Arilje seosko turističko domaćinstvo 165

Arilje seosko turističko domaćinstvo 165

Selo Mirosaljci se nalazi u istočnom delu opštine Arilje, udaljeno 6 km od centra ove lepe varošice, asfaltnim putem koji vijuga uz zivopisnu padinu, koga okružuje prekrasno lepo i dobro očuvano prirodno okruženje pošumljenih brda i reke Moravice. Opština Arilje se nalazi u zapadnom-centralnom delu Republike Srbije, u sastavu Zlatiborskog okruga, na nadmorskoj visini između 330 i 1382 metara. Arilje je smešteno između slivova reka Moravice, Velikog i Malog Rzava i konfiguracijom terena pripada brdsko-planinskom području, sa uskim pojasom plodne ravnice oko reke Moravice, koja je skoro sva pod sadovima plodne maline vrhunskog kvaliteta. Arilje je centar maline u Srbiji, sa brojnim uspešnim proizvođačima maline koji izvoze skoro ceo svoj godišnji plod, zahvaljujući vrhunskom kvalitetu. Arilje je dobro povezano sa većim privrednim, kulturnim i administrativnim centrima u Srbiji – Užicem, Čačkom, Kragujevcem, Ivanjicom, Beogradom… U blizini domaćinstva, na oko 16 km se nalazi Guča – metropola trube, sa delom od 900 metara neasfaltiranog puta, čija obnova je u toku, kao i etno selo Vajati u Kravarici (3,5 km) i /još uvek neistrazeno/ arheološko nalazište Rimski bunar.

Selo Mirosaljci je prepoznatljivo po voćarstvu i vodećim proizvođačima malina i jabuka u Srbiji. Klima u selu Mirosaljci kod Arilja je takođe izuzetno pogodna i za proizvodnju kupina, jabuka, šljiva, jagoda, te ga odlikuju špaliri i beskrajne plantaže raznovrsnog voća koje okružuju uredna domaćinstva i prilično dobri putevi. Šetajući kroz voćnjake Arilja i sela Mirosaljci posetioci probaju organski proizvedeno voće vrhunskog kvaliteta. Na teritoriji sela Mirosaljci je i bogat lovni rezervat. Boravak u zdravoj prirodi i na prekrasno čistom planinskom vazduhu potpuno okrepljuje i podmlađuje organizam, pružajući mogućnosti za adrenalinske sportove, rekreacij u prirodi, vožnju planinskog bicikla, šetnje, branje šumskih plodova i lekovitog bilja. Na udaljenosti od 4 km se nalazi manastir Klisura, a crkva Vaznesenja Gospodnjeg u selu Dragojevac je udaljena 1 km. Posetiocima ovog uglednog seoskog turističkog domaćintva u Arilju se svakako preporučuje poseta Crkve Svetog Ahilija u Arilju, izuzetno bogatog kulturno-istorijskog nasleđa, kao i Visočke banje i Vodene pećine u selu Panjice.
Smeštajni kapacitet seoskog turističkog domaćinstva u Arilju čine 4 ležaja, u 1 dvokrevetnoj sobi, 1 soba sa velikim ležajem i dva pomoćna ležaja, sa upotrebom jednog kupatila. Posetioci koriste kuhinju, kupatilo i dnevni boravak, iako se toplo preporučuje domaća ukusna hrana koju pripremaju vredni domaćini od proizvoda i namirnica iz sopstvene proizvodnje na porodičnom imanju. Zajedničke prostorije prostrane sale za ručavanje u dnevnom boravku, u kome se posetiocima sluzi domaca hrana, su opremljene TV-om, telefonom i mogućnošću povezivanja na internet. U ovom seoskom domacinstu se sluzi slatko od ruze, maline ili jagode, kajmak, dimljena sunka, raznovrsne pite, čorbe i supe, pečenja, svadbarski kupus, pite od jabuka ili suvih sljiva, krofne, sokovi od kupina ili malina, domace rakije od jabuke i sljive, likeri od tresnje ili oraha… Ispod kuće se nalazi potpuno opremljen kamp Šljivik, okruzen zelenilom i cvecem i obogacen prekrasnim pogledom na okolne planinske vrhove, koji takođe privlači brojne posetioce.
Najvažnija odlika ovog seoskog turističkog domaćinstva su ljubaznost, marljivost i srdačnost domaćina, uvek spremnih da izađu u susret gostima, koji se ovde osećaju kao kod svoje kuće, uživajući pritom u potpuno novom ambijentu i prijatnom okruženju. Domaćini mnogo vode računa o poštovanju srpskih običaja i stoga su slavljenje slave ili Božića posebni porodični događaji, koji okupe brojne prijatelje i članove porodice. Osim toga, domaćini su vodeći ozvaničeni proizvođači srpskih narodnih nošnji, sa širokim proizvodnim programom u svojoj radionici Etno-tex Savić. Proizvodi koje ručno izrađuju krase i uveseljavaju posetioce i kupce manifestacija i predstavljanja običaja u Srbiji, uz prisustvo unuka, Lazara i Vlade, po kome je ovo seosko domaćinstvo prepoznatljivo. Tokom boravka gosti mogu učestvovati u poljoprivrednim i ručnim radovima, čuvati ovce, pešačiti, brati maline – koje predstavljaju izuzetno značajan izvor prihoda čitavog regiona i Srbije, kupine, jabuke, šljive, cediti med, sakupljati šumsko voće i lekovito bilje, peći rakiju…. ili istinski uživati u privlačnosti jednostavnosti i autentičnosti života ljudi koji vode ovo seosko domaćinstvo.

Evo utisaka gostiju koji su ovde boravili u avgustu 2014 : “Dear Ivanka, thanks for this very nice accomodation. It is really a quiet place and very nice hosts. Yesterday we were in Studenica and Zica, today at River Rzav in Visocka Banja. Indeed, it is a nice area. Tomorrow we’ll go to Guca. Best regards. Lukas.”

SHARE IT: