veoma blizu fantastičnih Plitvičkih jezera – Nacionalnog parka /ca 30 km/. Bihać ima pogodne veze sa Jadranskim morem – Split je samo 3,5 sata vožnje udaljen od Bihaća, a do Senja i Zadra se stiže za samo 1,5 sat.

Bihać je grad bogate istorije, privredni i kulturni centar Unsko-Sanskog Kantona. Srbi Bihaća – Bihaćani, iako islamske veroispovesti, više vole da ih zovu Bišćanima, ostavili su velikog istorijskog i civilizacijskog traga u Bihaću. Početak modernog, multietničkog Bihaća, podjednako islamskog, rimokatoličkog i pravoslavnog, može se smestiti u kraj 16. veka, kada je plaštom velike Osmanske imperije ovaj kraj zaogrnuo pomuhamedanjeni Srbin, Hasan paša Predojević.

Područje oko Bihaća je bilo naseljeno već u vreme Ilira i Rimljana, ali se grad pominje tek 1260. godine, u povelji Kralja Bele IV. U okolini Bihaća je bilo područje duž koga se protezala krajnja severozapadna granica između Otomanskog i Austrougarskog carstva. U srednjem veku se grad Bihać razvio u slobodnu kraljevsku varoš, sa značajnom tvrđavom i dva manastira – franjevačkim i dominikanskim, nekoliko crkava i velikim brojem trgovačkih i stambenih zgrada i nekoliko odbrambenih kula. U 16. veku su Bihać i njegovi okolni utvđeni gradovi postali deo takozvane vojne granice odbrambene utvrđene zone, protiv sve češćih upada otomanskih snaga. Otomanska vojska, predvođena Begom Segedinom Sandžakom i Hasan Pašom Predojevićem je osvojila Bihać juna 1592. godine. Tokom naredna tri veka je Bihać dobio brojne džamije i postao značajno utvrđenje na krajnjem zapadu Otomanskog carstva, kao i tačka povlačenja tokom osmanlijskih napada i stalnog pritiska na granice Hrvatske. Kapetanova kula u Bihaću se nalazi u centru grada, u Gazi Husref Begovoj ulici, na levoj obali reke Une, okružena nekadašnjim veoma dobro očuvanim gradskim zidinama, koje su činile okosnicu nekadašnje tvrđave Bihać. Kapetanova kula u Bihaću čini skup spomenika, zajedno sa Crkvom Svetog Ante i grobnicom bihaćke aristokratije. Ceo kompleks se nalazi na osnovi visine tri metara, ojačanom potpornim zidovima. Danas je Kapetanova kula koristi kao muzej, sa stalnom postavkom istorijske zbirke i dokumenata sa područja Bihaća.

Staro utvrđenje u Ostrošcu kod Cazina, 14 km severoistočno od Bihaća, na levoj obali Une najviše podseća na dvorac. Stara tvrdava Ostrožac blizu Cazina, 14 km severoistocno od Bihaća, na levoj obali reke Une izgleda skoro kao dvorac. Utvrdenje Ostrožac se nalazi 206 metara iznad reke Une. Prvi put se pominje po slovenskom nazivu 1286. godine, kao vlasnistvo knjaza Babovića od Blagaja. Utvrdenje je najduze bilo naselje u čitavom području Cazina. Tvrdava Ostrozac je mnogo puta obnavljana i danas izgleda potpuno bajkovito. Neki istrazivači tvrde da ova tvrdava postoji od 405 godine pre nove ere, sto nije istorijski potvrdeno. Brojni vladari su upravljali ovim utvrdenjem, o čijem raskosnom uredenju postoje neki podaci. Danasnji izgled tvrdave Ostrozac potiče iz 16. veka, kada su osmanski osvajači osnovali tursku provinciju u Bosni. Druga obnova je trajala od 1900. do 1906. godine i povezana je sa nepotvrdenim članom Habsburske porodice. Ostožac predstavlja najzanačajniji kulturno-istorijski objekat na području cazinske opštine, kao i citave Bosne i Hercegovine.

Reka Una je jedna od najlepših i najčistijih reka u Evropi, koja protiče kroz područje grada Bihaća, kome su naziv dali drevni Rimljani. Videvši lepotu Une, “kraljice reka”, dodelili su joj ime, koja ona sa punim pravom nosi i danas : “Una – jedna i jedina”. Ime reke Une nastalo je od latinske reči una – jedina. Una na svom toku stvara mnoge vodopade, medju kojima su najpoznatiji vodopadi kod Martin Broda i vodopad Štrbački buk – sa nekoliko vodopada, od kojih je najviši visok 25 metara.

 

SHARE IT: