Banstolka seosko turističko domaćinstvo

Banstolka seosko turističko domaćinstvo

Poljoprivredno gazdinstvo i seosko turističko domaćinstvo „Kuća za odmor Banstolka” se nalazi u Opštini Inđija, na blagim padinama Fruške Gore, u prostranom i plodnom voćnjaku okruženom zelenilom i cvećem, između Beograda i Novog Sada, tačnije 70 km od centra Beograda i 20 km od Novog Sada. Inđija je najrazvijenija opština u Srbiji, čiju velika prednost predstavlja činjenica da je grad tradicionalno poznat po zanatima, indistrijskom umeću i odličnim radnim navikama. Kuća za odmor Banstolka je smeštena na nadmorskoj visini 375 metera, na međunarodnom putu M-22, između Inđije i Sremskih Karlovaca, Iriškog Venca i Čortanovaca. Kuća za odmor i seosko turističko domaćinstvo Banstolka se sastoji od kuće za odmor sa tri velike sobe, kupatilom, potpuno opremljenom kuhinjom i prostranim dnevnim boravkom, apartmana /koji je zasebni objekat/ i tradicionalnog restorana koji prima pedeset gostiju. Kuća za odmor Banstolka na Banstolu predstavlja odličnu lokaciju za uživanje sa porodicom i prijateljima u izvrsnoj ekološkoj hrani i piću, na suncu ili pod mesečinom, kada putujete kroz Nacionalni Park Fruška Gora.

Posetioci tokom boravka u Kući za odmor Banstolka imaju odličnu mogućnost da upoznaju brojne kulturne znamenitosti, prirodne vrednosti i čuvene vinarije Nacionalnog Parka Fruška Gora. Banstolka je u blizini /6 km od Sremskih Karlovaca/ – mesta bogate kulturne baštine i predivnog izletišta Stražilovo u Nacionalnom Parku Fruška Gora, gde počiva čuveni pesnik Branko Radičević. Na udaljenosti od 8 – 25 km su srpski srednjovekovni manastiri Krušedol, Velika Remeta, Grgeteg, Hopovo, Jazak, Vrdnik – Ravanica. Banja Vrdnik je udaljena 26 km, dok je banja Stari Slankamen udaljena 30 km. Tu je i Petrovaradinska tvrđava, kao i Novi Sad sa tipičnim gradskim sadržajima. Na 7 km od Banstola protiče Dunav, koji pruža velike mogućnosti ljubiteljima nautike i ribolova.

Tokom boravka u Kući za odmor Banstolka posetioci uživaju u izuzetno prijatnom i ljupkom fruškogorskom ambijentu i originalnim sadržajima, kao i mogućnosti kupovine autentičnih sremačkih specijaliteta, pripremljenih po starim receptima, bez veštačkih dodataka. Kuća za odmor Banstolka je jedno od vodećih seoskih turističkih domaćinstava u Inđiji, u kome sa ponosom i radošću organizujemo sveojevrsne kulinarske radionice i pečenje rakije, jer u vojvođanskoj kuhinji značajno mesto zauzima priprema zimnice, što je jedna od prednosti ovog domaćinstva. Gazdarica Mirjana je počela 2007. godine da se bavi prijem posetilaca kada je ispred svoje kuće prodala prvu korpu trešanja. U prošlosti je spremanje rezervi hrane za duge zimske dane imalo značajnu ulogu, što je dobro očuvana tradicija do današnjih dana u Kući za odmor Banstolka, zahvaljujući obilju voća i povrća iz sopstvene proizvodnje tokom čitave godine. Ovde se ekološki gaje jagode, višnje, trašnje, jabuke, šljive, kajsije, breskve, dunje i drugo voće, od koga vredna domaćica priprema zimnicu vrhunskog ukusa i kvaliteta. Povrće i voće se u Banstolki upotrebljava i čuva u svežem stanju, osušeno, u turšiji i kuvano. Spremanje zimnice u Banstolki obuhvata pripremu različitih vrsta salata, pekmeza, kompota i sokova. Od salata se najčešće pripremaju kiseli krastavci, ukiseljeni zeleni paradajz, kisele paprike (rezane, kuvane, feferoni u ulju), mešano povrće i vrhunski ajvar. Pre dve godine je gazdarica Banstolke, Gospoda Mirjana ispekla i obradila 1170 kg paprike, radi pripreme ukusnog ajvara, koji kao omiljen specijalitet naručuju brojni posetioci, komšije i obližnji restorani. Od slatkih stvari tu su kompoti od kajsija, bresaka, šljiva, krušaka, dunja, dinja, jabuka i slatko od belih trešanja, jagoda, šljiva i smokava … Za pripremu pekmeza u Banstolki kuvaju se kajsije, šljive, šipak…, a od sokova kuvani paradajz, sok od kajsija, malina, jagoda, bresaka, nane, cvekle, zove… Posebno mesto u kuhinji Vojvodine i Srbije zauzima kiseli kupus, koji je bio poznat još iz rimskog doba, a danas se u Nemačkoj smatra za jedno od najvažnijih jela. U Vojvodini svako domaćinstvo kod kuće priprema kiseli kupus koji se služi uz dimljeno meso i kobasice. Odlika Vojvodine je velika upotreba sušenog mesa, te se gostima koji borave u Kući za odmor Banstolka najradije poslužuju domaća šunka, slanina, kobasice, kulen, čvarci, krvavice, džigernjače, švargle i drugi nezaobilazni vojvođanski specijaliteti.

U Vojvodini je rakija neizostavno piće u mnogim životnim prilikama i svakodnevnom životu, a pečenje rakije i njena domaća proizvodnja ima dugu tradiciju. Dunja je najaromatičnija voćna vrsta, tako da se od nje spravlja izvanredna rakija specifične arome i prefinjenog ukusa. Jedini problem kod spravljanja rakije od dunje je što ona ima veoma čvrst plod, čak i kad je potpuno zrela, te je treba dobro usitniti pre stavljanja u burad na vrenje. Medovača je prava rakija od meda, čija priprema takođe podrazumeva poznavanje tajni tradicije pečenja rakije. U Kući za odmor Banstolka i u Vojvodini se pravi rakija od kajsije, šljive, jabuke, dunje… koje toplo preporučujemo, kao i uživanje u zvucima tamburice, koju sviraju unuci vredne gazdarice. Posebno je zanimljivo pečenje rakije na gazdinstvu Banstolka, kome se posvećuje vredna gazdarica Mirjana i članice Udruženja Banstolka, čija je predsednica, jer je izuzetno zanimljivo i predstavlja retkost nacin kako ovu tradiciju neguju žene ! Jedinstvena odlika Kuće za odmor Banstolka je zaštićeni specijalitet “fruškogorski skočko”, koga proizvodi vredna i vešta domaćica, a za koji mnogi kažu da provereno povećava natalitet. Ovaj potpuno prirodni proizvod sadrži 18 vrsti semenki koštunjavog, bobičastog i sušenog voća, zalivenog u blagotvorni bagremov med.

Evo utisaka naših kolega koji su tokom leta i jeseni 2014. boravili u Banstoli : “Sremski Karlovci was amazing – really something special for me as I had never been there. The children loved helping mix the cakes and we all loved eating them ! The Bermet wine is really one of the best secrets I have ever tasted and we took 2 bottles to the UK and found many of our friends and family completely agreed …. so the secret is out ! As for Mirjana, she really is an incredible inspiration to women, to entrepreneurs and to anyone who is faced with sadness and needs to find the inspiration to be strong again – what a lady ! I am full of admiration for her energy and her smile, her warmth and her determination. I am sure it cannot have been easy for her to find such strength but she is really someone I was honoured to meet and I will be very proud to include her rural tourism in the offer.”

Dear Ivanka, Thanks a lot for sending so much information so quick! It was a real pleasure to spent some days in your country and I got a lot of information and impressions to start planning. Please tell Marjana that I got her honey through the airport control, it is very nice, been taking a spoon every morning :). Kind regards, Katrien

SHARE IT: